Perinteiset kanelilla
maustetut korvapuustit. Äidin uunituoreet korvapuustit, sillä tavalla kuten ne
ennen vanhaan vielä leivottiin ja äitini ne aikoinaan oppi leipomaan aidoista meijerivoista, valkoisesta sokerista ja valkoisista hienoista vehnäjauhoista.
Niinm ja edelline lause sanoo sen kaiken, tämä ei ole sitä kaikista terveelisisnät pullaa, mutta tämän on se tapa kuten korvapuustit ennen leivottiin ja maustettiin vain kanelilla. Itse en pahemmin pidä
liian kanelisista korvapuusteista, kun en muutenkaan pidä kanelista ja käytän
sitä hyvin valikoivasti mutta korvapuusteissa sitä on oltava.
En kuitenkaan
käytä yhtä paljon kanelia korvapuusteihin kuin äitini aikoinaan, joten tämä on
tavallaan kaksi reseptiä, se tapa millä äitini lapsuudessani ja edelleen tänä
päivänä valmistaa ja leipoo korvapuustit, ja omat hieman maltillisemmin
kanelilla maustetut korvapuustit. Tässä kohdassa on hyvä palata asiaa jonka
huomasin jokin vuosi sitten, minulla on oikea syy miksi ne pidä kanelista, liika
kaneli laukaisee minulla migreenin, ja varsinkin kassia kaneli enemmän uin
aromaattisempi Ceylonin kaneli, joka siedän paremmin ja enemmän. Sekä suomessa
että muissa Euroopan maissa on jo keskiajalta lähtien myyty Kassia kanelia
Ceylonin kanelina, ja kanelin oikeaa latinalaista nimeä harvoin edes mainitaan
maustepusseissa.
Muotoillut korvapuustit |
Käsittelin tätä kaneli
ongelmaa jo viime, vai oliko se toissa vuonna joulun aikoihin, kun asia on
enemmän ajankohtainen, ja niin se taas piakkoin on tänäkin vuonna. Joten jos
sinulla on samantyyppistä ongelman migreenin ja kanelin suhteen kannatta
tarkistaa mitä kanelia olet syönyt ja käytät. Jollet pidä kanelista voit myös
kokeilla reseptiäni kierrepullat, jossa täytteenä on pähkinöitä ja rusinoita
kanelin sijaan, ja parin kuukauden päästä ovat Lucian päivän sahramipullat
taas joulun odotusaikana glögin kanssa taas ajankohtaisia. Ja hieman terveelisemmät korvpuusit saat jos käytät samaa taikinaa kuin reseptissäni voisilmäpullat jossa käytin spelttiä mutta muuten menettelet kuten näissä korvapuusteissa.
Korvapuustien täytteen
määrä vaihtelee vähän sen mukaan miten ohuiksi taikina kaulit, ja miten pieniä, tai isoja
korvapuusteja haluat. Olen tähän arvioinut summittaisen määrän jota itse
käytän, huomaa että tällä kaneli määrällä korvapuusteista tulee vain miedosti
kanelilla maustettuja, kun taas äitini sen sijaan olisi käyttänyt kanelia
runsaalla kädellä ja näihin menisi varmaan sama määrä mutta ruokalusikallisina laskettuna.
Pehmeä voi vain sivellään taikinan pintaa, ja päälle sirotellaan sokeria ja
kanelia.
Kolmioikis leikatut korvapuustit |
Korvapuusteja kuten
muitakin pullia voi valmistaa puolivalmiiksi ja pakastaa, annat korvapuustien
nousta toisen kerran ja pakasta ne" kuin ne olisivat menossa uuniin"
isolla tarjottimella mutta niitä sivelemättä munalla. Tällä tavalla
korvapuustit jäätyvät yksitellen ja voit siirtää ne koviksi pakastuneina
muovipussiin josta voit ottaa niitä yksitellen esiin ja paistaa uunissa. Tällä
tavalla saat yhdellä leivontakerralla pullia pitkin viikkoa, jopa kuukautta ja
paista ne vain uunissa. Pane korvapuustit suoraan uuniin niitä sulattamatta,
tämä tarkoittaa tietenkin että pullien paistoaika on pidempi kuin
huoneenlämpöisten juuri nousseiden korvapuustien. Sivele korvapuustit
rikkivispatulla munalla ja paista niitä 175 asteessa kunnes ne ovat saaneet
kauniin ruskean paahdetun pintavärin ja ovat keskeltä kypsiä, voit kokeilla
korvapuustien kypsyyden samalla tavalla kuin leivän, se kumahtaa kun sitä
kevyesti kopauttaa sen pohjasta, mutta voit myös kokeilla korvapuusteja
tikulla, ja kuiva tikku tarkoittaa tässäkin tapauksessa että korvapuustit ovat
kypsiä.
Voita, sokeria ja kanelia siroteltu taikinalle |
Korvapuusteilla pitää
olla se oikea muoto mutta moniko tänään enää tekee korvapuustit
oikeanmuotoisiksi, tai edes tietää miten se tehdään. Tämä on asia jossa usein
luistan, on helpompaa tehdä vain kierrepullia jotka asettelee paperivuokiin,
niin ei tarvitse välittää mistään korvapuustien muotoilusta. Mutta korvapuustit
eivät ole korvapuusteja jollei niitä ole leikattu oikealla tavalla, käännetty
oikeaan asentoon tai lytätty ennen niiden nostamista ja uuniin menoa.
