Hirveä oluessa, hitaasti ja pitkään oluessa haudutettua katajanmarjoilla maustettua hirvipataa jossa suppilovahveroita ja pihlajanmarjahyytelön kanssa tarjoiltuna. Hirvenlihasta valmistettua syksyn riistaherkkua hitaasti pitkään haudutettua mureaa hirvipataa, sunnuntain slow food ruokaa.
Hirveä kutsutaan metsän kuninkaaksi, minä taas kutsun hirveä riistan kuninkaaksi oli muut sitten mitä mieltä olivatkaan. Hirvenliha kuuluu syksyyn aivan samalla tavalla kuin sienet joita metsästä kerään. Hirveä on oltava vähintään kerran joka vuosi, mielellään enemmän ja useammin koska se on hyvää. Riistan maku jakaa ihmisiä, ja minä olen niitä jotka siitä pidän ja pihlajanmarja katajanmarjojen ja sienten kanssa on hirvelle hyvää seuraa, ei vain metsässä vaan myös ruoassa yhdistettynä. Hirvenlihasta olen myös valmistanut routapaistia, metsäsienillä täytettyjä hirvikääryleitä sekä suppilovahveroilla kuorrutettu hirvipaisti.
Kuivattuja suppilovahveroita |
Ja kun hirvipadan keittoon ryhtyy kannatta sitä valmistaa myös niillekin päiville kun ei huvita laitta ruokaa, ja pata säilyy noin viikon päivät jääkaapissa säilytettynä, ja pakastettuna sopivan kokoisissa erissä noin puolivuotta vähän riippuen mitä rasvaa olet padan valmistuksessa käyttänyt. Voin käyttö lyhentää tämän kolmeen kuukauteen.
Hirvipataan voi käyttää niitä ei niin hienoja lihapaloja jotka vaativat pitkän haudutuksen jotta ne pääsevät edukseen, mutta tämän padan voi yhtä hyvin valmistat myös hienommasta lihasta jolloin se kypsyy mureaksi nopeammin. Itse kuitenkin suosin ylikypsää ja melkein itsestään paloiksi hajoavaa lihaa ja siksi haudutan pataruokia pidempään kuin useimmiten resepteissä suositellaan. Hirven liha kuitenkin on erittäin vähärasvaista, riista ei muutenkaan sisällä kuin vähän rasvaa, joten se usein pitkän kypsennyksen aikana tulee kuivaksi, varsinkin jos ruokaan käyttää näitä hienompia rasvattomia paloja, joten kastikkeeseen kannattaa tällöin panostaa enemmän.
Olutta haudutukseen |
Valitsinkin tällä kertaa hauduttaa hirvenlihan oluessa, tavallisessa oluessa ja käytin osana hauduttamiseen myös vettä jottei ruoasta tulisi liian kitkerää oluen sisältämästä humalasta johtuen. Hirvenlihan makumaailmaan sopii hyvin jokin tumma olut kuten esimerkiksi Guinness, mutta myös tavallinen olut, tai miksei kotikalja, sekin käy tähän.
Hirvipataan kuuluu juureksia, ja niitä myös käytän mutta valitsin tällä kertaa olla lisäämättä niitä hautumaan pataan lihan kanssa ja valmistin sen sijaan selleristä, palsternakasta ja perunasta sen sijaan juuressosetta joten vaikka hirvipadassa ei olekaan juureksia, kuten siihen perinteisesti pannaan, ovat ne juurekset kuitenkin osa tätä ateriaa. Selleri ja palsternakka kypsyvät perunaa hitaammin joten ne paloitellaan pienemmiksi. Ja sekä puoliraa’an selleriä että palsternakkaa on mahdoton saada soseutettua, joten varmista niiden kypsyys ennen keitin veden kaatamista lävikköön.
Hirvipataan, sekä muihin riistasta valmistettuihin pataruokiin, olen vaihtelevasti vuoden ajasta riippuen ja niiden saatavuudesta riippuen käyttänyt tuoreita metsästä vastakerättyjä sieniä, kuivattuja sieniä, pakastettuja sekä ja sienet ovat olleet mitä sun sattuu milloinkin. Olen käyttänyt hirvipataan koivunpunikkitattia, suppilovahveroa, lampaankääpää, orakasta sekä herkkutattia ja kaikki ne sopivat hyvin hirven maun kanssa. Mutta, olen viime aikoina huomannut että suppilovahverot ja hirvi sopivat erityisen hyvin toisilleen.
Muista vain että kuivatut sienet on ennen niiden käyttöä nesteytettävä liottamalla niitä vedessä noin tunnin, vähintään puolen tunnin ajan, ja että 10 gramma kuivattuja sieniä vastaa 100 grammaa nesteytettynä. Sienten liotusnesteen voit hyödyntää lihan hauduttamiseen ja korvata osan vedestä sillä. Tuoreet sienet taas sen sijaan puhdistetaan ja ruskistetaan ja lisätään pataan loppuvaiheessa.
Palsternakka |
Mausteena hirvipadassa oluen lisäksi käytin timjamia ja katajanmarjoja. Timjamia voit käyttää sekä tuoretta että kuivattua kunhan vain muistat että kuivattua yrttiä aina käytetään vähemmän kuin tuoretta ja että tässä hirvipadan ei kuulu maistua timjamille, vaan se pitää vain antaa lisäsyvyyttä ruokaan ja että se on vain taustamakuna. Katajamarjoista en taas kerran voi olla mainitsematta että ne vaikuttavat munuaisten toimintaan, joten jos sinulla on munuaisongelmia ei sen käyttöä kannata liioitella. Se on asia josta ohimennen jo mainitsinkin reseptissäni Dry Martini.
