Uunissa paahdettua kurpitsaa, kanaa sekä karamellisoituneita
valkosipulinkynsiä ja villiriisiä, laiskan emännän suosimaa uunissa
vaivattomasti valmistettua ruokaa, kurpitsakanaa marokkolaiseen tyyliin.
Nyt syksyllä alkaa taas olla aika kaikenmoisille kurpitsasta
valmistetuille ruoille, ja tämä on laiskan emännän ruokaa ja vähän samantyyppistä
kuten aikaisemmassa reseptissäni myskikurpitsaa ja kanaa. Valmistustapa ja
raaka-aineiden yhdistelmä muistuttaa toisiaan mutta kummatkin ruoat ovat aivan
eritavalla maustettuja.
Tämä on laiskaa itsestään uunissa kypsyvää sunnuntairuokaa
johon voit käyttää joko koipi-reisipaloja tai rintapaloja. Maustoin tämän ruoan
vaihteenvuoksi marokkolaiseen tyyliin Ras el Hanout maustesekoitusta, josta voi
lukea lisää tekstistäni Ras el Hanout jossa olen syventynyt maustesekoitukseen
ja siihen sisältyviin mausteisiin. Ras el Hanout on siitä mielenkiintoinen
mauste että sitä voi käyttää sekä suolaiseen ruokaan mutta se sopii aivan yhtä
hyvin myös makeisiin leivonnaisiin, kuten esimerkiksi reseptissäni käärmekakku
jossa sitä on runsaissa määrin pähkinöiden kanssa ohuen ohueen filotaikinaa
käärittynä ja kokoon kierrettynä.
Kurpitsasuikaleet uunivuoassa |
Marokossa tämä ruoka valmistettaisiin pitkään hauduttaen Taginepadassa,
ja tässä maustoin vain kanan maustesekoituksella. Mutta, kanasta valuneet
nesteet maustoivat samalla myös kurpitsan, koska paistinnestettä käytettiin
sekä kanan että kurpitsan valelemiseen niiden kypsentämisen aikana. Joten sen
kypsentäminen uunissa ajoin tavallaan samana asian. Taginessa kurpitsa ei
kylläkään olisi saanut samanlaista paahtunutta makua kuin uunissa.
Oikeaoppisesti kana pitäisi valmistaa nahkoineen ja se myös pitäisi
ensin ruskistaa ennen sen uunissa kypsennystä, mutta luistin laiskana emäntänä
tästä tällä kertaa.
Maustetut kanapalat kurpisan lomassa |
Opin juuri tänä vuonna öljykurpitsan suomalaisen nimen, olen
sen kuten varmaan moni muukin vain mieltänyt Halloweenin oranssiksi kurpitsaksi
josta yleensä kaiverretaan kurpitsalyhtyjä. Olen sitä kuitenkin jo vuosikymmeniä
käyttänyt, ja valmistanut siitä muun muassa kurpitsakeittoa, kurpitsahilloketta
jota meillä kutsutaan Lipuliksi, sekä anopin ananaskurpitsaa. Tämä on myös se
kurpitsa jonka siemenet ovat erityisen hyviä paahdettuina, ja joita ovi itsekin
paahtaa seuraamalla reseptiäni paahdetut kurpitsansiemenet, jolla saat sekä
suolaista naposteltavaa että makeita kurpitsasiemeniä.
Kurpitsan voi paahtaa uunissa sekä kuorimatta että
kuorittuna, joten jos et kuori kurpitsaa on se pestävä huolellisesti. Sen kannatta
myös antaa kuivua kokonaan ennen sen uunissa kypsentämistä.
Kurpitsa kypsyy noin samassa ajassa kuin kana uunissa, mutta
koska itse pidän enemmän paahdetusta kurpitsasta annoin sen alkaa uunissa
yksinään ja paahtua ensin, ennen kuin lisäsin samaan uunivuokaan maustetun
kanan ja paahdoin kurpitsaa lisää kanan kypsentyessä.
Perinteisesti tämän kanssa olisi Marokossa tarjoiltu Cous-cousia,
ja siitä poiketen tarjoilin pähkinäistä villiriisiä lisukkeena jota olen täällä
usein käyttänyt.
Mustaa riisiä |
Tällä kertaa se koostui sekä mustasta riisistä, punaisesta
villiriisistä sekä pienestä määrästä tavallisesta kuoritusta riisistä. Koska
sekä punainen että musta riisi vaatii pidemmän kypsennysajan, keitin aluksi
vain niitä kaksistaan ja lisäsin valkoisen nopeammin kypsyvän riisin myöhemmin
kun keittoaikaa oli jäljellä vain noin kymmenisen minuuttia. Villiriisi
kannatta huudella ja esiliottaa niin se kypsyy nopeammin kuin tunnissa, joka on
sen normaali kypsymisaika. Mutta, tässä tapauksessa kun kurpitsa ja kana ovat
uunissa pitkään, ei välttämättä villiriisin pitkä keittämisaika pahemmin
häiritse, kunhan sen vain muistaa saada kiehumaan ajoissa.
