Uuden sadon tuoretta kaalia, selleriä, porkkanaa
tarhapapujen, härkäpapujen sekä tomaattikuutioiden ja lyhyeksi pätkityn
spagetin kanssa nivoutuneena yhteen herkulliseksi italialaiseksi kesäkeitoksi, Minestrone
verdeksi, ihanaksi vegaaneillekin sopivaksi vihanneskeitoksi.
Tämä on italialaisten kesäkeitto, ja se eroa hieman
meidän tutusta kesäkeitostamme. Minestrone verde, siis vihreä Minestrone joka
tässä tapauksessa ei tarkoita vihreää Minestronea kuten luulla voisi, vaan se
tarkoittaa tässä kasvisversiota joten olen siihen käyttänyt kasvislientä
perinteisesti käytetyn kanaliemen sijaan. Samasta syystä olen myös jättänyt
käyttämättä parmesaanijuustoa, ja parmesaanijuustokannikat olisivat tavalliseen
Minestroneen "must", mutteivät ne sovi vegaaniin sellaiseen.
Suikaloitua kesäkaalia |
Vaikka keiton valmistuksessa on monta eri
vaihetta saat harjaantuneempi kotikokki tämän pöytään parissa kymmenessä
minuutissa, ja hyvissä ajoin alle puolessa tunnissa, josta pisin aika menee
vihannesten kuorimiseen ja pilkkomiseen. Syy miksi itse suosin pieneksi
pilkottuja vihanneksia Minestronekeitossani on juuri tämä, sen saa nopeammin
pöytään kuin jos jätät sen vihannekset isommiksi. Minusta on myös miellyttävää
pilkkoa kaikki keiton ainekset, paitsi härkäpavut, juuri lusikkaan sopiviksi
suupaloiksi jotka myös kypsyvät nopeasti. Mutta myös härkäpavut voi pilkkoa
pienemmäksi jos näin haluaa mutta pienennä pavut vasta niiden kypsennyksen
jälkeen kun lisäät ne keiton sekaan juuri ennen tarjoilua.
Varsiselleriä |
Pieneksi, siis Julienne'ksi pilkottu sipuli, varsiselleri, kaali
sekä porkkana paahdetaan kuumalla pannulla samalla tavalla kuten reseptissäni Siskonmakkarakeitto
keittiömestarin tapaan jotta keitto saa sen oikean paahtuneen ja aromikkaan
maun. Ja koska tämä on vegaani kasviskeitto, Minestrone verde, käytetään tähän
sen perinteisesti italiassa käytetyn kanaliemen sijaan vihanneslientä jonka
voit helposti itse valmistaa ohjeen mukaan. Löydät vihannesliemen reseptin
tekstistäni maissia ja papuja talteen, josta myös voit lukea lisää pavuista ja
niiden talteen otosta ja säilönnästä pakastamalla. Voit tähän myös hyödyntää
sellerin lehtiä jotka kelpaavat varsin hyvin keiton viimeistelyyn reseptissä
mainitun persilja sijaan.
Muista myös valita keittoon tuleva pasta vegaaneille
sopivaksi, koska tavallinen perinteinen pasta yleensä sisältää kanamunia ja
jollet löydä vegaanille sopivaa pastaa voit korvata sen riisillä.
Munatonta ja vegaaneillekin sopivaa nauhapastaa valmistat itse helposti kotona seuraamalla ohjettani reseptissäni pasta fresca. Riisiä käyttämällä säästy myös spagetin paloiksi pilkkomiselta, jollet ole ostanut valmiiksi lyhyeksi pätkittyä spagettia. Spagetti kypsyy sen pakkauksessa olevan ohjeen mukaan noin 8-10 minuutissa, samoin kuten riisikin jollet valitse tavallisen valkoisen riisin sijaan käyttää villiriisiä tai mustaa riisiä.
Munatonta ja vegaaneillekin sopivaa nauhapastaa valmistat itse helposti kotona seuraamalla ohjettani reseptissäni pasta fresca. Riisiä käyttämällä säästy myös spagetin paloiksi pilkkomiselta, jollet ole ostanut valmiiksi lyhyeksi pätkittyä spagettia. Spagetti kypsyy sen pakkauksessa olevan ohjeen mukaan noin 8-10 minuutissa, samoin kuten riisikin jollet valitse tavallisen valkoisen riisin sijaan käyttää villiriisiä tai mustaa riisiä.
Silvotut härkäpavut |
Käytin tähän sekä tavallisia vihreitä tarhapapuja,
tai leikkopapuja, että sinisiä leikkopapuja. Nämä siniset leikkopavut valitettavasti
menettävät kauniin tumman sinisen, tai violetin, värinsä niiden kypsyessä,
mutta ne ovat kuitenkin tavallisia vihreitä papuja tummempia joten ne erottuvat
keitosta. Vaikka tämä on täysin vegaani Minestronekeitto on härkäpapujen tarkoitus
on antaa keitolle vähän lihaisempi olemus, joka siitä muuten puuttuisi. Härkäpavut
ovat kivoja isompia suupaloja keiton seassa.
