4. lokakuuta 2012

Kurpitsakanaa marokkolaisittain




Uunissa paahdettua kurpitsaa, kanaa sekä karamellisoituneita valkosipulinkynsiä ja villiriisiä, laiskan emännän suosimaa uunissa vaivattomasti valmistettua ruokaa, kurpitsakanaa marokkolaiseen tyyliin.

Nyt syksyllä alkaa taas olla aika kaikenmoisille kurpitsasta valmistetuille ruoille, ja tämä on laiskan emännän ruokaa ja vähän samantyyppistä kuten aikaisemmassa reseptissäni myskikurpitsaa ja kanaa. Valmistustapa ja raaka-aineiden yhdistelmä muistuttaa toisiaan mutta kummatkin ruoat ovat aivan eritavalla maustettuja. 

Tämä on laiskaa itsestään uunissa kypsyvää sunnuntairuokaa johon voit käyttää joko koipi-reisipaloja tai rintapaloja. Maustoin tämän ruoan vaihteenvuoksi marokkolaiseen tyyliin Ras el Hanout maustesekoitusta, josta voi lukea lisää tekstistäni Ras el Hanout jossa olen syventynyt maustesekoitukseen ja siihen sisältyviin mausteisiin. Ras el Hanout on siitä mielenkiintoinen mauste että sitä voi käyttää sekä suolaiseen ruokaan mutta se sopii aivan yhtä hyvin myös makeisiin leivonnaisiin, kuten esimerkiksi reseptissäni käärmekakku jossa sitä on runsaissa määrin pähkinöiden kanssa ohuen ohueen filotaikinaa käärittynä ja kokoon kierrettynä.

Kurpitsasuikaleet uunivuoassa
Marokossa tämä ruoka valmistettaisiin pitkään hauduttaen Taginepadassa, ja tässä maustoin vain kanan maustesekoituksella. Mutta, kanasta valuneet nesteet maustoivat samalla myös kurpitsan, koska paistinnestettä käytettiin sekä kanan että kurpitsan valelemiseen niiden kypsentämisen aikana. Joten sen kypsentäminen uunissa ajoin tavallaan samana asian. Taginessa kurpitsa ei kylläkään olisi saanut samanlaista paahtunutta makua kuin uunissa.
Oikeaoppisesti kana pitäisi valmistaa nahkoineen ja se myös pitäisi ensin ruskistaa ennen sen uunissa kypsennystä, mutta luistin laiskana emäntänä tästä tällä kertaa.

Maustetut kanapalat kurpisan lomassa
Opin juuri tänä vuonna öljykurpitsan suomalaisen nimen, olen sen kuten varmaan moni muukin vain mieltänyt Halloweenin oranssiksi kurpitsaksi josta yleensä kaiverretaan kurpitsalyhtyjä. Olen sitä kuitenkin jo vuosikymmeniä käyttänyt, ja valmistanut siitä muun muassa kurpitsakeittoa, kurpitsahilloketta jota meillä kutsutaan Lipuliksi, sekä anopin ananaskurpitsaa. Tämä on myös se kurpitsa jonka siemenet ovat erityisen hyviä paahdettuina, ja joita ovi itsekin paahtaa seuraamalla reseptiäni paahdetut kurpitsansiemenet, jolla saat sekä suolaista naposteltavaa että makeita kurpitsasiemeniä.

Kurpitsan voi paahtaa uunissa sekä kuorimatta että kuorittuna, joten jos et kuori kurpitsaa on se pestävä huolellisesti. Sen kannatta myös antaa kuivua kokonaan ennen sen uunissa kypsentämistä.

Kurpitsa kypsyy noin samassa ajassa kuin kana uunissa, mutta koska itse pidän enemmän paahdetusta kurpitsasta annoin sen alkaa uunissa yksinään ja paahtua ensin, ennen kuin lisäsin samaan uunivuokaan maustetun kanan ja paahdoin kurpitsaa lisää kanan kypsentyessä.
Perinteisesti tämän kanssa olisi Marokossa tarjoiltu Cous-cousia, ja siitä poiketen tarjoilin pähkinäistä villiriisiä lisukkeena jota olen täällä usein käyttänyt. 

Mustaa riisiä
Tällä kertaa se koostui sekä mustasta riisistä, punaisesta villiriisistä sekä pienestä määrästä tavallisesta kuoritusta riisistä. Koska sekä punainen että musta riisi vaatii pidemmän kypsennysajan, keitin aluksi vain niitä kaksistaan ja lisäsin valkoisen nopeammin kypsyvän riisin myöhemmin kun keittoaikaa oli jäljellä vain noin kymmenisen minuuttia. Villiriisi kannatta huudella ja esiliottaa niin se kypsyy nopeammin kuin tunnissa, joka on sen normaali kypsymisaika. Mutta, tässä tapauksessa kun kurpitsa ja kana ovat uunissa pitkään, ei välttämättä villiriisin pitkä keittämisaika pahemmin häiritse, kunhan sen vain muistaa saada kiehumaan ajoissa.

