Kermaista piparjuurella maustettua tuorejuustoa. Kotitekoisesta
kutunmaitojogurtista valmistettua tuoreella basilikalla ja piparjuurella
maustettua kermaista tuorejuustoa. Vähälaktoosinen ja lisäaineeton vaihtoehto kaupan
valmiille tuorejuustoille.
Laktoosittomien tuotteiden etsintä voi joskus olla vaikeaa,
ja laktoosittomia tuorejuustoja on vähän. Jotkut laktoosille herkistyneet
voivat syödä hapatettuja lehmän maitotuotteita kuten esimerkiksi jogurttia tai piimää
ongelmitta, kun taas toiset saavat niistä heti mahanpuruja. Kutun maito on vaihtoehto
niille jotka eivät laktoosia ollenkaan siedä, ja jotkut voivat juoda kutun
maitoa samalla tavalla kuin laktoosittomia maitotuotteita, joten jos sinulla on
ongelmia laktoosin kanssa, kannatta sinun kokeilla kutun maitoa. Huomaa vain
että puhun tässä tuoreesta kutunmaidosta, enkä laktoosittomasta maidosta, josta en koskaan ole valmistanut tuorejuustoa, enkä edes tiedä onnistuuko se kotikonstein.
Kutunmaidosta valmistettua piparjuurituorejuustoa |
Pohdin tovin tätä tuorejuusto ongelmaa, tiesin jo
kokemuksesta että se onnistuu aivan yhtä hyvin kuin lehmän maidosta mutta halusin
juuston hieman hapatettua sävyä jottei se olisi liian pliisua ja mautonta. Halusin
siihen myös kermaisuutta johon tässä tapauksessa en voinut ottaa kermaviilistä joten
hapatin tinkimaidon ensiksi jogurtiksi ennen kuin valmistin siitä tuorejuustoa.
Säilytän pakastimessa jogurtinjuurta, ja sitä voi pitää pakastettuna jopa
vuoden ja se toimii vielä. Huomaa kuitenkin että mitä vanhempi ja pakastimessa
toimettomana säilytetty jogurtin siemen, sitä huonommin se toimii. Parasta on
jos käytät siementä aika ajoin, sanotaan noin kerran parissa kuukaudessa niin
se pysyy terässä ja toimii hyvin.
Jogurttihera siivilässä valumassa |
Lämmitin viisi kolme litraa kutun tinkimaitoa ja lisäsin jäähtynen
maidon sekaan jogurttijuurta. Sekoitin kaiken huolellisesti ja otin osan
jogurttitermokseen sivuun ja valmistin tavalliseen tapaan kutun maitojogurttia
kuten reseptissäni kutun maitojogurtti. Ylijääneen kattilassa olevan osan taas
jätin kattilaan kannen alle itsestään hapattumaan huoneenlämpöön reiluksi vuorokaudeksi.
Jogurtiksi hapattamisen jälkeen lämmitin valmista kutunmaitojogurttia miedolla lämmöllä
samaa tapaan kuin reseptissäni tuorejuusto, jonka tähän asti olen useimmiten
valmistanut lehmän maidosta valmistetusta piimästä. Samalla tavalla voit valmistaa tavallista jogurttia lehmän maidosta seuraamalla reseptiäni kotitekoinen jogurtti.
Jos olet kiinnostunut juuston valmistuksesta voit samalla tavalla itse valmistaa tuorechevreä kotona seuraamalla reseptiäni chevre kutunmaitojuusto
Jos olet kiinnostunut juuston valmistuksesta voit samalla tavalla itse valmistaa tuorechevreä kotona seuraamalla reseptiäni chevre kutunmaitojuusto
Kun jogurtti oli miedolla
lämmöllä juoksettunut panin kannen takaisin kattila päälle ja annoin jogurtin
juoksettua reilun puolituntia. Tässä ajassa jogurtti oli jo kivasti juoksettunut
ja hera oli selvästi erottunut jogurtin seasta. Huomaa että tällä samalla
tavalla voit myös hyödyntää maitoa tai jogurttia joiden parasta ennen
päivämäärä on mennyt umpeen. Parasta ennen tarkoittaa että tuotetta voi vielä
tämän päivämäärän jälkeen käyttää oman harkinnan mukaan asia jota olen käsitellyt tekstissäni
Viimeinen käyttöpäivä vai parasta ennen.
Juustomassa viileässä valumassa yön yli |
Juoksettunutta lämmitettyä jogurttia nostetaan keittokauhalla
juustoharsoon siivilään valumaan jotta siitä erottuisi suurin määrä heraa. Valutin
tätä jogurttiheraa vuorokauden kylmässä jotta siitä tulisi tarpeeksi kiinteää
leivän päälle. Tuorejuuston valmistuksesta sivutuotteena saatua heraa voit
käyttää esimerkiksi hapatukseen tai leivän leipomiseen. Maitohera
on hyvä hyödyntää leivän leipomiseen, varsinkin hapanleivästä tulee heralla vieläkin
aromaattisempaa kuin vain taikinajuurella vedestä leivottuna.
