Tuoreita härkäpapuja valkoviinillä maustetussa kermaisessa muhennoksessa,
perinteinen vanhan ajan lisuke ruoalle kuin ruoalle.
Monet vanhat perinteiset ja hyväksi todetut ruoat vaipuivat
joskus 1970-luvulla unholaan kun ihmiset innostuivat eineksistä ja
valmisruoasta, mutta onneksi tähän on jo nykyään havaittavissa muutosta. Vanhat
perinteiset pitkään haudutetut ruoat tekevät taas tuloaan ja nämä
kermamuhennetut härkäpavut ovat siitä hyvä esimerkki vaikkeivät ne vaadi pitkää
valmistusaikaa.
Härkäpavut paloissaan |
Muhentaminen, tai tässä tapauksessa tarkoitan muhentamisella
valmistaa vihanneksia suurustetussa kastikkeessa, on nykyään valitettavasti unohdettu tapa jota voi hyvin käyttää
hyödyntäessään jääkaapin perälle jääneitä ruoantähteitä ne uusiokäyttämällä vaihtoehtona
tuoreiden härkäpapujen käyttämiselle ja tähän papumuhennokseen voit hyvin käyttää
keitettyjä papuja ja vain lämmittää ne uudestaan muhennoksen seassa.
Itse tarjoilin härkäpapumuhennoksen sekä grillatun maissin että
uusien perunoiden kanssa lisukkeena grillatulle lihalle. Mutta se minkä kanssa
muhennosta tarjoilin ei olekaan tämän päivän aihe, vaan ne pavut.
Härkäpapumuhennos sopii yhtä hyvän myös kasvissyöjille, sekä
vegaaneille jos valitset oikein sen mistä muhennoksen valmistat, siis joko
soijakermasta tai kookoskermasta. Härkäpavuista olen aikaisemmin valmistanut
härkäpapukvenellejä, ja maissin grillaamisen käsittelin tekstissäni papuja jamaissia talteen talven varalle, joista voit lukea enemmän sekä pavuista että
maissista.
Silvotut tuoreet härkäpavut |
Pavut silvotaan paloistaan, ja härkäpapujen määrä paloissaan
on noin tuplat siitä mitä ne ovat silvottuna, joten kilosta härkäpapuja
palkoineen saat suunnilleen puolen kiloa silvottuja papuja. Härkäpavut ovat ihanan
suuria, ja kypsennettyinä ne melkein sulavat suussa, näihin ei välttämättä
tarvitse toimivaa purukalustoa, asia joka on pitkään vaivannut rakasta
puolisoani mutta asia johon tämän viikon lopuksi tulee muutos joten parin
viikon päästä minun ei enää ole pakko miettiä mitä ruokaa voin laittaa, vaan
saan vihdoinkin ottaa vauhtia ja tehdä reilumpia ruokia miettimättä niiden
puruvastetta tms.
Valmistin tämän papumuhennoksen tuoreista härkäpavuista,
mutta tähän voi myöhemmin talvella käyttää kuivattuja papuja, ja eihän papujen
tietenkään ole pakko olla juuri härkäpapuja vaan mitkä tahansa pavut kelpaavat
muhennettavaksi jos vain pidät niiden mausta. Kuivatetut pavut liotetaan ensin
noin vuorokauden jonka jälkeen ne kypsennetään keittämällä aivan samalla
tavalla kuin tuoreetkin pavut. Härkäpavut ovat kypsiä noin kymmenen minuutin keittämisen
jälkeen. Huoma ettei raakoja tai puolikypsiä papuja pidä syödä sillä ne
aiheuttavat mahanpuruja niiden sisältämän lektiinin vuoksi. Lisää
kypsentämättömien papujen syömisen vaarasta sinun kannatta lukea Eviransivuilta.
Liota aina kuivatut pavut ilman suolaa jottei niiden kuoret
kurtistu ja jotta ne imevät itseensä tasaisesti vettä nesteytyessään. Kaada
liotusvesi pois äläkä myöskään käytä papujen keitinvettä niin vältät
ongelmilta. Huomaa vain että kuivatuilla ja liotetuilla pavuilla on pidempi
kypsymisaika kuin tuoreilla juuri paloistaan silvotuilla härkäpavuilla jotka
pysyvät noin kymmenessä minuutissa. Kuivatut pavut imevät itseensä noin kolminkertaisen
märän vettä, joten 100 g kuivatuista härkäpavuista saat noin 300 grammaa
liotettuja papuja.
Härkäpapumuhennosta ja maissia |
Kuivattujen härkäpapujen keittoaika riippuu erästä toiseen,
eniten siitä miten tuoreita ne ovat ja miten pitkään ne ovat olleet kuivattuina.
Kuivatut nesteytetyt härkäpavut kypsyvät noin puolesta tunnista puoleentoista
tuntia. Itse haluan että pavut ovat muhennoksessa kokonaisina mutta ne voi yhtä
hyvin myös kevyesti murskata tai pilkkoa keittämisen jälkeen ja muhentaa vasta
sen jälkeen.
Itse muhennos ei ole vaikeaa, tämä on periaatteessa aivan
sama menetelmä jota myös käytin reseptissäni paistettua lohta tillimuhennetuin perunoin tai makaronimuhennos jota tarjoilin lenkkimakkaran lisukkeeksi. Käytin
tähän muhennokseen vain kermaa, mutta jos haluat että ruokasi on kevyempää ja sisältää
vähemmän rasvaa voit korvata sen kerma-maidolla jossa on kumpaakin noin puolet
ja puolet. Laktoosille herkät taas valitsevat sen voin ja kerman joka heille parhaiten
sopii. Tällä reseptillä saat tuttuun tapaan lämmintä kermaista
härkäpapumuhennosta neljälle hengelle lisukkeeksi.
Kermainen härkäpapumuhennos
400 g silvottuja härkäpapuja
3 rkl vehnäjauhoja
2 rkl voita
2-3 dl kermaa
½ dl valkoviiniä
suolaa
valkopippuria
viimeistelyyn:
tuoretta ruohosipulia
Silvo härkäpavut paloistaan ja pane ne kattilaan. Kiehauta kevyesti
suolattu vesi ylös papuineen ja hauduta niitä noin kymmenisen minuuttia. Valuta
papujen keitinvesi pois. Sulata voi kattilassa keskilämmöllä, lisää sekaan
vehnäjauhot ja sekoita kunnolla. Anna jauhojen kypsyä viitisen minuuttia aika
ajoin niitä sekoittaen niiden samatta väriä. Kaada sekaan tilkka valkoviiniä sekä
osa kermasta ja sekoita kastike kunnolla kunnes se on tasaista. Kastikkeen pitää
olla paksuhkoa koska papujen lisääminen lisää nestettä kastikkeeseen. Lisää valutetut
kypsät pavut kun kastike on paksu mutta vielä valuvaa ja sekoita pavut
varovasti kastikkeen sekaan. Tarkista kastikkeen maku ja mausta suolalla ja
valkopippurilla oman makusi mukaan. Viimeistele ruoka huolellisesti huudellulla
ja kuivahtaneella ruohosipulilla jota leikkaat muhennoksen päälle. Tarjoile kermaista
vanhan ajan härkäpapumuhennosta lämpimänä lisukkeena valitsemallesi ruoalle.