Makeaan etikkaliemeen säilöttyjä tuoreita metsäsieniä,
perinteisiä etikkasieniä joka tänä päivänä on melkein unohdettua herkkua. Etikkasienet,
vanha perinteinen tapa säilöä syksyn sienisatoa suolasienten lisäksi. Suolavedessä ryöpätyt metsäsienet
säilötään makeaan etikkaliemeen mausteineen jossa ne säilyvät hyvin seuraavaan
vuoteen viileässä säilytettynä.
Sienisatoa sienikorissa |
Olenkin jo täällä aikaisemmin käsitellyt sekä perinteiset suolasienet että
sienisalaatin ja ajattelin nyt tänään keskittyä etikkasieniin, joita muistan
mamma valmistaneen lapsuudessani. Sinun kannatta myös kokeilla reseptiäni hapansienet jos pidät sienistä, hapattaminen on hyvä perinteinen tapa säilöä sieniä. Sinun kannatta kuitenkin myös lukea tekstini suolasienet, josta löytyy
paljon hyvää tietoa sienistä, niiden käsittelystä ja ryöppäämisestä.
Kaikkein tärkeintä
kaikessa säilönnässä on puhtaus, mutta myös raaka-aineiden laatu,
huonolaatuisista sienistä saat aikaiseksi huonolaatuista ruokaa, joka pahimmassa
tapauksessa on jopa terveydelle haitallista. Joten painotan asiaa taas kerran,
tiskaa kaikki säilöntään käytettävät keittiövälineet huolellisesti ja keitä tai
steriloi lasipurkit ja niiden kannet joita käytät. Home ei ole leikin asian, vaikka se kauniilta voi näyttää.
Purkit keitetään |
Tämän jälkeen pääsenkin itse
sieniin. Niiden on oltava tuoreita, juuri metsästä kerättyjä eikä esimerkiksi
pakastettuja, ne eivät tähän käy. Puhdista sienet huolellisesti ja poista
pilaantuneet, homehtuneet tai muuten vioittuneet sienet. Harjaa sienet
pehmeällä harjalla niiden pesemisen sijaan. Tämä peseminen tekee sienistä
kosteita ja ne voivat pilaantua. Peseminen myös liottaa sienistä niiden makua,
joten vältä sienien pesemistä.
Opin mammalta että etikkasienien suhteen kaikkein tärkein
asia puhtauden ja sienien laadun jälkeen on niiden erikseen säilöminen. Miksi näin
on en tiedä, mutta jokaisesta keittokirjasta josta olen asiasta lisää lukenut
ovat sanoneet samaa, joten minä toimin näin.
Säilön suppilovahverot,
karvarouskut, haperot, tatit, kangasrouskut, keltaorakkaat, lampaankäävät ja
niin edelleen. Jokainen lajike erikseen omaan lasipurkkiinsa mausteiden kanssa
makeaan etikkaliemeen.
Kesän sienisatoa |
Jotkut etikkaliemeen säilötyt sienet muuttuvat
vihreiksi, tämä ei ole mitään myrkkyä, eivätkö sienet ole menneet pilalle,
jotkin sienet vain reagoivat näin etikkaliemessä, ja sienet muuttavat melko
heti väriään vihreäksi niiden liemeen panemisen jälkeen. Parhaita sieniä tällä
tavalla säilöttäväksi ovat tuoreet ja nuoret sienet, mutta voit isompia sieniä
paloitellakin. Pääsääntöisesti vain nuoret sienet ovat herkullisempia kuin
vanhat ja isot sienet. Käytän etikkasieniin aivan samoja sieniä kuin
suolasieniinkin.
Karvaruoskuja |
Kun puhdistetut sienet on ryöpätty niitä ei enää saa koskea
käsin, edes puhtain käsin. Joten käytä sienten jatkokäsittelyyn vain ja
ainoastaan huolellisesti puhdistettuja keittiövälineitä, äläkä myöskään koske
keitettyjen lasipurkkien sisäpintoja tai kannen sisäpuolta jotta etikkasienet
onnistuivat.
