Nopeasti wokattua häränlihasuikaleita sekä punaista paprikaa
tulisella Habanerochilillä ja tummalla soijakastikkeella maustettuna tulisuutta
viilentävän keitetyn jasmiiniriisin kanssa tarjoiltuna. Vaivatonta arkiruokaa
vähän niin kuin kiinalaisittain.
Tuoretta valkosipulia |
Arkiruoan on oltava nopeaa ja helppoa valmistaa viikonlopun
pitkään haudutetuista herkuista poiketen, viikolla sitä voi ottaa rennommin
mutta on kuitenkin syötävä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita että sinun olisi pakko
kaupasta ostaa valmiiksi maustettua ruokaa, tai eineksiä, jotta saisi nopeasti
ruoan aikaiseksi. Wokkaus on nopeaa toimintaa, sen pisin valmistusvaihe on raaka-aineiden
pilkkominen sopivan kokoisiksi suupaloiksi, jotka kypsyvät pannulla nopeasti.
Tämä nopea arkiruoka, jonka saat pöytään alle puolessa tunnissa, perustuu vain harvasta raaka-aineesta
kuten tuoreesta chilistä ja valkosipulista, punaisesta paprikasta, inkivääristä
sekä häränlihasta jonka olen itse suikaloinut kotona. Pilkon mieluummin lihan
itse jotta tiedän mitä ruhon osaa siihen on käytetty ja vältän kaupan
valmissuikaleita. Mausta mieluummin myös itse lihani, joten meillä ei valmiiksi
marinoituja lihan tai kanansuikaleita kotona löydy.
Suikaloitus härän lihaa |
Joku jossain joskus sanoi
ettei ruoka muuten maistu millekään, jollei käytä valmiiksi marinoitua lihaa,
ja tämä on silkkaa kukkua. Tämä on vain mukavuuskysymys, mutta valitettavasti
myös makutottumus. Jos olet tottunut että ruokaan aina lisätään sokeria, jota
kaupan valmismarinadeissa aina on jonkin verran, kehosi vaatii saada sitä
sokeria.Ja tämän sokerin riippuvuudesta irti pääseminen vaatii aikaa, mutta
myös kärsivällisyyttä.
Kiinalaisittain inspiroituneen tähän ruokaan ei ole käytetä
suolaa, vaan sen suolaisuus tulee soijakastikkeesta. Olin pitkään miettinyt
mitä on lightsoysauce, kunnes se vasta minulle viime viikolla valkeni. Se ei
ole vaalea soijakastikettä vaan siihen on käytetty vähemmän suolaa kuin tavalliseen
soijakastikkeeseen.
Habanerochilit |
Chilejä on montaa eri lajiketta, ja niiden tulisuus
vaihtelee ei vain lajikkeesta toiseen vaan myös kasvupaikan ja sen olosuhteiden
mukaan. Joten chilin tulisuus jokaista chiliä jotta tiedät varmasti miten
tulisia, tai mietoja, ne oikeasti ovat ennen kuin käytät niitä ruokaan. Chilien
tulisuus piilee niiden siemenissä mutta myös niiden vaaleissa kalvoissa jotka
voit poistaa jos haluat vain chilin hienostunutta maku ilman sen polttavaa
tulisuutta.
Riisi on tässä annoksessa hiilihydraattina, mutta se myös
viilentää chilihärän tulisuutta, jos se sattuisi yllättämään tottumattoman
ruokailijan. En kuitenkaan suosittele sinua käyttämään Habaneroa jos myös
lapset syövät tätä ruokaa, vaan käytä silloin tähän mieluummin jotain miedompaa
chiliä. Meillä kuitenkin jälkikasvu on pienestä pitäen syönyt samaa ruokaa kuin
aikuiset samaan aikaa samalla aterialla joten varaa aikuisille sitä chiliä
viereen jotta he voivat itse lisätä chiliä ja säädellä ruokansa tulisuutta oman
makunsa mukaan. Tuore inkivääri taas antaa tälle tulisuudelle oman sävynsä ja
se säestää chilin tulisuutta omalla aromaattisella olemuksellaan.
