Villinä kasvavaa rikkaruohoa, pihatataria, punamangoldia sekä
uusiokäytettyjä keitettyjä perunoita paistetun porsaanlihan kanssa, nopea ja
hieman erikoinen lämmin arkiruoka.
Pihatataria ja punamangoldia |
Pihatataria pihasta
Pihatataari on jokaisessa puutarhassa sekä kasvimaassa runsaasti rehottavana kasvava rikkaruoho ja sillä on varsin mieto maku eikä se valitettavasti pahemmin maistu millekään, mutta se on hyvä jatkumo puutarhan syötäville rikkaruohoille, toiselta nimeltään villeille yrteille. Pihatatarin kausi alkaa nyt jo olla niin lopuillaan että vain pihatatarin kärjet ja lehtiosat kannatta kerätä. Itse varret ovat jo kesän lopussa muuttuneet kovettuneet puisiksi eikä niitä mielellään syö, puiseva pihatatarin varsin on kuin söisi puuta heinää, vain miten se sanonta nyt taas meneekään. Olen aikaisemmin kesällä käyttänyt pihatataria salaatissa ja voit lukea siitä lisaa reseptissäni pihatatarisalaatti. Jos olet kiinnostunut villien yrttien ja kasvien hyödytämisestä ruoakana kannatta sinun tutustua tekstiini villit yrtit ja kasvit talteen jossa olen syventynyt asiaan.Mangoldin varsia |
Punamangoldia
Punainen Mangoldi taas on vanha tuttava uudessa ulkomuodossa, viime vuonna valmistin ruokaa Mangoldista muun muassa suppilovahveroilla kuorrutetussa hirvipaistissa lisukkeena oli kermassa haudutettua mangoldia sekä nokkosperunamuusi jossa nokkosen puutteessa olne vuosien mittaa usein käyttännyt lehtijuurikasta, silloin lajikkeet vain olivat erit.
Mangoldi maistuu
aika samalle oli se sitten mikä lajike tahansa, vain sen väri vaihtelee. Muista
vain kerätessäsi mangoldia ettei sitä kannata kerätä sateisena ja kosteana
päivänä. Mangoldi, siis lehtijuurikas on sukua punajuurelle ja kummatkin
sisältää enemmän nitraatteja jos sadonkorjuu tehdään kostealla tai sateisella
säällä.
Keitetyt uudet perunat |
Perunoiden uusiokäyttö
Tässä on hyvä tapa uusiokäyttää keitettyjä perunoita oli ne sitten uusia perunoita tai ”vanhoja” talviperunoita. Lisää keitetyt ja paloitellut perunat vain pannulle pihatatarin ja mangoldin kanssa, kaada pannulle kuivaa valkoviiniä ja anna viini imeytyä muiden nesteiden kanssa perunoihin.
Viinin tarkoitus on tässä annoksessa antaa perunoille lisämakua,
mutta viini myös irrottaa pannusta siihen jääneet maut (katso sanastosta
glaseeraus) ja luovuttaa ne perunoille nesteiden imeytyessä perunoihin. Lihana olen
tämän kanssa käyttänyt sekä porsaankyljyksiä että porsaan ulkofileetä, mutta
tämä lisuke sopii myös kanan tai jauhelihapihvien kanssa. Tällä reseptillä saat
villeistä yrteistä nopeaa arkiruokaa neljälle hengelle tuttuun tapaan.
Possua pihatatarilisukkeella
400 g possunulkofileetä
400 g keitettyjä perunoita
2 dl pihatataria
300 g punamangoldia
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 dl valkoviiniä
mustapippuria
suolaa
öljyä paistamiseen
Liota pihatatari runsaassa vedessä jotta kaikki multa tms.
vajoaa kulhon pohjalle. Huuhtele sekä pihatatari että Mangoldi huolellisesti ja
anna niiden kuivahtaa. Viipaloi liha ja kuivaa se talouspaperilla jotta se saa
kauniin paahtuneen ja karamellisoituneen pinnan ja mausta se suolalla ja
mustalla pippurilla. Paista liha kuumalla paistin pannulla öljytilkassa kunnes
se on saanut kaunista paahtunutta väriä pintaan. Kuori sipuli ja suikaloi se
ohuelti. Leikkaa Mangoldista varret ja suurimmat ruodit irti lehden keskeltä. Kuutioit
mangoldin varret hienosti. Nosta liha sivuun odottamaan ja pidä se lämpimänä. Lorauta
kuumalla paistinpannulle tilkka öljyä ja ruskista siinä sekä sipuli että mangoldin
varret aika ajoin sekoittaen. Kuori perunat jolleivät ne ole huolellisesti
pestyjä jos keitit ne kuorineen ja leikkaa ne lohkoiksi. Lisää perunat pannulle
ja anna niidenkin saada vähän väriä pintaan, mutta älä unohda sekoittaa pannulla
olevia aineksia aika ajoin. Kuori valkosipuli ja hienonna se hienon hienoksi. Riivi
pihatatarista sen lehtioksat. Suikaloin Mangoldin lehdet noin sentin leveiksi
nauhoiksi. Lisää valkosipuli pannulle pihatatarin kanssa, sekoita ja odota
kunnes valkosipulin tuoksu levittäytyy keittiöön. Lisää pannulle liha, mangoldisuikaleet
ja kaada pannulle valkoviini. Sekoita aineksia pannulla ja anna nesteiden
imeytyä perunoihin. Tarkista ruoan maku ja mausta se oman makusi mukaan
lisäsuolalla ja pippurilla. Tarjoile ruoka oitis lämpimiltä lautasilta raikkaan
salaatin kera.