Inkiväärin ja valkosipuli maustavat vain etikkaliemen, ne
saavat jäädä liemeen jäähtymään mutta ne siivilöidään pois ennen kuin liemi
kaadetaan sienien päälle. Täytä lasipurkit ihan ylös asti, varmista ettei
sienet kelluvat etikkaliemessä eivätkä ole liian tiivisti pakattuja. Varmista myös
lasipurkit suljettuasi ettei sienien joukossa ole ilmakuplia kiertämällä
sienipurkkeja ympäri jotta saat kaikki ilmakuplat nousemaan ylös.
Keltaorakkaita |
Käytin näihin etikkasieniin mausteena pitkäpippuria mutta
sen puutteessa voit korvata sen maustepippurilla, jolloin kokonaisen
maustepippurin määrä on noin ruokalusikallinen. Lisää pitkäpippurista voit lukea reseptistäni possunpotkaa juuressoseella. Myös muskotinkukka on vanha
perinteinen mauste joko on melkein unohdettu, ja jota voisi käyttää enemmän ja
koska se kuuluu tähän perinteisesti mamman reseptin mukaan käytän sitä.
Mausteet lisätään lasipurkkeihin ryöpättyjen sienine kanssa kerroksittain lasipurkkeihin
ennen kuin jäähtynyt etikkaliemi kaadetaan seinien päälle ja tiiviit kannet
suljetaan. Mausteita ei kannata murskata jottei niitä tule syötyä vahingossa,
vaan jätä ne vain kokonaisina sienien sekaan josta ne syödessä sieniä, tai
niitä käyttäessä paremmin löytyvät.
Ryöpätyt sekasienet |
Etikkasieniä voi käyttää samalla tavalla
kuin suolasieniä sienisalaattiin, muista vain että etikkasienet erovat suolasienistä ja ne maistuvat
makealle ja etikkaiselle. Etikkasienet ovat myös hyvä lisuke sunnuntaipaistille
hyytelön kanssa. Ja jollei etikkasienet innosta sinua kannatta sinun sen sijaan
kokeilla reseptiäni suppilovahverohilloke. Tällä reseptillä saat tuoreista
metsäsienistä säilöön pari, kolme lasipurkkia etikkasieniä vähän lasipurkkiesi
koosta riippuen.
Mamman etikkasienet
1 l tuoreita metsäsieniä
3 pitkäpippuria
1 rkl karkeaa suolaa
10 valkopippuria
1 muskotinkukka
1 rkl sinapinsiemeniä
3 neilikkaa
Mausteliemi:
2-3 cm tuoretta inkivääriä
1 tuore valkosipulinkynsi
3 dl etikkaa (10 %)
6 dl vettä
200 g sokeria
Etikkaliemi:
Kuori valkosipuli ja viipaloi se ohuelti. Kuori myös tuore
inkivääri ja suikaloi sekin hienosti. Pane valkosillin viipaleet kattilaan inkivääri
kanssa ja mittaa kattilaan etikka, sokeri ja vesi ja keitä ylös. Keitä kunnes
kaikki sokeri on liuennut liemeen. Nosta kattila lämmöltä ja anna liemen
jäähtyä kokonaan.
Etikkasienet:
Perkaa sienet, leikkaa vetisellä multaiset kohdat pois ja harjaa
ne huolellisesti harjalla ja lajittele sienet jokainen lajike erikseen. Ryöppää
sienet suolatussa vedessä. Pane sienet kattilaan, lisää pari teelusikallista
suolaa ja keitä vesi ylös. Kuori pinnalta sille muodostunut vaahto pois ja
valuta sienet lävikössä. Anna sienten jäähtyä kokonaan äläkä enää koske niihin
käsin. Lado isolla lusikalla kerros sieniä lasipurkkiin ja sirottele mausteita
sinne sieninä kanssa kerroksittain. Lado lasipurkit aivan täyteen ja kaada
päälle jäähtynyt etikkaliemi siivilän läpi sienien päälle kunnes purkit ovat
aivan täynnä. Sulje lasipurkit tiiviillä kansilla ja siirrä en viileään
tekeytymään. Sienet ovat maustuneet ja tekeytyneet etikkasieniksi noin
viikossa, parissa jolloin niitä voi jo syödä mutta ne säilyvät vielä ensi
syksyyn. Säilytä avatut etikkasienet jääkaapissa ja käytä ne noin viikon, parin
sisällä.