Tournedostyylinen kierteelle kääritty villisianpihvi
viinissä haudutetun ruskistetun Savoijinkaalin ja fondant tyyppisten
uusiokäytettyjen perunoiden kera. Nopeaa arkiruokaa sille illalle kun syötävä
ennen lähtöä ja on jo kiire iltamaan, tai muuten vain on ohimenomatkalla.
Paistin valmistus on enemmän laiskan emännän touhuja, mutta joskus
jopa minun tekee mieli tarjoilla myös yksilöllisiä yksittäisiä annoksia,
jokaiselle oman, ja mitäs teet kun tarjolla on vain yksi iso paisti. No sen voi
tietenkin leikata sopivan kokoisiksi annospaloiksi ja kypsentää jokaiselle oman
lihapalan.
Perunat liemessään |
Tämä on vähän hienompaa arkiruokaa jonka kuitenkin saa
nopeasti pöytään, ja jossa kuitenkin hyödynnetään ne tähteeksi jääneet keitetyt
uudet perunat. Uusiokäytin ne keitetyt perunat keittämällä ne liemessä jotta
sain niistä fondant tyylisiä perunoita.
Keitin niitä lihaliemessä jossa oli
voinokare kunnes kaikki liemi oli imeytynyt perunoihin ja niiden alapuoli
hivenen karamellisoitunut. Lisukkeeksi haudutin voinokareessa ruskistettua savoijinkaalia
valkoviinissä lisukkeeksi. Liemen valmistin tietenkin itse, ja sinäkin voit
tehdä joko lihalientä tai kanalientä jota käytät jompaakumpaa näihin perunoihin.
Löydät kaikki tarvittavat liemireseptit koottuna tekstistäni kotitekoinenkalaliemi.
Savoijinkaalin lehtiä |
Ruoka ei tarvitse mitään kastiketta vaan perunat olivat jo niin
mehukkaita ja kastike oli tavallaan piilossa viinissä haudutettujen Savoijinkaalinlehtien
sekaan ja niiden ympärille kietoutuneena. Savoijinkaalissa on kohtuupaksut
lehtiruodit ja ne voi poistaa kokonaan jos haluaa, tai hienontaa ja kypsentää
lehtien mukana. Muista vain huuhdella kaali ja antaa sen kuivua ennen sen kypsentämistä,
muuten kaali poksahtelee ja rätisee paahtuessaan kuumalla pannulle.
Tässä minulla on villisikaa joka on kypsennettävä läpikypsäksi
jollei villisian liha ole tarkistettu trikiinitartunnan varalta. Suomessa tietääkseni
kaikki villisianliha sen teurastuksen yhteydessä tarkistetaan trikiineistä,
joten sen voi halutessaan jättää mediumiksi. Leikkasin paistista sopivan
kokoiset annospalat ja kiersin ne itsensä ympärille ja kiinnitin ne
cocktailtikuilla ja paistoin ne pannulla kauniin värisiksi, siirsin
kierrepihvit uuniin kypsymään lisää aivan kypsiksi.
Villisian kierrepihvit |
Lihan uunissa kypsennysaika
vähän vaihtelee kierrepihvien koon mukaan, joten varmista lihan kypsyys
kokeilemalla sitä ohjeen mukaan, löydät sen tekstistäni lihan oikea kypsyys, tai pistä niihin lihamittari. Villisianliha on mediumia
65 asteen lämpöisenä läpikypsää, ja tulee koko ajan kypsemmäksi lämpötilan
noustessa.
Kaikki annoksen osat ovat pelkistettyjä ja maistuvat vain
omalle itselleen, mausteena on vain suolaa ja mustaa pippuria viini ja
lihaliemen lisäksi. Olen aikaisemmin villisiasta
valmistanut villisikavartaita, kirsikalla maustettua villisikaa sekä
villisikaraguuta.
Ruskistetun voin pähkinäinen maku on koko ruoan juju, joten muista
myös hyödyntää lihasta valuneet nesteet savoijinkaalin haudutukseen ja paahda
Savoijinkaali samalla pannulla kun ruskistit lihan. Ruoka on täysin gluteeniton ja se sopii täten myös keliakikoille, mutta, tähän on käytetty voita joten valitse itsellesi sopiva voi, jos sinulla on ongelmia laktoosin suhteen. Tällä reseptillä saat
tuttuun hyväksi todettuun tapaan lämmintä arkiruokaa neljälle hengelle.
Villisikakierrepihvit
400 g villisian sisäpaistia
400 g keitettyjä perunoita
400 g savoijinkaalia
1 dl valkoviiniä
1 salottisipuli
ripaus sokeria
suolaa
mustapippuria
voita
pannuun valuneet nesteet
Ota liha ulos jääkaapista temperoitumaan huoneenlämpöiseksi
noin tunti ennen sen kypsentämistä. Huuhtele savoijinkaali ja anna sen
mielellään kuivua kokonaan. Leikkaa lihasta neljä samankokoista pitkää palaa ja
kiedo ne itsensä ympärille kierteelle. Kiinnitä lihakierteet pistämällä cocktailtikku
lihan lävitse. Mausta pihvit suolalla ja pippurilla ja ruskista kierrepihvit
kuumalla pannulla voinokareessa kunnes ne ovat saanet kauniin paahtuneen pinnan
joka puolelta. Asettele perunat kattilaan ja kaada lientä noin puoleen
väliin perunoiden yläreunaa. Jätä perunat kattilaan puoliksi upotettuna liemeen
ja lisää kattilaan voinokare. Anna perunoiden hautua viitisen minuuttia keskilämmöllä
ja käännä ne toisinpäin jotta myös yläpuoli on nesteessä. Jatka haudutusta kunnes
ne ovat imeneet itseensä periaatteessa kaiken nesteen ja ovat saaneet voista lievästi
ruskistuneen alapuolen. Nosta pihvit pannulta ja pane ne uunivuokassa uuniin
175 asteen lämpöön kypsymään loppuun. Poista savoijinkaalin ruodit ja hienonna
ne jos haluat käyttää ne. Kuori ja hienonna sipuli. Suikaloi Savoijinkaalin
lehdet noin sentin leveiksi suikaleiksi. Paista kaalin hienonnetut varret, sipuli
ja kaali kuumalla pannulla aika ajoin sekoittaen kunnes kaali on saanut paahtunutta
väriä. Lisää sekaan loraus valkoviiniä ja anna kaalin hautua viinissä kunnes
melkein kaikki nesteet ovat haihtuneet. Mausta kaali suolalla ja pippurilla
oman makusi mukaan. Ota kypsät pihvit ulos uunista ja anna niiden vetäytyä noin
viitisen minuuttia. Poista cocktailtikut pihveistä ja asettele ne lämpimille
lautasille. Lisää lihaliemessä hautuneet perunat viereen, ja lusikoi haudutettua
kaalia niiden viereen. Tarjoile annokset heti lämpiminä vihreän salaatin
kanssa.