2. lokakuuta 2012

Kutunmaitojogurtti
Kermaisen paksua kotona valmistettua hyvin vähälaktoosista hylajogurttia, maitohappobakteereilla hapatettua kutun, tai vuohenmaitoa josta on muodostunut paksua jogurttia. Kotitekoista jogurttia vaihtoehtona tavalliselle lehmän maidosta valmistetulle jogurtille, ja joka voi sopia myös laktoosille herkille henkilöille.

Minulla on lähipiirissä on aina ollut enemmän tai vähemmän laktoosille herkkiä, jotkut heistä ovat tiedostaneet ongelman ja tehneet asialle jotain ja muuttaneet ruokavaliotansa, toiset taas kieltävät asian edelleen vuosikymmenien jälkeen ja ihmettelevät vointiansa. Tästä syytä olen miettinyt laktoosia ja sen vaikutusta ruoansulatukseen, ja miten kukin siihen reagoi. Olen sitä mieltä että maito ei sovi aikuisille, se on lehmän maitoa ja on vasikoille sopivaa. Mutta, maito tai maitotuotteet nyt vaan sattuvat olemaan osa ruokakulttuuriamme, joten käytän niitä satunnaisesti ruoassa. Juon edelleen sekä teen että kahvin maidolla mutten muuten juo maitoa kuin hyvin harvoin, korkeintaan kerran vuodessa. Minulla itselläni, ei ainakaan vielä, ole ongelmaa mutta se voi hyvin pahentua iän myötä aivan yllättäen kuten olen monessa tapauksessa lähipiirissä todennut.

Kutunmaitojogurttijuuri
Olen syventynyt asiaan ja lukenut siitä vuosien mittaan aika kattavasti, ja todennut että jotkut voivat hyvin juoda kutun maitoa, tai vuohenmaitoa kuten sitä joskus myös kutsutaan ja syödä kutunmaidosta valmistettua tuorejuustoa tai jogurttia. Kutun maidossa on vähemmän laktoosia kuin lehmä maidossa ja voivat käyttää sitä. mutta myös monet lehmän maidolle herkät voivat käyttää käsittelemätöntä lehmän raaka-maitoa. Jotkut laktoosille herkät voivat jopa syödä hapatettua lehmän maitoa, joten ongelma on hyvin yksilöllinen ja vaihtelee henkilöstä toiseen. Lisää tästä voit lukea tekstistäni terveyttä raakamaidosta.

Lämpömittari avuksi
Kehittelin tätä kutunmaitojogurttia pitkään ennen kuin sain sen toimimaan, koska en Suomesta löytänyt sopivaa tarpeeksi napakkaa kutunmaitojogurttia valmiina, joten jouduin kehittelemään oman jogurttijuuren lehmänmaidosta valmistetusta tavallisesta kaupasta ostetusta jogurtista. Käytin tätä lehmänmaitojuurta tarpeeksi monta kertaa jottei siitä enää jäänyt laktoosia jogurtin sekaan. 

Totesin että eniten liipaisinherkkä laktoosi-intolerantti läheinen kestää jogurttia kun jogurttijuurta on käytetty kolme kertaa, ja nyt minulla on turvallinen vähänlaktoosinen kutun maitojogurttijuuri. Säilytän sitä pakastimessa samalla tavalla kuten tavallisesta käsitellystä lehmänmaidosta valmistettua jogurtinjuurta, ja tämä kutunmaitojogurtti on valmistettu aivan samalla tavalla kuten valmistan tavallista jogurttiakin. Jos innostut itse valmistamaan jogurttia kutunmaidosta kannatta sinun kuitenkin myös lukea tekstini kotitekoinen jogurtti, jossa olen käsitellyt asiaa läpikotaisemmin.

Jogurttijuuri maidossa
Jogurtin valmistuksessa puhtaus on ehdotonta, siinä ei saa joustaa yhtään jottei jogurttiin ajaudu ei muita bakteereita maitobakteerien lisäksi. Itse hapattaminen tapahtuu kuten jo mainitsin 40-46 asteen lämmössä, ja hapatus kestää kuudesta kahdeksaan tuntiin, joten voit hyvin valmistaa jogurttia illalla jolloin aamulla se on valmista, mutta huomaa, jogurtti ei tällöin vielä ole kylmää, vaan se pitää panna jääkaappiin jäähtymään ja kylmenemään. Mitä pidemmän ajan jogurtti saa hapattua tässä ideaali lämpötilassa, sitä paksumpaa ja happamampaa siitä tulee. Jogurtin bakteerit kuolevat liian korkeassa lämpötilassa joten älä lisää juurta liian kuumaan maitoon. Käytä vain tuoretta maitoa jogurttia, jos maito on liian vanhaa se ei välttämättä lähde käyntiin. Sulata pakastettuna säilytetty jogurttijuuri yön yli jääkaapissa.

