Saimme tässä alkukesästä perheenlisäystä ja meillä on nyt oma villisika, Cinghiale.
Ostimme alkukesästä villisianporsaan omaksemme ja samalla saamme
villisianlihaa ja ruokaa siitä pitkällä tähtäimellä vasta ensi vuonna keväällä
tai alkukesästä. Cinghiale tarkoittaa italiaksi villisikaa, joten se oli
erittäin sopiva nimi pienokaiselle ja pikku villisianporsas saa kasvaa omassa
laumassaan emänsä hoivassa turvallisessa aitauksessaan noin vuoden ikäiseksi
jolloin se menee lihaksi.
Villisianporsaat |
Villisikamme Cinghiale asustelee Karhen villisikafarmilla Ylöjärven
Karhella, jossa asustelee sen lisäksi noin sadan villisian lauma, jossa ja
muut. Villisika laumaa johtaa vanhempi johtajaemakko, lukusia emakkoja
eri-ikäisine porsaineen sekä yksi villisian karju joka elelee enemmän osan
ajasta omissa oloissaan yksikseen samassa aitauksessa muiden villisikojen
kanssa ja joka vastaa lisääntymisestä ja suvun jatkamisesta. Villisiat Karhella
kylpevät kuumalla säällä omassa aitauksessaan niille varta vasten kaivetussa
vesialtaassa joka kuumuuden myötä kesäisin usein muuttuu mutalammikoksi. Tämä
on asia josta tänä vuonna vielä jäin paitsi ja jota suurella mielenkiinnolla
odotan mahdollisuutta nähdä ensi kesänä.
Villisiat Karhella |
Villisiat porsivat pääsääntöisesti maaliskuussa, mutta
villisian porsaita voi syntyä pitkin kesää. Pikku porsaat viettävät ensimmäisen
synnytyksen jälkeisen ajan karsinassa emänsä kanssa ennen kuin ne parin viikon
ikäisinä pääsevät ulos karsinasta ja ne esitellään muulle laumalle sen
jäseninä. Tämän jälkeen koko lauma huolehtii pikkupossuista ja niillä on
”etuajo-oikeus” ruoan suhteen. Isommat ja vanhemmat villisiat huolehtivat
niiden ruoan saannista ja pikkupossut saavat ottaa ruokaa ennen isoja
villisikoja. Kuulostaa uskomattomalta että niinkin villinä ja hirmuisena tunnettu
villisika on huolehtivainen ja empaattinen toisia laumanjäseniä kohtaan.
Villisiat ovat kaikki ruokaisia, ja ne syövät mm viljaa
kuten ohraa, kauraa, perunoita sekä kaiken kasvillisuuden aitauksesta ja sen
reunasta, kaikki luonnon heinät, kukat, kasvit ja yrtit luonnosta aitauksen
reunasta niin pitkälle kuin yltävät. Myös leipä, omenat sun muut kelpaavat
ravinnoksi
Villisika |
Karhelle villisian possuja ei kuohita eikä torahampaita
katkota. Jokainen villisika merkataan korvalovella, ja karhen villisian hoitaja
Janne Korpilahti huolehtii siitä ettei korvan verisuonia vioiteta, joten
joitakin korvanumerosarjoja ei ole käytössä niiden sijainnin takia, vaan samoja
”vanhoja” numeroita kierrätetään sarjoittain kun ne ovat taas vuoden, parin
jälkeen taas vapaita.
Villisiat teurastetaan, vähän sukupuolesta riippuen, noin
vuoden, puolentoista vuoden, korkeintaan kahden vuoden ikäisinä. Karhen
villisika aloitti toiminnan vuonna 2004 ja vuosien mittaan Karhella on ollut
noin 300 eri villisian omistajaa, joista jotkin ovat jopa asuneet Euroopan
ulkopuolella.
Karhen villisikafarmi lähti alulle kun omistaja Janne
Korpilahti netissä näki villisian kuvan, piti sitä kiinnostavan näköisenä ja
halusi sellaisen itselleen, ja jos itsekin innostuit asiasta voit joko lukea
lisää Karhen villisikafarmin kotisivuilta tai ottaa suoraan yhteyttä Karhen
villisian Janne Korpilahteen ja sopia oman villisian ostamisesta. Teurastuksen
suhteen voit itse valita miten sen hoidat, asiaa hoituu paikanpäällä joko omatoimisesti
tarkoitukseen tarkoitetuissa tiloissa, tai Korpilahden kanssa sovitulla
tavalla.