Pilkottua paprikaa |
Kiinalaiset usein suurustavat ruokansa maissitärkkelyksellä
ja jos karppaat voit jättää tämä vaiheen tekemättä. Myös riisin suhteen
kannatta olla tarkka, jos karppaa. Karppaaminen ei tarkoita että kaikki
hiilihydraatit poistetaan ruokavaliosta, vaan että niiden laatua valikoidaan ja
karppaajalle sopiikin paremmin Basmatiriisi jossa on enemmän veteen liukenevia
kuituja kuin mainitsemani jasmiiniriisi, on karppaajalle parempi valinta mutta voit myös käyttää tähän
kokojyväriisiä.
Tämä maissitärkkelys myös tarkoittaa sitä että jos valitset
oikean gluteenittoman soijakastikkeen, tämä ruoka myös on keliaakikoille
sopivaa, eikä se myöskään sisällä laktoosia joten myös laktoosille herkät
voivat tätä syödä huoletta. Voit korvata tuoreen korianterin tavallisella
persiljalla jollet pidä korianterin mausta. Tällä reseptillä saat nopeaa lämmintä
arkiruokaa tuttuun tapaan neljälle hengelle kun tarjoilet sen ilmavan keitetyn Jasmiiniriisin kera.
Chilihärkää
400 g häränlihaa
2 punaista paprikaa
1 sipuli tai 2 kevätsipulia
1-2 cm tuoretta inkivääriä
1 punainen chili
1 valkosipulinkynsi
1-2 rkl soijakastiketta
2-3 rkl maissitärkkelystä
½ nippua tuoretta korianteria
öljyä paistamiseen
lisukkeeksi:
keitettyä Jasmiiniriisiä
Ota liha ulos jääkaapista, anna sen mielellään temperoitua
huoneen lämpöiseksi. Huuhtele kevätsipuli jos sitä käytät sekä tuore
korianteri, paprikat ja chili ja anna niiden kuivahtaa puhtaalla
keittiöpyyhkeellä. Suikaloi liha noin sentin paksuisiksi suikaleiksi ja pätki
ne sopivan kokoisiksi suupaloiksi. Halkaise chili ja suikaloi se hienon
hienoksi. Lorauta kuumalle wokkipannulle öljyä ja ruskista siellä liha. Kuori
sipuli jos käytät tavallista sipulia kevätsipulin sijaan, sekä valkosipuli. Leikkaa
sipuli ohuiksi suikaleiksi. Kuori inkivääri teelusikalla ja raasta se hienosti.
Lisää sekä chili että inkivääri ja sipulisuikaleet pannulle lihan kanssa. Sekoita
aika ajoin ja tarkista että lihaa saa joka puolelta kauniin ruskistuneen
pinnan. Leikkaa korianterin varret irti lehdistä ja hienonna ne. Halkaise
paprikat ja poista niiden sisustasta niiden siemenet ja valkoiset kalvot. Suikaloi
tai kuutio paprikat ja lisää ne korianterin varsien kanssa pannulle. Sekoita ja
anna paprikoiden saada vähän paahtunutta väriä reunoihin. Paprikan on tarkoitus
vain hieman paahtua, sen ei tarvitse kypsyä pehmeäksi. Laske lämpöä pannun alla
keksilämmöksi. Hienonna valkosipulikynsi ja lisää se paistamisen loppuvaiheessa
pannulle, anna valkosipulin paistua mukana kunnes sen tuoksu alkaa levittäytyä
keittiöösi. Lorauta pannulle soijakastiketta ja sekoita kaikki kunnolla
keskenään. Mittaa maissitärkkelys pieneen kulhoon, lisää siihen tilkka vettä ja
sekoita lusikalla seos tasaiseksi. Kaada maissitärkkelys ohuena norona pannulle
koko ajan sekoittaen. Annan maissitärkkelyksen kypsyä parisen minuuttia, lisää
pannulle vettä jos kastikkeesta tulee liian paksua. Tarjoile ruoka lämpimiltä
lautasilta keitetyn jasmiiniriisin kanssa ja viimeistele annokset tuoreen korianterin
silputuilla lehdillä.