23. lokakuuta 2012

Pannumunat kylmäsavulohellaSuloisen suolaista kylmäsavulohta, ja laiskan emännän tapaan pannumunia, siis täysi paistinpannullinen kananmunia, herkullista brunssiruokaa, laiskan letkeää lounasta tai huikopala yömyöhään pitkään venyneiden juhlien jälkeen.

Jotenkin tämän tiskitauon pitäminen ja sen jälkeen hellaan ääreen palaaminen on kuin palaisi takaisin töihin pitkien ja kosteiden juhlien jälkeen, tuntuu kuin olisi vähän kohmelossa kun en oikein tiedä mistä kohdasta alkaisin joten nämä kylmäsavulohella höystetyt pannumunat tuntuvat jotenkin hyvin asiaan sopivilta näin tänään. Nyt ilmassa jo tuntuu että talvi on tulossa, tänä yönä täällä Tampereella jo eilen oli yöpakkasta ensimmäistä kertaa, ja tänä aamuna autotallin kattojen päällä oli jopa hivenen räntää ja viikonlopuksi on luvattu pakkasta jopa päiväsaikaan. 

Tämä ruoka seuraan tavallaan norjalaisten suosimaa yhdistelmää lohesta kanamunien kanssa, jota olen jo käyttänyt reseptissäni skandinaavinen kala-aamiainen jossa yhdistyy paistettu lohi, pinaatti ja munakokkeli. Pelkistetyimmässä versiossaan näihin pannumuniin käytetään vain ja ainoastaan kanamunia, mutta olen tähän myös käyttänyt pekonia joka ensin paistettiin, sekä kylmäsavulohta joka vain asetellaan kauniisti munien päälle niiden paistuessa, jolloin kylmäsavustettu lohi, joka on raakakypsytettyä samalla tavalla kuin graavilohi (tai pekoni) kypsyi lämmössä siinä samalla. Kylmäsavulohta (tai pekonia kuten aiemmin reseptissäni pannumunat) tarvitset noin pari sataa grammaa paistinpannulista kohden. 

Kylmäsavulohta viipaloidaan ohuen ohueksi viipaleiksi
Suikaloi kylmäsavulohi ohuelti ja ripottele se pannulle munien päälle saamaan vähän lämpöä ja kypsymään. Lämmön vaikutuksesta hieman läpikuutavasta lohesta tulee kauniin vaaleanpunaista eikä se enää kuulla läpi kun on kypsää. Kylmäsavulohi pannumunat ovatkin hyvä tapa hyödyntää ja uusiokäyttää tähteeksi jäänyttä savulohta tai graavilohta jollet sille muuta käyttöä keksi sunnuntaiaamuna juhlien jälkeen. Kylmäsavulohta olen toistaiseksi vain savustanut pelkistetyimmässä versiossaan mutta graavilohta täältä löytyy monenlaista.  Kylmäsavulohen lisäksi tähän sopii yhtä hyvin hehkuvan punainen punajuurella graavattu punajuurilohi, pihkaisilla kuusenkerkillä maustettu kuusenkerkkälohi, aromaattisilla korianterin sieminillä maustettu korianterilohi, mustan seljan kuivatuilla kukinnoilla maustettu seljankukkalohi tai tämän kevään uusi suosikki, koivun hiirenkorvilla maustettu hiirenkorvalohi. Kaikki nämä eri tavoin maustetut graavilohet sinun kannattaa pitää muistissa vaohtoehtona sille tavalliselle vain suolalla ja tillillä graavatulle gravilohelle kun suunnittele tulevan joulun herkkuja. Monetnäistä resepteistä sisältävät myös ohjeen ja valmistusohjeet lohen makuun soinnutetulle snapsille.

Kuten jo reseptissäni pannumunat totesin, tämän ruoan valmistuksen vaikein osuus on tietää miten iso paistinpannu sinulla on, minkä vetoinen se on ja montako kananmunaa siihen tarvitset. Tämä paistinpannun koolla joka minulla on, on vähän kotitalouteen epätavallisen iso, se on halkaisijaltaan reilusti yli kolmenkymmenen senttiä ja sillä saa pientä alkuruokaa tai huikopalaa neljälle hengelle, muuten sen koko on sopiva kahdelle jos aito lounasta tai korkeintaan kolmelle hengelle jos aamiaista valmistat. 

Pannuun sopiva määrä kevyesti rikottuja kananmunia
Tätähän voi tietenkin valmistaa myös paksummalla munakerroksella, mutta itse harrastan tätä ohutta versiota ja isommalle seurueelle valmistat ruoan joko pariin eri otteeseen paistinpannulla tai uunissa isolla voidellulla uunipellillä. Mutta lasken munat samalla tavalla kuin omelettiin tai munakkaaseen, kaksi kananmunaa jokaista ruokailijaa kohden joten tällä reseptillä saat maukasta aamiaisruokaa, osan brunssien tarjoiluun tai huikopalaa juhliin pitkään venyneiden jälkeen neljälle hengelle. Lounaaksi annos kelpaa kun tarjoilet sen raikkaan vihreän salaatin kanssa.

Kylmäsavulohipannumunat
5 kanamunaa
suolaa
pippuria
voita tai öljyä paistamiseen
viimeistelyyn:
tuoretta tilliä, ruohosipulia tai persiljaa

Huuhtele tuoreyrtit huolellisesti ja anna niiden kuivahtaa puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Riko kananmunat kulhoon, ja riko keltuaiset painamalla ne rikki paistinlastalla tms. Lämmitä pannu kuumaksi, lisää voi tai öljy ja kaada varovasti pannulle munat. Kaada munat tasaisesti ympäripannua jotta valkuaiset ja keltuaiset erottuvat toisistaan, voit käännellä pannua jotta saat pannumunat tasaisesti pannulle. Asettele ohuet lohiviipaleet kauniisti munaseoksen sekaan ja päälle, lohi kypsyy munien päällä lempeässä lämmössä. Paista munat joko kuumalla pannulla rapeapohjaisiksi, tai miedolla lämmöllä lempeästi pehmeäpohjaisiksi. Mausta valmiit pannumunat suolalla ja pippurilla, sirottele päälle tuoreita yrttejä. Leikkaa pannumunista jokaiselle oma ”kakkupala” ja tarjoile lämpiminä tai haaleina brunssilla.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...