Kaikki tuoreet pavut keitettiin
erikseen muusta keitoista kypsiksi koska niiden keitin vettä ei käytetä. Tämä siksi
että pavut sisältävät mm lektiini nimistä glykosiidia joka e ole meille terveellisiä
ja ne häviävät pavuista niiden kypsyessä mutta liukenevat keitinveteen. Ja jos joskus
olet syönyt papuja ja saanut niistä mahanpuruja on tämän todennäköisin syy
juuri edellä mainitut glykosiidit.
Tomaatit ristiviilloilla |
Keitto sisältää myös kaalia, ja tähän kannatta
ehdottomasti käyttää tuoretta kesäkaalia, mutta kyllä keittoa myös talvella voi
valmistaa pakastetuista ennen pakastamista ryöpätyistä pavuista. Pavut kypsyvät
kymmenessä minuutissa jolloin niiden keitin vesi valutetaan pois ja ne voi
lisätä keiton sekaan. Muista vain tehdä tämä juuri kun muu keitto on valmista
tarjoiltavaksi, etteivät pavut turhaan kiehu ylikypsiksi muun keiton mukana. Reseptissä
mainittu härkäpapujen määrä on paloistaan silvottuja härkäpapuja, tuoreita
härkäpapuja palkoineen tarvitset noin tuplan määrän reseptistä mainitusta
määrästä.
Papujen lisäksi halusin keittoon myös
tuoreita makeita herneitä palkoineen ja nämä lisäsin vain keittoon samaan
aikaan spagetin kanssa koska herneiden keitin vettä ei tarvitse kaataa pois. Keiton
tomaatit kaltataan, siis kuoritaan ne nopeasti upottamalla kiehuvaan veteen,
jolloin niiden kuoret irtoavat helposti. Tomaatit kuoritaan ja ne leikataan
lohkoisi ja niiden siemenet ja sisusta poistetaan. Tämän jälkeen
tomaattisuikaleet kuutioidaan ja lisätään keiton sekaan kypsymään, ja näin
pienien tomaatti palojen kypsymisaika on niin lyhyt, ettei sitä tarvitse
miettiä. Tällä reseptillä saat maukkaan ja lämpimän vegaanin keiton
lämmittämään syksyniltoja neljälle ruokailijalle tuttuun tapaan.
Minestrone verde
1 sipuli
300 g tuoreita härkäpapuja
2 sellerin vartta
4 tomaattia
100 g tarhapapuja
100 g tuoreita härkäpapuja
300 g kaalia
200 g tuoreita sokeriherneitä
75 g spagettia
1 l vihanneslientä
1 laakerinlehti
1 valkosipulikynsi
merisuolaa
musta pippuria
tilkka oliiviöljyä valkosipulin kynnelle
viimeistelyyn:
tuoretta persiljaa
Huuhtele persilja, selleri ja kaali ja anna
niiden kuivahtaa. Kuori sipuli ja porkkana. Leikkaa porkkana Julienneksi, siis
ohuiksi tikuiksi ja hienonna sipuli. Leikkaa myös sekä selleri että kaali ohuiksi
suikaleiksi.
Kuori valkosipulinkynsi ja hienonna se. Lämmitä
keitolla sopivan kokoinen kattila, lorauta kattilaan tilkka oliiviöljyä ja anna
valkosipulin aromaattisen tuoksun levittäytyä keittiöön parin minuutin ajan. Lämmitä
paistinpannu kuumaksi ja paahda vihanneksia koko ajan sekoittaen jotta ne
saavat herkullisen paahtuneen maun, noin saman ajan kuin valkosipuli yksin
kattilassa. Varo kuitenkin polttamasta niitä karrelle. Lisää kuivalla pannulla paahdetut
vihannekset kattilaan jossa valkosipuli niitä jo odottaa, lisää liemi ja laakerinlehti
ja mausta keittoa vasta rouhitulla pippurilla ja ripauksella suolaa ja kiehauta
keitto ylös kiehuvaksi. Riko käsin spagetti pienemmiksi noin parin sentin
pätkiksi ja lisää ne keiton sekaan sokeriherneiden kanssa. Silvo härkäpavut paloistaan
ja kiehauta ne tarhapapujen kanssa kypsiksi omassa kattilassaan keskilämmöllä. Tämä
kestää noin kymmenen minuuttia. Tee
tomaatin kuoriin ristiviillot ja keitä ylös vettä kiehuvaksi. Upota tomaatit
tähän kiehuvaan veteen pariksi minuutiksi ja nosta ne ylös. Kuori tomaatit. Leikkaa
kuoritut tomaatit lohkoiksi ja poista niiden siemenet ja sisusta jotta sinulle
jää vain tomaatin fileet. Kuutio tomaattifileet ja lisää keton sekaan ja anna
keiton kiehua keskilämmöllä kunnes spagetti on kypsää noin vajaat kymmenisen
minuuttia. Valuta vesi pavuista lävikössä niiden keitinvesi ja paloittele ne
pienemmiksi haluamallasi tavalla. Lisää pavut keittoon ja tarkista sen maku ja
mausta keitto lisäämällä siihen suolaa ja mustaa pippuria oman makusi mukaan. Viimeistele
keitto ripottelemalla sen, tai valmiiden lautasille annosteltujen annoksien päälle
karkeasti leikattu tuoretta persiljaa ja tarjoile keitto heti lämpimänä tuoreen
leivän kanssa.