Oliiviöljyssä kullanruskeaksi ja rapeaksi paistettua leipää,
tuoretta valkosipulia ja tummaa kokoon keitettyä paksua siirappimaista vihanneslientä.
Oivallinen alkupala kun vegaani yllättäen tulee syömään eikä alkuruokaa ole
suunniteltu.
Parasta näissä alkupaloissa on että kaikki alkupalojen
raaka-aineet löytyvät yleensä kotoa, tarvitset vain leipää, lientä, sipulia ja
valkosipulia sekä öljyä paistamiseen. Parasta kuitenkin saat kun valkosipuli on
tuoretta eikä vielä kuivunutta talvivalkosipulia, mutta kyllä sitäkin voi tuoreen
valkosipulin puutteessa käyttää.
Idea lähti siitä että olin juuri valmistanut greipilläryyditettyjä sienileipiä jotka olin kuorruttanut uunissa mutta tarvitsinkin
yllättäen myös vegaanin vaihtoehdon. Yllätyksenä oli se että sienet olivat jo aikaisemmin
valmistettujen greipillä ryyditettyjen sienileipien päällä ja uunissa, joten minun
oli nopeasti improvisoitava jotain.
Pilkottua tuoretta punasipulia |
Nämä vegaanille sopivat liemileivät oli
tuloksena, paistoin leipäviipaleet oliiviöljyssä, ja ruskistin sipulia sekä tuoreen
valkosipulinkuoret vihannesliemessä jota keitin kokoon. Viipaloin tuoreet
valkosipulikynnet ohuiksi viipaleiksi, asettelin ne leipäviipaleiden päälle ja viimeistelin
ne kaatamalla paistettujen leipien päälle kokoon keitettyä kasvislientä j tulos
oli paljon parempi kuin osasin arvatakaan vieraan yllättäessä, ja niitä on sen
jälkeen valmistettu muillekin ns. kaikkiruokaisille hyvällä menestyksellä.
Parasta tulosta saat kun käytät leipänä jotain
täysjyväleipää jossa viljan kokojyvä on jauhettu mukaan, leipää jossa on aromikasta
makua ja joka antaa oman osuutensa herkullisen tulokseen. Tähän voit hyvin
uusiokäyttää pari päivää vanhaa jo hieman kuivahtanutta leipää, joka
ihmeellisesti paistamisen ja liemen avulla saa uutta elämää, ja suo syöjälleen
nautintoa.
Vähän riippuen mitä kasvislientä sinulla on kotona, voit
lisätä yrttejä tms. antamaan liemelle makua.
Sipulit liemessä |
Kuvassa pannulla on aitoa kotona
keitettyä vihanneslientä, se on vain saanut värinsä tummaksi paahdetuista
vihanneksista joista olen liemen keittänyt, siinä ei ole mitään keinotekoista
väriä vaan samalla tavalla paahtaee vihanneksia joko pannulla, tai uunissa,
kuten reseptissäni siskonmakkarakeitto jossa isäni opettamalla tavalla vihannekset paahdetaan kuivalla
pannulla ennen niiden keittoon lisäämistä, sekä reseptissäni punaviinikastike,
tapa jonka myös opin isältäni, voit paahtaa vihannekset samalla tavalla (mutta tietenkin ilman luita ja lihaa jos haluat kasvislientä) ja saat tuloksena
tumman kasvisliemen. Tämä kasvisliemi, jota säilytän pakastettuna ja kokoon
keitettynä tiivistettyinä jääpaloina pakastimessa, sisälsi jo niin paljon
yrttejä ja muista mausteita joten se ei vaatinut mitään lisämausteita.
Oliiviöljyssä paistetut leipäviipaleet |
Viimeistelin liemileivät tuoreella porkkananaatilla mutta
sen puutteessa persiljakin käy.
Voit liemen sekaan sitä kokoon keittäessä tilkan kuivaa
valkoviiniä jos sinulla sellaista sattuu olemaan kotona, ja jollei niin vesikin
käy. Tällä reseptillä saat herkullisia liemileipiä neljälle ruokailijalle tuttuun
tapaan joko alkupalaksi tai hiukopalaksi neljälle hengelle, tai miksei osaksi
juhlien seisovanpöydän tarjoilua.
Vegaanit valkosipulileivät
4 viipaletta leipää
3 tuoreen valkosipulinkynttä
1 punasipuli
kasvislientä
(tilkka valkoviiniä)
oliiviöljyä paistamiseen
Huuhtele porkkananaatit huolellisesti jos sinulla niitä on,
tai persilja niiden puutteessa ja anna niiden kuivahtaa puhtaalla
keittiöpyyhkeellä. Leikkaa leivästä neljä viipaletta ja halkaise ne sopivan
kokoiseksi sormiruoaksi. Paista leivänpalat kauniin ruskeiksi ja paahtuneiksi
kuumalla pannulla oliiviöljytilkassa. Ota leipäviipaleet sivuun ja pidä ne
lämpiminä. Kuori sekä sipuli että valkosipulin kynnet. Pilko sipuli karkeasti
ja ruskista se samalla pannulla kuin ruskistit leivät. Lisää pannulle myös
tuoreen valkosipulikuoret ja anna niidenkin saada hieman paahtunutta väriä.
Lisää pannulle kasvisliemi ja loraus viiniä ja anna liemen tiivistyä ja kiehua
kokoon kunnes se on paksua ja siirappimaista. Viipaloi valkosipulinkynnet
ohuelti. Pane leivät valmiiksi lautasille ja asettele valkosipuliviipaleet
leipien päälle. Siivilöi liemi ja lusikoi kuumaa tiivistynyttä lientä leipien ja valkosipulinkynsien päälle ja viimeistele
leivät silputulla porkkanan naatilla, tai persiljalla, ja tarjoile leivät heti
lämpiminä alkupaloina.