Kutunmaito jogurtti
1 l kutunmaitoa
1 dl jogurttijuurta

Kaada maito kattilaan ja hauduta sitä hitaasti kokoon miedolla lämmöllä jos haluat paksua jogurttia. Lämmitä maitoa kattilassa kunnes se on kuumaa. Anna maidon jäähtyä kunnes se on 46 astetta ja lisää juuri. Sekoita hyvin maito hyvin kunnes kaikki jogurttijuuri on liuennut maidon sekaan. Siivilöi pinnalta vaahto pois ja kaada maitoseos huolellisesti pudistettuun termokseen tai hapatusastiaan, ja peitä se hyvin, suojaa se jäähtymiseltä. Anna jogurtin hapattua jopa yön yli. Muista ottaa valmiista jogurtista osa juureksi seuraavaan kertaan. Siirrä jogurtti seuraavana päivänä jääkaappiin jossa se säilyy noin viikon verran.

12 kommenttia:

 1. Minulla on laktoosi-intoleranssi ja käytän melkein yksinimaan lampaan-ja vuohenmaidosta tehtyjä tuotteita,mitä täälläpäin saa hyvin ja joka kaupasta.Suomessa taas olen huomannut,että on hankalaa löytää vuohen-tai lampaanmaitoa ,tai niistä tehtyä jugurttia.

  VastaaPoista
 2. hei yaelian ja kiitos kommentistasi. kyllä suomesta nykyään löytää kutunmaitoa, se jogurtti vaan on "kiven alla" jollei sitä itse valmista...laktoosittomat lehmän maitotuotteet ovat suomessa löyneet itsensä läpi niin hyvin ja valtaavat alaa...mutta on laktoositon maitojuoma mitenkään luomua?? joten vaihtoehtoja on pohdittava jokainen omasta näkökulmastaan, mikä on kullekin oikein...

  VastaaPoista
 3. Mistä saa ostettua Luomua kutunmaitoa?

  VastaaPoista
 4. hei anonyymi ja kiitos kommentistasi. nyt on myönnettävä etten tiedä, itse ostan kutunmaitoa hämeenkyröstä kukkamäen kuttutilalta tinkimaitona. se ei sinänsä ole luomua mutta kuitenkin lähiruokaa ja käytämme sitä laktoosiongelman takia.

  VastaaPoista
 5. Hei, tiedätkö saako Suomesta mistään valmista lampaanmaitojogurttia? Löysin sitä Ranskasta ja oli Suurta Herkkua, mutta ei taida Suomesta löytyä edes Stockan hyllystä? :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei anonyymi ja kiitos kommentistasi. olen helsingissä ja täällä tampereella aika ajoin nähnyt kutnmaitojogurttia myynnissä mutta kysyntä taitaa olla niin pieni että tampereelta on hankalaa sitä löytää. toinen oongelma on ettei laatu mielstäni ole ollut se jota olisin toivonut vaan enemmän piimämäinen juokseva jota en itse miellä jogurtiksi, täm juuri se syy miksi itse valmistan jogurttia kutun maidosta.

   Poista
 6. Jotta onnistuu pitämään "puhtaan" (lehmänmaidottoman) juuren yllä on siis pidettävä koko ajan jogurttitehdas käynnissä? Vai voiko juurta mahdollisesti pakastaa niin että se pysyy elinvoimaisena?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei ssiiri, kyllä juuren voi pakastaa, joskus voi vai olla että sen toiminta ajan myötä väjähtää, en vain tiedä miksi mutta meillä sama juuri jo vuosia ollut, välillä pakkasessa kun ei tehdä jogurttia koko ajan.

   Poista
  2. Okei, hyvä tietää - eiköhän jogurtti pääse jossain kohdassa kokeiluun. :)
   Tuli muuten vielä mieleen vinkata, että kookosmaidosta tai -kermasta saa myös hapatettua jogurtin kaltaista herkkua. ;)

   http://ssiiri.wordpress.com/2014/06/07/itse-hapatettu-kookosjogurtti-paleo/

   Poista
  3. hei ssiiri ja kiitos kommentistasi! pitää panna toi kookosmaitojuttu korvan taakse muhimaan, kiitos ideasta! :)

   Poista
 7. Voiko jogurttia tehdä myös uht maidosta? kun meidän nurkilta ei löydy "tuoretta" vuohenmaitoa. Hyvä tieto on tuo että juuren voi pakastaa, jos nyt joskus tarvikkeet saisin hommattua jolloin voisin päästä sitä herkkua nauttimaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei miitsi ja kiitos kysymästä, suosin niin vähän käsiteltyjä raaka-aineita kuin vain mahdollista eikä minulla valitettavasti ole mitään kokemusta uht-maidosta tai miten se toimii hapatuksessa...

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...