Uunivuokaan valuu niin paljon nesteitä, ja paahdettu kurpitsa on niin mehukasta ettei ruoka välttämättä tarvitse mitään kastiketta, jollet itse sitä halua. Mutta jos välttämättä haluat ruoalle kastiketta, suosittelen että valutat uunivuoan nesteet siivilän läpi kattilaan ja keität sitä kokoon kunnes se on tiivistynyt kastikkeeksi. Muista vain pitää muu ruoka lämpimänä jos ne ovat jo kypsiä, kunnes olet saanut nesteet tiivistettyä kastikkeeksi.

Valkosipulit luovuttivat oman makunsa uunivuoan nesteisiin samalla paahtuen herkullisen makeiksi valkosipulikaramelleiksi, jotka tietenkin tarjoilin ruoan lisukkeena salaatin kera ja viimeistelin annokset basilikan lehdillä ja sen kukilla. Tällä reseptillä saat tuttuun tapaan lämmintä ruokaa neljälle hengelle, ja jos kurpitsaa tulee tässä tehtyä vähän ylikanttiin selviää syy siihen ajan myötä.

Kurpitsakanaa marokkolaisittain
4 kananpalaa
½ öljykurpitsa
8 valkosipulinkynttä
1 sipuli
1-2 rkl Ras el Hanoutia
1 tl kuivattua timjamia
suolaa
oliiviöljyä

Villiriisi:
2 dl mustaa riisiä
2 dl punariisiä
1 dl tavallista riisiä
Viimeistelyyn:
Rucolaa
tuoretta basilikaa

Villiriisi:
Huuhtele musta ja punainen riisi kylmässä vedessä, liota niitä mielellään puolisen tuntia. Keitä riisi kypsäksi miedosti suolatussa vedessä keskilämmöllä mielellään kannen alla. Riisi tarvitsee noin kolmasosan tilavuudestaan lisää vettä sen päälle jotta se saa imettyä kaiken keitinveden itseensä. Tämä on paras tapa keittää riisiä, jolloin sitä ei tarvitse ollenkaan valuttaa ja sen vesiliukoiset kuidut jäävät riisin sekaan. Riisin keitin aika vähän riippuu liotusajasta, vai liotitko riisiä ollenkaan, noin puolisen tuntia, jopa tunti ennen kuin riisi on kypsää. Lisää tavallinen valkoinen riisi muun riisin sekaan kuin riisi alkaa olla kypsää, valkoinen riisi kypsyy noin kymmenessä minuutissa.

Kurpitsakana:
Huuhtele kurpitsa ja anna sen kuivua kunnolla. Ota kana ulos jääkaapista hyvissä ajoin ennen sen kypsennystä jotta se temperoituu huoneen lämpöiseksi. Halkaise kurpitsa ja leikkaa siitä parin sentin leveitä suikaleita. Kuori suikaleet, tai kypsennä kurpitsa kuorineen sitä kuorimatta. Lorauta uunivuokaan oliiviöljyä ja lisää sinne kurpitsa. Mausta kurpitsa suolalla, mustalla pippurilla ja timjamilla. Kypsennä kurpitsaa 200 asteen lämmössä noin 30-45 minuuttia. Mausta kana Ras el Hanoutilla ja suolalla, hiero mausteet kananpintaan. Kuori sipuli ja suikaloi se karkeasti. Irrota valkosipulista kuusi kynttä ja lisää valkosipulinkynnet kuorineen sipulisuikaleiden ja kanan kanssa uunivuokaan. Jatka kypsennystä uunissa kunnes kana on kypsää, noin puolisen tuntia 45 minuuttia vähän riippuen kanapaloista ja niiden koosta. Valele kanaa ja kurpitsaa kypsennyksen aikana pari, kolme kertaa. Muista myös kääntää kurpitsapalat jotta myös niiden alapuoli saa paahtunutta väriä.

Annosten kokoaminen:
Huuhtele basilika ja Rucola huolellisesti ja anna niiden kuivahtaa puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Asettele lämpimälle lautaselle riisiä kasaan, ja nosta sen päälle pari kurpitsapalaa ja päällimmäiseksi kanaa. Lusikoi uunivuokaan valunutta nestettä annosten päälle, ja viimeistele annokset uunivuoassa paahtuneilla valkosipuli kynsillä, tuoreilla basilikanlehdillä sekä Rucolalla. Tarjoile annokset heti lämpiminä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...