Kokoon
kääritystä taikinapötköstä leikataan vinottain kolmiomaisia paloja. Taikinaa
leikataan vinottain joka toinen kerta toiseen suuntaa, ja joka toinen toiseen
suuntaa. Korvapuustin levein kohta asetetaan alaspäin pohjaksi ja jokaista
korvapuustia painetaan keskeltä sen satulasta lyttyyn litteäksi. Tällöin
korvapuusti kierteistä pursuaa ta pullahtaa kierteitä kauniisti ulos. Tähän
painamiseen ei saa käyttää mitään terävää, vaan jotain pyöreää kuten
esimerkiksi puulusikan kahvaa tai veitsen kahvaa. Taikinaa ei saa leikata, sitä
pitää vain muotoilla oikealla tavalla. Tämän jälkeen korvapuustit saavat nousta
toisen kerran ennen niiden uunissa kypsentämistä.
Korvapuustien paistoaika
vaihtelee vähän siitä miten isoja tai pieniä korvapuusteja taikinasta
valmistat, ja mitä ohuempia ja pienempiä korvapuusteja teet, sitä lyhyempi aika
uunissa. Tällä reseptillä saat
noin kolme kymmentä reilusti isokokoisia korvapuustejaa, tai enemmän jos teet niistä pienempiä.
Korvapuustit:
150 g voita
5 dl maitoa
30 g hiivaa
2 tl l suolaa
8 rkl sokeria
800–900 g vehnäjauhoja
Täytteeksi:
n 3-4 tl kanelia
n 4-6 rkl sokeria
n 6 rkl voita
Ota täytteeseen voita sivuun ja anna sen temperoitua
huoneenlämpöiseksi. Sulata taikinan voi pienessä kattilassa miedolla lämmöllä, lisää
mittaa maito voisulan sekaan ja anna maidon edelleen miedolla lämmöllä lämmetä kädenlämpöiseksi.
Kaada maito isoon taikinakulhoon ja murenna sekaan hiiva. Sekoita hiivaa
maidossa kunnes se on kokonaan liuennut maitoon. Lisää noin puolet jauhoista, korkeintaan kaksi
kolmasosaa, sokerin ja suolan kanssa maidon sekaan. Sekoita taikinaa kunnes on
tasaista ja alkaa irrota kulhon reunoista. Nosta taikina jauhotetulla pöydälle
ja vaivaa sitä kunnes siitä on tullut kimmoisaa. Anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi
noin puolituntia tai reilu puolisen tuntia puhtaalla keittiöliinalla
peitettynä. Jaa taikina pariin, kolmeen osaan ja kauli jauhotetulla pöydällä yhdestä
taikinan osasta kerrallaan ohut puolen sentin paksuinen suorakulman muotoinen taikinalevy.
Sivele tai levitä pehmeää voita taikinalevyn päälle, ja ripottele hienoa sokeria
sekä kanelia levyn päälle. Älä levitä mausteita aivan reunaan asti toiselle
pitkälle reunalla vaan jätä siihen reilun sentin väli reunaan. Kääri taikinalevy
pitkästä reunasta jolla on mausteita aivan reunaan asti ja rullaa koko levy tiivisti
kokoon. Kääryleen pitää olla tiivis ja napakka, sen kierteissä ie saa olla
ilmaa tai reikiä. Tällä tavalla reuna jossa ei ole mausteita ja voita aivan reunaan
asti jää uloimmaksi kerrokseksi eikä täytettä valu ulos korvapuusteista. Kierrä
pullapötkylää kunnes sinulla on pullakierteen sauma joko alas pöytää vasten tai
ylöspäin. Leikkaa pötkylästä vinottain toisesta reunasta paksumpia ja toisesta
ohuempia kolmiomaisia pullia. Leikkaa taikinapötköä vinottain joka toinen kerta
toiseen suuntaa, ja joka toinen toiseen suuntaa. Käännä korvapuustin paksuin
puoli alaspäin ja asettele ne pelille voipaperille. Paina jokaista korvapuustia
keskeltä sen ”kapeasta selästä” lyttyyn litteäksi puulusikan kahvalla. Paina
korvapuustia lusikalla aivan alas asti ja lyttyyn. Tällöin korvapuusti
kierteistä pursuaa ta pullahtaa kierteitä kauniisti ulos. Anna korvapuustien
nousta noin kaksikymmentä minuuttia, puolituntia puhtaan keittiöliinan alla. Riko
pieneen kulhoon kananmuna ja vispaa se kevyesti rikki haarukalla. Sivele valmiiksi
nousseet korvapuustit munalla ja paista ne uunissa 200 asteen lämmössä noin vartti,
kaksikymmentä minuuttia vähän koosta riippuen. Anna korvapuustien jäähtyä
ritilällä puhtaalla keittiöliinalla peitettynä.