Maukasta uunikanaa jossa kuivattuja aprikooseja ja vihreitä
oliiveja, hyvä tapa hyödyntää sitä jääkaappiin tähteeksi jäänyttä uunissa
paahdettua herkullista kanaa jatkamalla sitä vedellä ja lisäämällä siihen keitettyjä perunoita ja mustia papuja jolloin se
arkena muuntuukin pataruoaksi.
Jokin aika sitten julkaisin reseptin Easy Chicken, jossa
kanakoipia marinoitiin ja kypsennettiin uunissa. Easy Chickenissä on sekä aprikooseja
että oliiveja ja vaikka tämä ruoka sinänsä on herkullista jää siitä aika ajoin
aina joitain tähteitä yli jääkaappiin, ja tämän on helppo tapa muuntaa ja
uusiokäyttää ruokaa muuntamalla se padaksi. Mausteet olivat jo valmiina ja
tiivistyneenä ruoassa, niitä pitää vain vähän joko muunnella sopivaan suuntaan,
tai halutessaan korostaa.
Mustat pavut nesteytymässä |
Lisäsin helpon kanan kanssa hieman vettä jotta sain siitä
padan tyyppisen ruoan ja heitin sekaan mustia papuja sekä keitin perunoita sen
lisukkeeksi. Tällä samalla tavalla saat hyödynnettyä hieman lyhyeksi jääneitä ruoantähteitä
lisäämällä niiden sekaan jotain uutta.
Ruoka saa kivasti lisää uusista Siikli perunoista, jotka
tässä tapauksessa keitettiin juuri ruokaan varta vasten, sekä lisäproteiinia
pavuista. Isot perunat kannattaa leikata pienemmiksi paloiksi, jolloin ne myös kiehuvat
kypsiksi nopeammin.
Uudet keitetyt Siiklit |
Papuina käytin tähän taas kerran mustia papuja, ja pavut
olin esiliottanut ja keittänyt erilleen, ja jollet halua itse esiliottaa ja
keittää papuja erikseen kypsiksi, voit hyvin käyttää kaupasta ostettuja tölkkipapuja
jollet itse halua liottaa papuja yön yli ja keittää niitä ennen pataan
lisäämistä. Neljän hengen ruokaan noin yksi paputölkillinen on riittävää mutta
jos haluat vähentää lihan syömistä voit lisätä ruoan sekaan enemmän papuja.
Tölkeissä on tavallisesti noin parisen sataa grammaa papuja.
Kuivatut pavut
paisuvat noin kahdenkertaisiksi, joten jos yhden papuannoksen koko on noin
desilitra papuja, saat noin puolesta desistä kuivatuista pavuista annoksen. Tarvitset
tähän noin puolisen litraa Easy Chickeniä mutta pärjäät jopa kolmella desillä,
ja tällä tavalla siitä riittää ruokaa tuttuun tapaan neljälle hengelle.
Easychicken patana
400 g uusia perunoita
suolaa
1 tuore chili tai chilitahnaa
2 dl kuivattuja mustia papuja
1 tl jeeraa
viimeistelyyn:
tuoretta basilikaa
Huuhtele lävikössä ja kaada ne isoon kulhoon. Lisää
runsaasti kylmää vettä kulhoon ja anna papujen liota noin vuorokauden. Vaihda
vesi kerran, tai pari liotuksen aikana. Kaada pavut siivilään ja valuta pois
liotusvesi. Keitä pavut kypsiksi runsaassa vedessä kunnes ne ovat kypsiä ja
pehmeitä, noin tunnin verran. Harjaa perunat huolellisesti tai kuori ne. Keitä perunat
kypsiksi miedosti suolatussa vedessä jos niillä ei ole kuoria tai ne ovat uusia
perunoita. Halkaise chili jos käytät tuoretta ja poista sen siemenet ja sisustasta
sen valkoiset kalvot jollet haluat ruoastasi tulista. Hienonna chili. Lorauta
kuumaan pataan tilkka oliiviöljyä ja paista siinä chiliä. Jos käytät chilitahnaa
voit lisätä sen vasta Easy Chickenin kanssa. Kaada Easy Chicken pataan ja lisää
pari desiä vettä (sekä chilitahna jos käytät sitä tuoreen chilin sijaan), ja jeera ja
hauduta ruokaa miedolla lämmöllä. Huuhtele basilika ja anna sen kuivahtaa
puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Hämmennä
aika ajoin jottei ruoka jää pohjaan kiinni. Valuta perunoiden keitinvesi pois,
valuta myös pavuista keitinvesi. Lisää sekä perunat että pavut pataan ja
tarkista ruoan maku, mausta pata suolalla ja mustapippurilla oman makusi
mukaan. Riivi basilika varsista ja kokoa lehdet käteen, kierrä basilikan lehdet
rullalle ja leikkaa niistä hienoja suikaleita. Viimeistele pata basilikalla ja
tarjoile se oitis lämpimänä arkiruokana.