4. syyskuuta 2012

Schweizernöt-cookies



Reilun kokoisia hasselpähkinäsuklaan paloja muhkean kokoisessa "pikkuleivässä", schweizernöt suklaalla maustettua chocolatechip cookies American style, vai olisikohan nämä jopa Texas-style?
Pähkinä ja suklaa ovat taivaallinen yhdistelmä, sen keksijä on ollut nerokas. Hasselpähkinä maitosuklaassa, varsinkin Schweizerpähkinä maitosuklaan kanssa on ihanaa. 

Schweizerpähkinä-cookie
En ole mikään leipuri, olen vain pikkutytöstä lähtien satunnaisesti harrastanut leivontaa. Osaan pyöritellä taikinajuuresta hapanleivän vaikka sokkona, mutta muut leivonnaiset ovat vähän niin ja näin. Kehittelin kuitenkin juuri Suomeen muutettuani näiden Schweizerpähkinä cookies’ien reseptiä samoihin aikoihin kun tapasin rakkaan puolisoni. Ja rakas puolisoni joka on varsinainen "suklaahullu herkkuperse" ja hän pitää yhtä paljon suklaasta kuin minä itse, vaikkei aivan yhtä tumman tummasta kuin minä.  leivoin nämä pikkuleivät silloin hänen syntymäpäiväkahveille ja ne ovat ensimmäisiä hänen maistamiaan tekeleitäni ja hän ihastui niihin oitis suklaata tihkuvien muffinssien lisäksi jotka ovat edelleen hänen mielestään reilun kymmenen vuoden jälkeen parhaimpia hänen maistamiaan muffinsseja ikinä. 

Schweizernöt-suklaapalat
Käytän näihin vain Maraboun Schweizerpähkinä-suklaata, koska halusin yhdistää ihanan pähkinäsuklaan vaniljalla maustettuun murotaikinaan. Näissä pikkuleivissä on reilusti isoja pähkinäsuklaapaloja, ja niitä on ilo syödä kuuman teekupposen tai kahvin kera. Suklaan kannattaa olla jääkaappi kylmää vaikka se tällöin on vaikeasti työstettävää jottei se sulaessaan tahraa kaikkia keittiövälineitä ja sotke koko keittiötä, asia josta minulla on liikaa kokemusta.

Sokerin olen kerrasta toiseen vaihdellut ruokosokerin ja Muscovadosokerin välillä. Muscovadosokerilla kekseistä tulee tummempia, asia joka on hyvä huomioida niitä kypsennettäessä.
Näitä keksejä voit pakastaa valmiiksi kypsennettyinä, mutta myös taikinan ennen sen kypsennystä uunissa voi pakastaa niin on vierasvaraa pakastimessa. Valmista taikina valmiiksi ja lusikoi pane se voipaperille, kääri voipaperi rullalle, ja kierrä kummatkin päädyt samanaikaisesti kireästi makkaran päin. Kierrä päädyt kireästi ja tiivisti kiinni, pane pikkuleipätaikina pakkaseen. Voit hyvin vetisellä leikata taikinasta viipaleita jotka ovat helppoja vain asetella uunipellille voipaperin päälle ja paistaa uunissa. Voit leikata jopa jähmeästä pikkuleipätaikinasta viipaleita ja antaa pikkuleipien sulaa pellillä ennen niiden uunissa kypsytystä.

Pikkuleipätaikinamakkara
Pikkuleivät säilyvät myös viikon päivät tiiviissä rasiassa huoneenlämmössä, jos niitä ei ole syöty salaa. Itse harrastin jäisiä pikkuleipiä teini-iässä, ja söin usein pakastimen tyhjäksi äidin leipomista pikkuleivistä, ja isoäidin pikkuleivät olivat suurin suosikkini jäisinä. Parhaimpia pikkuleivät kuitenkin ovat parin päivän sisään niiden leipomisesta. 

Voita sokerissa
Vaikka aina suosittelen lisäämään ripauksen suolaa makeisiin jälkiruokiin ja leivonnaisiin tasapainottamaan liiallista makeutta, eivät nämä sitä tarvitse, joten voit tähän käytetään tavallista suolattua meijerivoita suolattoman sijaan ja jos käytät suolatonta voita vaatii sekä makea murotaikina että pähkinäsuklaa että lisäät noin teelusikallisen, tai puolitoista suolaa taikinaan.

Tällä reseptillä saat leivottua noin 50 pientä normaalin ohutta pikkuleipää, tai reilun tusinan reilumman kokoisia ”koko leipälautasen kokoisia” amerikancookies’eja. Huomaa vain että isommat pikkuleivät, ns. Americancookies vaatii pidemmän kypsennysajan kuin mitä pienet. Pikkuleivät, tai cookies'it, ovat kypsiä kun ne ovat pinnalta saaneet hieman ruskeaa väriä pintaan mutta ovat vielä pikkuisen pehmeitä sisältä ja murenevat puraisun jälkeen ihanasti.

Schweizernöt chocolate chip cookies
250 g voita
3 dl ruokosokeria
1 kanamuna
1 tl leivinjauhetta
5 dl vehnäjauhoja
2 dl perunajauhoja
1 tl vaniljasokeria
200 g Maraboun schweizerpähkinä suklaata

Ota voi ulos jääkaapista pehmenemään ja pane samalla ovenavauksella suklaalevy jääkaappiin jäähtymään ja kovettumaan. Vispaa kulhossa pehmeä voi sokerin kanssa vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset toisessa kulhossa. Lisää voin ja sokerin sekaan kananmuna kunnolla sekoittaen ja tämän jälkeen jauhot pienissä osissa sekoittaen kunnolla joka kerran jälkeen. Paloittele suklaalevy karkeasti, noin reiluiksi noin sokeripalan tai puolikkaan sokeripalan kokoisiksi paloiksi. Lisää suklaapalat taikinaan ja sekoita taas kunnolla. Muovaile taikinasta paksu taikinapötkö, kääri se voipaperiin ja pane se jääkaappiin noin puoleksi tunniksi, vähintään vartiksi kovettumaan. Leikkaa rullasta noin sentin paksuisia viipaleita. Asettele viipaleet voipaperille uunipellille ja tasoita niitä käsin vähän litteämmiksi. Pikkuleipien on tarkoitus olla kotona käsintehdyn näköisiä. Paista pikkuleivät uunissa 175 asteessa 15–20 minuuttia kunnes ne ovat saaneet vähän väriä reunoihin sekä kauniin kullan ruskean värin pintaan. Anna pikkuleipien jäähtyä joko pellillä tai voipaperilla ritilän päällä.

2 kommenttia:

  1. Hei! Kiitos reseptistä, oli todella helppo tehdä ja upposi kuin lämmin veitsi voihin koko perheelle:)

    VastaaPoista
  2. hei jessica ja kiitos kommentistasi. on kivaa kuulla että itse kehitelty reseptini on onnistunut, se on jo vuosia täällä meilläkin mennyt kuin kuumille kiville ja keksit ovat huvenneet vadilta hetkessä... :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...