Suurustin hirvipadan vehnäjauhoilla koska näin olen tämän ruoan valmistuksen oppinut, mutta voit tietenkin korvata sen gluteenittomilla jauhoilla kuten esimerkiksi maissitärkkelyksellä. Ruskistan myös lihan voissa samasta syystä, mutta siihen voi yhtä hyvin käyttää neutraalin makuista kasvisöljyä jos on laktoosin kanssa ongelmia. Oliiviöljy taas nataa tähän ruokaan väärän sävyn joten se ei mielestäni tähän sovi katajanmarjan ja oluen kanssa, jotka kummatkin myös ovat maultaan hieman kitkeriä.
Paloiteltua hirven sisäpaistia |
Juureksista valmistettu sose ei välttämättä tarvitse voita ollenkaan, vaan voit valmistaa sen laktoosittomana ja käyttää vain juuresten keitinlientä, ja tätä sama periaate pätee myös jos jostain syystä haluat valmistaa vähärasvaista ruokaa.
Lisukkeeksi hirvipadan ja juuressoseen kanssa sopii pihlajanmarjahyytelö jota ilman en hirven lihaa halua syödä. Pihlajanmarja, katajanmarja ja hirvenliha ovat kuin toisilleen luodut, ne säestävät toisiaan tässä makumaailmassa. Mutta, varsinkin jos olet käyttänyt jotain muita sieniä kuin suppilovahveroita myös kanelilla maustettu suppilovahverohilloke. Tällä reseptillä saat tuttuun hyväksi todettuun tapaan lämmintä pitkään haudutettua hirvipataa neljälle.
Hirvipata metäsienillä
400–500 g hirvenlihaa
1 plo. olutta
1 iso sipuli
2-3 oksaa tuoretta timjamia
400 g metsäsieniä
4-5 katajanmarjaa
suolaa
mustapippuria
3-4 rkl vehnäjauhoja
Palsternakkasose
1 pala selleriä
1 pala palsternakkaa
4 isoa perunaa
nokare voita
juuresten keitinlientä
suolaa
valkopippuria
ruskistamiseen: voita tai öljyä
Hirvipata:
Ota liha ulos temperoitumaan noin tunti ennen sen kypsennystä. Valuta lihasta nesteet ja kuivaa se talouspaperilla. Paloittele liha isoiksi 3-4 sentin kokoisiksi kuutioiksi. Mausta liha suolalla ja mustalla pippurilla ja ruskista liha pienissä erissä voinokareessa kuumassa padassa. Nosta ruskistuneet lihapalat sivuun odottamaan kunnes kaikki liha on ruskistettu. Kuori sipuli ja suikaloi sen ohuelti, rukista sipuli padassa kunnes se on karamellisoitunut ruskeaksi ja on maukasta ja makeaa. Lisää pataan hirvenliha ja kaada pataan olut. Lisää vettä (ja sienten liotusvettä jos kuivattuja sieniä käytät) kunnes liha juuri ja juuri peittyy. Lisää pataan katajanmarjat sekä timjami ja peitä kannella ja anna lihan hautua miedolla lämmöllä noin tunnin ajan, kaksi jos haluat ylikypsää hirvipataa. Varmista haudutuksen aikana ettei kaikki neste haihdu ja lisää vettä (tai sienten liotusvettä). Ruskista peratut putsatut sienet voinokareessa, tai lisää nesteytetyt kuivatut sienet. Anna sienten hautua mukana kymmenisen minuuttia. Mittaa jauhot pieneen lasitölkkiin ja lisää tilkka vettä, sulje tölkki tiiviillä kannella ja hölskytä jauhot veden kanssa sekaisin tasaiseksi suurukseksi. Kaada suurus koko ajan hämmentäen pataan ja anna suuruksen kypsyä pari, kolme minuuttia kunnes hirvipata on sakeutunut. Tarkista ruoan maku ja mausta sen oman makusi mukaan lisäsuolalla ja pippurilla.
Palsternakkasose:
Kuori palsternakka ja selleri ja paloittele ne tasakokoisiksi 2-3 sentin kuutikoiksi tai paloiksi jotta ne kaikki kypsyvät samaan aikaan perunan kanssa. Kuori myös perunat ja halkaise isot perunat kahtia. Perunoiden kuuluu olla isompina paloina kuin muut juurekset, ne kypsyvät nopeammin. Pane juurekset kattilaan ja kaada päälle vettä ja mausta keitinvesi miedosti suolalla. Anna juuresten kiehua kypsiksi, noin kaksikymmentä minuuttia, korkeintaan puolisen tuntia. Tarkista juuresten kypsyys tikulla. Kaada juuresten keitin vesi lävikössä pois mutta älä unohda ottaa sitä talteen. Lisää juuresten sekaan nokare voita ja soseuta juurekset survimella. Lisää juuressoseen sekaan keitinvettä kunnes olet saanut aikaiseksi sopivan mieleisesi koostumuksen soseelle. Tarkista soseen maku ja mausta se oman makusi mukaan suolalla ja valkopippurilla. Tarjoile palsternakkasosetta oluessa haudutetun hirvipadan, raikkaan vihreän salaatin ja joko pihlajanmarjahyytelön, mustaherukkahyytelön tai joko kurpitsahillokkeen tai suppilovahverohillokkeen kanssa.