Reilun kokoisia hasselpähkinäsuklaan paloja muhkean kokoisessa
"pikkuleivässä", schweizernöt suklaalla maustettua chocolatechip cookies
American style, vai olisikohan nämä jopa Texas-style?
Pähkinä ja suklaa ovat taivaallinen yhdistelmä, sen
keksijä on ollut nerokas. Hasselpähkinä maitosuklaassa, varsinkin Schweizerpähkinä
maitosuklaan kanssa on ihanaa.
Schweizerpähkinä-cookie |
En ole mikään leipuri, olen vain pikkutytöstä lähtien
satunnaisesti harrastanut leivontaa. Osaan pyöritellä taikinajuuresta
hapanleivän vaikka sokkona, mutta muut leivonnaiset ovat vähän niin ja näin.
Kehittelin kuitenkin juuri Suomeen muutettuani näiden Schweizerpähkinä
cookies’ien reseptiä samoihin aikoihin kun tapasin rakkaan puolisoni. Ja rakas
puolisoni joka on varsinainen "suklaahullu herkkuperse" ja hän pitää
yhtä paljon suklaasta kuin minä itse, vaikkei aivan yhtä tumman tummasta kuin
minä. leivoin nämä pikkuleivät silloin hänen
syntymäpäiväkahveille ja ne ovat ensimmäisiä hänen maistamiaan tekeleitäni ja
hän ihastui niihin oitis suklaata tihkuvien muffinssien lisäksi jotka ovat edelleen
hänen mielestään reilun kymmenen vuoden jälkeen parhaimpia hänen maistamiaan muffinsseja
ikinä.
Schweizernöt-suklaapalat |
Käytän näihin vain Maraboun Schweizerpähkinä-suklaata,
koska halusin yhdistää ihanan pähkinäsuklaan vaniljalla maustettuun murotaikinaan.
Näissä pikkuleivissä on reilusti isoja pähkinäsuklaapaloja, ja niitä on ilo
syödä kuuman teekupposen tai kahvin kera. Suklaan kannattaa olla jääkaappi kylmää
vaikka se tällöin on vaikeasti työstettävää jottei se sulaessaan tahraa kaikkia
keittiövälineitä ja sotke koko keittiötä, asia josta minulla on liikaa
kokemusta.
Sokerin olen kerrasta toiseen vaihdellut ruokosokerin ja
Muscovadosokerin välillä. Muscovadosokerilla kekseistä tulee tummempia, asia
joka on hyvä huomioida niitä kypsennettäessä.
Näitä keksejä voit pakastaa valmiiksi kypsennettyinä,
mutta myös taikinan ennen sen kypsennystä uunissa voi pakastaa niin on
vierasvaraa pakastimessa. Valmista taikina valmiiksi ja lusikoi pane se
voipaperille, kääri voipaperi rullalle, ja kierrä kummatkin päädyt
samanaikaisesti kireästi makkaran päin. Kierrä päädyt kireästi ja tiivisti
kiinni, pane pikkuleipätaikina pakkaseen. Voit hyvin vetisellä leikata
taikinasta viipaleita jotka ovat helppoja vain asetella uunipellille voipaperin
päälle ja paistaa uunissa. Voit leikata jopa jähmeästä pikkuleipätaikinasta viipaleita
ja antaa pikkuleipien sulaa pellillä ennen niiden uunissa kypsytystä.
Pikkuleipätaikinamakkara |
Pikkuleivät säilyvät myös viikon päivät tiiviissä
rasiassa huoneenlämmössä, jos niitä ei ole syöty salaa. Itse harrastin jäisiä
pikkuleipiä teini-iässä, ja söin usein pakastimen tyhjäksi äidin leipomista
pikkuleivistä, ja isoäidin pikkuleivät olivat suurin suosikkini jäisinä. Parhaimpia
pikkuleivät kuitenkin ovat parin päivän sisään niiden leipomisesta.
Voita sokerissa |
Vaikka aina
suosittelen lisäämään ripauksen suolaa makeisiin jälkiruokiin ja leivonnaisiin
tasapainottamaan liiallista makeutta, eivät nämä sitä tarvitse, joten voit
tähän käytetään tavallista suolattua meijerivoita suolattoman sijaan ja jos
käytät suolatonta voita vaatii sekä makea murotaikina että pähkinäsuklaa että
lisäät noin teelusikallisen, tai puolitoista suolaa taikinaan.
Tällä reseptillä saat leivottua noin 50 pientä normaalin
ohutta pikkuleipää, tai reilun tusinan reilumman kokoisia ”koko leipälautasen
kokoisia” amerikancookies’eja. Huomaa vain että isommat pikkuleivät, ns. Americancookies
vaatii pidemmän kypsennysajan kuin mitä pienet. Pikkuleivät, tai cookies'it,
ovat kypsiä kun ne ovat pinnalta saaneet hieman ruskeaa väriä pintaan mutta
ovat vielä pikkuisen pehmeitä sisältä ja murenevat puraisun jälkeen ihanasti.
Schweizernöt chocolate chip cookies
250 g voita
3 dl ruokosokeria
1 kanamuna
1 tl leivinjauhetta
5 dl vehnäjauhoja
2 dl perunajauhoja
1 tl vaniljasokeria
200 g Maraboun schweizerpähkinä suklaata
Ota voi ulos jääkaapista pehmenemään ja pane samalla
ovenavauksella suklaalevy jääkaappiin jäähtymään ja kovettumaan. Vispaa kulhossa
pehmeä voi sokerin kanssa vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset toisessa kulhossa.
Lisää voin ja sokerin sekaan kananmuna kunnolla sekoittaen ja tämän jälkeen
jauhot pienissä osissa sekoittaen kunnolla joka kerran jälkeen. Paloittele
suklaalevy karkeasti, noin reiluiksi noin sokeripalan tai puolikkaan
sokeripalan kokoisiksi paloiksi. Lisää suklaapalat taikinaan ja sekoita taas
kunnolla. Muovaile taikinasta paksu taikinapötkö, kääri se voipaperiin ja pane
se jääkaappiin noin puoleksi tunniksi, vähintään vartiksi kovettumaan. Leikkaa
rullasta noin sentin paksuisia viipaleita. Asettele viipaleet voipaperille
uunipellille ja tasoita niitä käsin vähän litteämmiksi. Pikkuleipien on
tarkoitus olla kotona käsintehdyn näköisiä. Paista pikkuleivät uunissa 175
asteessa 15–20 minuuttia kunnes ne ovat saaneet vähän väriä reunoihin sekä
kauniin kullan ruskean värin pintaan. Anna pikkuleipien jäähtyä joko pellillä
tai voipaperilla ritilän päällä.