Uunivuokaan valuu niin paljon nesteitä, ja paahdettu kurpitsa
on niin mehukasta ettei ruoka välttämättä tarvitse mitään kastiketta, jollet
itse sitä halua. Mutta jos välttämättä haluat ruoalle kastiketta, suosittelen
että valutat uunivuoan nesteet siivilän läpi kattilaan ja keität sitä kokoon
kunnes se on tiivistynyt kastikkeeksi. Muista vain pitää muu ruoka lämpimänä
jos ne ovat jo kypsiä, kunnes olet saanut nesteet tiivistettyä kastikkeeksi.
Valkosipulit luovuttivat oman makunsa uunivuoan nesteisiin
samalla paahtuen herkullisen makeiksi valkosipulikaramelleiksi, jotka tietenkin
tarjoilin ruoan lisukkeena salaatin kera ja viimeistelin annokset basilikan
lehdillä ja sen kukilla. Tällä reseptillä saat tuttuun tapaan lämmintä ruokaa
neljälle hengelle, ja jos kurpitsaa tulee tässä tehtyä vähän ylikanttiin selviää
syy siihen ajan myötä.
Kurpitsakanaa marokkolaisittain
4 kananpalaa
½ öljykurpitsa
8 valkosipulinkynttä
1 sipuli
1-2 rkl Ras el Hanoutia
1 tl kuivattua timjamia
suolaa
oliiviöljyä
Villiriisi:
2 dl mustaa riisiä
2 dl punariisiä
1 dl tavallista riisiä
Viimeistelyyn:
Rucolaa
tuoretta basilikaa
Villiriisi:
Huuhtele musta ja punainen riisi kylmässä vedessä, liota
niitä mielellään puolisen tuntia. Keitä riisi kypsäksi miedosti suolatussa
vedessä keskilämmöllä mielellään kannen alla. Riisi tarvitsee noin kolmasosan
tilavuudestaan lisää vettä sen päälle jotta se saa imettyä kaiken keitinveden
itseensä. Tämä on paras tapa keittää riisiä, jolloin sitä ei tarvitse ollenkaan
valuttaa ja sen vesiliukoiset kuidut jäävät riisin sekaan. Riisin keitin aika
vähän riippuu liotusajasta, vai liotitko riisiä ollenkaan, noin puolisen
tuntia, jopa tunti ennen kuin riisi on kypsää. Lisää tavallinen valkoinen riisi
muun riisin sekaan kuin riisi alkaa olla kypsää, valkoinen riisi kypsyy noin
kymmenessä minuutissa.
Kurpitsakana:
Huuhtele kurpitsa ja anna sen kuivua kunnolla. Ota kana ulos
jääkaapista hyvissä ajoin ennen sen kypsennystä jotta se temperoituu huoneen lämpöiseksi.
Halkaise kurpitsa ja leikkaa siitä parin sentin leveitä suikaleita. Kuori suikaleet,
tai kypsennä kurpitsa kuorineen sitä kuorimatta. Lorauta uunivuokaan
oliiviöljyä ja lisää sinne kurpitsa. Mausta kurpitsa suolalla, mustalla
pippurilla ja timjamilla. Kypsennä kurpitsaa 200 asteen lämmössä noin 30-45
minuuttia. Mausta kana Ras el Hanoutilla ja suolalla, hiero mausteet
kananpintaan. Kuori sipuli ja suikaloi se karkeasti. Irrota valkosipulista
kuusi kynttä ja lisää valkosipulinkynnet kuorineen sipulisuikaleiden ja kanan kanssa
uunivuokaan. Jatka kypsennystä uunissa kunnes kana on kypsää, noin puolisen
tuntia 45 minuuttia vähän riippuen kanapaloista ja niiden koosta. Valele kanaa
ja kurpitsaa kypsennyksen aikana pari, kolme kertaa. Muista myös kääntää
kurpitsapalat jotta myös niiden alapuoli saa paahtunutta väriä.
Annosten kokoaminen:
Huuhtele basilika ja Rucola huolellisesti ja anna niiden kuivahtaa puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Asettele lämpimälle lautaselle riisiä kasaan, ja nosta sen
päälle pari kurpitsapalaa ja päällimmäiseksi kanaa. Lusikoi uunivuokaan
valunutta nestettä annosten päälle, ja viimeistele annokset uunivuoassa
paahtuneilla valkosipuli kynsillä, tuoreilla basilikanlehdillä sekä Rucolalla. Tarjoile
annokset heti lämpiminä.