Silkkisen pehmeää, mausteisen makeaa mutta tällä kertaa
vihreää tomaattiketsuppia. Vihreää tomaattiketsuppia spagetin ja pastan kanssa, tai miksei kalapuikkojen kera.
Vihreät paloitellut tomaatit |
Tänä vuonna tomaatti eivät ole parvekkeella onnistuneet,
parvekkeella on paljon tomaatteja mutta kaikki ovat vihreitä, raakoja
tomaatteja eivätkä ne taida tänä vuonna ehtiä kysyä vaan on otettava sisään
kypsymään kauniin punaisiksi. Toinen vaihtoehto on hyödyntää niitä vihreinä
mutta vihreistä tomaateista puheen ollen sinun kannattaa lukea tekstini
vihreistä hillotuista tomaateista, tomaattichutney vihreistä tomaateista, jotta
varmasti tiedät mitä teet käyttäessäsi vihreitä tomaatteja, varsinkin jos ne
eivät ole ”aitoja vihreitä tomaatteja” vaan sen sijaan ovat raakoja tomaatteja
jotka kypsyessään muuttuvat punaisiksi. Sinun kannatta myös kokeilla reseptiäni tomaattihyytelö.
Vihreä ketsuppi juustomakaroonissa |
Valitsin kaikki ketsupin ainekset ovat sillä silmällä että
ketsuppi jäisi vihreäksi ja jottei ketsupin väri tummuisi liikaa joten käytin
tähän valkoista sokeria ruokosokerin sijaan. Tähän sopii myös sama vanilja jota
jo käytin vihreissä hillotuissa tomaateissa, mutta muuten mausteet ovat
periaatteessa samat kuin reseptissäni kotitekoinen ketsuppi joka valmistetaan punisista kypsistä tomaateista. Kaikki mausteet paitsi
vaniljatanko ja chili pannaan harsopussiin jotta ne ovat helppo nokia ylös
ketsupin seasta niiden maustettuaan ketsupin jonka jälkeen tomaattiseos soseutetaan,
siivilöidään ja pullotetaan.
Vihreä ketsuppi spagetissa |
Vaniljatanko sen sijaan halkaistaan ja siitä raaputetaan
siemenet jotka lisätään tomaattien sekaan. Siemenet saavat jäädä, itse tanko
taas poistetaan ennen tomaattien soseuttamista. Sekä chilit että inkivääri taas
saavat soseutua tomaattien seassa ja chilit voi lisätä kokonaisina tomaattien
sekaan, vain niiden kanta kannattaa poistaa ennen niiden keittämistä. Inkivääri
taas kannattaa kuoria ja leikata pienemmäksi. Jos haluat ketsupillesi pidemmän säilyvyyden, kannattaa
sinun umpioida pullot. Voit lukea lisää ketsupin umpioimisesta reseptistäni kotitekoinen ketsuppi.
Vihreä tomaattiketsuppi
1,5 kg vihreitä kypsiä tomaatteja
1 keltasipuli
5 dl valkoviinietikkaa
1 tl suolaa
200 g hienoa sokeria
1 keltasipuli
5 dl valkoviinietikkaa
1 tl suolaa
200 g hienoa sokeria
pieni nippu tuoretta rakuunaa
1 laakerinlehti
3-4 valkosipulinkynttä
10 neilikkaa
6 senttiä tuoretta inkivääriä
2 tuoretta vihreätä chiliä
1 vaniljatanko
loraus oliiviöljyä
Kuori sipuli ja valkosipuli ja hienonna ne. Kuullota
sipuli ja valkosipuli kattilassa läpinäkyviksi miedolla lämmöllä. Pese tomaatit
hyvin ja leikkaa ne pienemmiksi paloiksi ja pane ne kattilaan. Tomaatit menevät
rikki keittäessä, ja viimeistään kun ne soseutetaan siivilän läpi. Kuori tuore
inkivääri ja leikkaa se pienemmiksi paloiksi. Halkaise vaniljatanko ja raaputa
siitä sen siemenet. Lisää sekä inkivääripalat, vaniljatanko että siemenet
kattilaan tomaattien sekaan chilien kera. Sido loput mausteet pieneen
harsopussiin, jotta saat ne helposti poistettua myöhemmässä vaiheessa. Pane maustepussi
kattilaan tomaattien sekaan, lisää viinietikka ja kiehauta niitä noin puolisen
tuntia ilman kantta kunnes seos on pehmeää. Nosta maustepussi sivuun (mutta
säästä se) pieneen kulhoon ja poista myös vaniljatanko tomaattien seasta. Soseuta
tomaatit sauvasekoittimella ja purista ne siivilän läpi kulhoon. Tomaatteja kannattaa
painella puulusikalla tms. jotta vain kuoret ja siemenet jäävät siivilään ja
sose valuu astiaan. Huuhtele kattila huolella jottei siihen jää yhtään tomaatin
siemeniä tai kuoria. Kaada tomaattisose takaisin kattilaan, pane maustepussi
takaisin sekaan ja lisää viinietikka, sokeri ja suola. Anna ketsupin kiehua ylös ja keitä sitä kokoon
miedolla lämmöllä ilman kantta noin 1½ - 2 tuntia aika ajoin hämmentäen jottei
ketsuppi pala pohjaan. Keitä pullot ja niiden korkit. Kun ketsuppi on valmista,
kaada se kuumana suoraan pulloihin. Täytä pullot noin 2½ sentin päähän korkista
ja pane korkit paikoilleen. Ketsuppi on nyt valmista. Avattu ketsuppipullo
säilyy parhaiten jääkaapissa ja kannattaa käyttää parin viikon sisään mutta
umpioidut pullot voit säilyttää huoneen lämmössä ja kellarin viileässä ne taas
säilyvät jopa vuoden avaamattomina.