Tuoretta piparjuurta |
Valutetun tuorejuuston maustoin tuoreella piparjuurella
jonka raastoin hienosti, sekä tuoreella hienosti suikaloiduilla basilikan
lehdillä, valkopippurilla ja suolalla. Piparjuuren maku yleensä vaimenee ajan
myötä, varsinkin ollessaan kosketuksessa lämmön kanssa, mutta tässä juustossa
ei näy käynyt vaan piparjuuren maku tasoittuu parin päivän päästä oikein
miellyttäväksi ja tuorejuuston koostumus jää miellyttävän kermaiseksi. Piparjuurituorejuustosta
tuli tarpeeksi kiinteää vaikka se säilytti kermaisen koostumuksensa ja sen
kutunjuustoinen maku vahvistui hivenen juuston iän myötä.
Nyt on kuitenkin
huomattava ettei juustosta meidän jääkaapissamme koskaan tullut yli viikkoa
vanhaa, kutunmaidon maku kuitenkin vahvenee pikka hiljaa koko ajan sen vanhetessa. Tämä sama on
havaittavissa tuoreessa kutunmaidossa, jossa kutunmaku tuskin ollenkaan on
havaittavissa kun maito on samana päivänä lypsettyä, kun taas jo seuraavana
päivänä sen maun voi havaita. Asia jota olen jonkin aikaa ihmetellyt on se
miksi kutunmaito maistuu vahvemmin kahvi kuin teen seassa.
Tämän tuorejuuston mausteiden suhteen olen taas kerran vähän
epämääräinen, koska itse haluan piparjuuren maun tulevan esiin ja basilikan
vain säestävän tätä makua. Sanoisin että mainitut maustemäärät ovat suunnilleen
sopivia noin reiluun pariin desiin valunutta tuorejuustoa jonka tällä
reseptillä saat. Voit myös valuttaa tuorejuustoa pidempään ja saat tällä
tavalla kuivempaa tuorejuustoa.
Basilika hienonnettuna chifonnade |
Tuorejuuston liian pitkään valuttaminen tekee
juustosta kovempaa, mutta koska tämän tuorejuuston on tarkoitus olla lisäaineettomana
ja vähälaktoosisena vaihtoehtona voileipäkeksien päälle levitettäville
kermaisille tuorejuustoille ei sitä kannata valuttaa liian pitkään. Jollet innostu piparjuurella maustetusta kutunmaidosta valmistetusta vähälaktoosisesta
tuorejuustosta voit kokeilla reseptiäni ruohosipulituorejuusto tai valkoispulituorejuusto joissa olen käyttänyt
tavallista lehmän maitoa kutunmaidon sijaan.
Piparjuurituorejuusto
2 l kutunmaitojogurttia
1-3 tl merisuolaa
5 tuoreen basilikan vartta
2-6 cm tuoretta piparjuurta
Mittaa jogurtti kattilaan ja lämmitä sitä miedolla lämmöllä aika
ajoin sekoittaen kunnes se alkaa juoksettua. Varo jogurtin jämähtämistä kiinni
pohjaan. Nosta kattila lämmöltä ja peitä se kannella, anna heran erottua
jogurtista noin puolisen tuntia. Aseta siivilä ison kulhon päälle ja pane
siivilään harsokangas. Nosta kattilasta juustomassaa siivilään ja anna heran
valua kulhoon. Aluksi sekaan valuu paljon juustoakin mutta tämä rauhoittuu
vähän ajan päästä. Kauho kaikki juustomassa siivilään ja anna heran valua.
Nosta harsokangas siivilästä ja ripusta se kulhon päälle kylmään valumaan
itsestään. Anna tuorejuuston valua kylmässä noin vuorokauden ajan. Huuhtele basilikan
varret huolellisesti ja anna niiden kuivua kokonaan. Riivi basilika varsista ja
kääri lehdet kääröön ja suikaloi yrtti hienon hienosti. Nosta valunut maustamaton
tuorejuusto kulhoon. Kuori piparjuuri ja raasta se raastimen hienolla puolella.
Lisää basilika piparjuuren kanssa tuorejuuston sekaan ja sekoita kunnolla.
Lisää tuorejuustoon suolaa ja ripaus valkopippuria. Sekoita taas kaikki
kunnolla keskenään ja tarkista juuston maku. Lisää juuston suolaa kunnes sen maku
on havaittavissa. Peitä juusto tiivistä muovilla ja pane se takaisin jääkaappiin
tekeytymään pariksi, kolmeksi tunniksi. Tuorejuusto säilyy jääkaapissa säilytettynä
noin viikon päivät.