Pähkinäisellä villiriisillä ja suppilovahverojauheella
maustettuja jauhelihapihvejä keitetyn kukkakaalin, sinisten porkkanoiden sekä tavallisten
oranssien porkkanoiden että viinikastikkeen kanssa, arkiruokaa jossa uusiokäyttämällä
hyödynnetään viikonlopun ruoantähteet.
Vahverot kuivumassa |
Suppilovahveroiden sesonki on parhaimmillaan, ja niitä
kannattaa ottaa säilään ne kuivaamalla. Ja jos sato on runsas voi osan
kuivatuista suppilovahveroista jauhaa ja käyttää mausteena. Kuivatut
suppilovahverot jauheena ovat erinomainen tapa piilotta pihveihin sieniä sille
joka haluaa niihin pikkuhiljaa totuttautua, hyvä tapa piilottaa sieniä ruokaan
myös lapsille. Olen aikaisemmin käyttänyt jauhettuja, kuivattuja suppilovahveroita hirvipaistinkuorruttamiseen, mutta se sopii moneen paikkaa sen lisäksi, tässä yksi.
Nämä ovat laktoosittomia, gluteenittomia jauhelihapihvejä
jotka sopivat myös karppaajille, kunhan vain käytät kokojyvä riisiä pihveihin,
ja tämä tarkoittaa juuri villiriisiä, mustaa riisiä tai punaista riisiä. Voit myös tähän käyttää tavallista keitettyä valkoista
riisiä, mutta mustasta, punaisesta tai villiriisistä saat jauhelihapihveille
pähkinäisen maun.
Villiriisiä pihveihin |
Jauheliha kannattaa jauhaa itse jotta tietää mitä se
sisältää, ja tähän käytin vain häränlihaa, mutta sika-nauta käy myös, jopa
suosittelen sitä koska siinä on enemmän rasvaa joka sitoo pihvit tiukemmin
kokoon. Mureketaikinassa käytin kanamunaa sitomaan taikina kokoon, mutta jos
olet allerginen kanamunalla voit korvata munan 3 rkl soijajauhoja ja noin saman
verran vettä ja sekoittaa mureketaikinaan.
Kastikkeen valmistin pihvien jälkeen pannulle jääneistä
nesteistä kanaliemen kanssa, ja jos sinulla on vielä tilkka viiniä jäljellä
viikonlopun jälkeen on tämä se paikka johon sen viinin panet. Viini puutteessa
loraus valkoviinietikkaa, ja vaaleaa balsamietikkaa käy vieläkin paremmin.
Keitän itse kaikki liemet ja niin olin tehnyt käyttämäni
kanaliemenkin, keitän liemen ja keitän sitä kokoon kunnes se on tiivistynyttä
ja paksua ja pakastan sen jääpaloina jotka on helppo ottaa pakastimesta esille kun
sille on tarvetta.
Kukkakaalia lisukkeeksi |
Kanalientä voi itse keittää ja pitää pakastettuna, teet sen
helpoiten seuraamalla reseptiäni kanaliemi ja kanakeitto samalla vaivalla. Oman
kanaliemen puutteessa sinun on sovellettava joko kanafondin tai
kanaliemikuution kanssa ja lisätä vain tilkka vettä pannulle ennen kastikkeen
kokoon keittämistä. Kastikkeeseen kannatta myös hyödyntää jos vain mahdollista
kukkakaalin ja porkkanoiden keitinliemi, tai muuten säästää se jääkaapissa
myöhempään käyttöön.
Lisukkeena kastikkeen lisäksi tarjoilin keitettyä
kukkakaalia, sekä keitettyjä sinisiä sekä tavallisia oransseja porkkanoita ja
vihreää salaattia. Tällä reseptillä saat tuttuun tapaan ruokaa neljän hengen
perheelle.
Suppilovahveroilla maustetut villiriisipihvit
2 dl keitettyä villiriisiä
1 kanamuna
1 sipuli
2 rkl suppilovahverojauhetta
400 g jauhelihaa
½-1 tl valkopippuria
1-2 tl suolaa
öljyä paistamiseen
Kastike:
pannun paistin nesteet
tilkka viiniä
suolaa
pippuria
Lisukkeeksi:
keitettyjä porkkanoita ja sinisiä porkkanoita
keitettyä kukkakaalia
Villiriisipihvit:
Ota liha huoneenlämpöön temperoitumaan noin tunti ennen sen
kypsentämistä. Kuori sipuli ja hienonna se. Kuullota sipuli läpikuultavaksi
miedolla lämmöllä paistinpannulla öljytilkassa. Anna sipulin jäähtyä. Paloittele
liha karkeasti kuutikoiksi ja jauha se lihamyllyssä. Pane jauheliha kulhoon jäähtyneen
sipulin, riisin ja suppilovahverojauheen kanssa. Riko kulhoon kananmuna ja
sekoita kaikki kunnolla keskenään. Mausta mureketaikina suolalla ja pippurilla
oman makusi mukaan ja anna mureketaikina tekeytyä puolisen tuntia. Muovaa jauhelihasta
sopivan kokoisia pihvejä ja paista ne kypsiksi kuumalla pannulla öljyssä. Nosta
kypsät pihvit sivuun ja pidä ne lämpiminä.
Kastike:
Lorauta pannulle tilkka viiniä, tai
viinietikkaa ja pakastettua, kokoon keitettyä kanalientä. Muista myös hyödyntää
lisukevihannesten keitinvesi kastikkeeseen. Anna nesteiden kiehua kokoon
pannulla kunnes neste on paksua ja kiiltävää. Mausta kastike suolalla ja
valkopippurilla oman makusi mukaan.
Annosten kokoaminen:
Aseta lämpimän lautasen keskelle villiriisipihvi ja asettele
sen ympärille keitettyä kukkakaalia ja keitettyjä porkkanoita. Lusikoin vihannesten
ja pihvin päälle kastiketta ja tarjoile annokset oitis lämpiminä vihreän salaatin
kera.