8. syyskuuta 2012

Vihreä ketsuppi



Silkkisen pehmeää, mausteisen makeaa mutta tällä kertaa vihreää tomaattiketsuppia. Vihreää tomaattiketsuppia spagetin ja pastan kanssa, tai miksei kalapuikkojen kera.

Vihreät paloitellut tomaatit
Tänä vuonna tomaatti eivät ole parvekkeella onnistuneet, parvekkeella on paljon tomaatteja mutta kaikki ovat vihreitä, raakoja tomaatteja eivätkä ne taida tänä vuonna ehtiä kysyä vaan on otettava sisään kypsymään kauniin punaisiksi. Toinen vaihtoehto on hyödyntää niitä vihreinä mutta vihreistä tomaateista puheen ollen sinun kannattaa lukea tekstini vihreistä hillotuista tomaateista, tomaattichutney vihreistä tomaateista, jotta varmasti tiedät mitä teet käyttäessäsi vihreitä tomaatteja, varsinkin jos ne eivät ole ”aitoja vihreitä tomaatteja” vaan sen sijaan ovat raakoja tomaatteja jotka kypsyessään muuttuvat punaisiksi. Sinun kannatta myös kokeilla reseptiäni tomaattihyytelö.

Vihreä ketsuppi juustomakaroonissa
Valitsin kaikki ketsupin ainekset ovat sillä silmällä että ketsuppi jäisi vihreäksi ja jottei ketsupin väri tummuisi liikaa joten käytin tähän valkoista sokeria ruokosokerin sijaan. Tähän sopii myös sama vanilja jota jo käytin vihreissä hillotuissa tomaateissa, mutta muuten mausteet ovat periaatteessa samat kuin reseptissäni kotitekoinen ketsuppi joka valmistetaan punisista kypsistä tomaateista. Kaikki mausteet paitsi vaniljatanko ja chili pannaan harsopussiin jotta ne ovat helppo nokia ylös ketsupin seasta niiden maustettuaan ketsupin jonka jälkeen tomaattiseos soseutetaan, siivilöidään ja pullotetaan. 

Vihreä ketsuppi spagetissa
Vaniljatanko sen sijaan halkaistaan ja siitä raaputetaan siemenet jotka lisätään tomaattien sekaan. Siemenet saavat jäädä, itse tanko taas poistetaan ennen tomaattien soseuttamista. Sekä chilit että inkivääri taas saavat soseutua tomaattien seassa ja chilit voi lisätä kokonaisina tomaattien sekaan, vain niiden kanta kannattaa poistaa ennen niiden keittämistä. Inkivääri taas kannattaa kuoria ja leikata pienemmäksi. Jos haluat ketsupillesi pidemmän säilyvyyden, kannattaa sinun umpioida pullot. Voit lukea lisää ketsupin umpioimisesta reseptistäni kotitekoinen ketsuppi.

Vihreä tomaattiketsuppi
1,5 kg vihreitä kypsiä tomaatteja
1 keltasipuli
5 dl valkoviinietikkaa
1 tl suolaa
200 g hienoa sokeria
pieni nippu tuoretta rakuunaa
1 laakerinlehti
3-4 valkosipulinkynttä
10 neilikkaa
6 senttiä tuoretta inkivääriä
2 tuoretta vihreätä chiliä
1 vaniljatanko
loraus oliiviöljyä

Kuori sipuli ja valkosipuli ja hienonna ne. Kuullota sipuli ja valkosipuli kattilassa läpinäkyviksi miedolla lämmöllä. Pese tomaatit hyvin ja leikkaa ne pienemmiksi paloiksi ja pane ne kattilaan. Tomaatit menevät rikki keittäessä, ja viimeistään kun ne soseutetaan siivilän läpi. Kuori tuore inkivääri ja leikkaa se pienemmiksi paloiksi. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siitä sen siemenet. Lisää sekä inkivääripalat, vaniljatanko että siemenet kattilaan tomaattien sekaan chilien kera. Sido loput mausteet pieneen harsopussiin, jotta saat ne helposti poistettua myöhemmässä vaiheessa. Pane maustepussi kattilaan tomaattien sekaan, lisää viinietikka ja kiehauta niitä noin puolisen tuntia ilman kantta kunnes seos on pehmeää. Nosta maustepussi sivuun (mutta säästä se) pieneen kulhoon ja poista myös vaniljatanko tomaattien seasta. Soseuta tomaatit sauvasekoittimella ja purista ne siivilän läpi kulhoon. Tomaatteja kannattaa painella puulusikalla tms. jotta vain kuoret ja siemenet jäävät siivilään ja sose valuu astiaan. Huuhtele kattila huolella jottei siihen jää yhtään tomaatin siemeniä tai kuoria. Kaada tomaattisose takaisin kattilaan, pane maustepussi takaisin sekaan ja lisää viinietikka, sokeri ja suola.  Anna ketsupin kiehua ylös ja keitä sitä kokoon miedolla lämmöllä ilman kantta noin 1½ - 2 tuntia aika ajoin hämmentäen jottei ketsuppi pala pohjaan. Keitä pullot ja niiden korkit. Kun ketsuppi on valmista, kaada se kuumana suoraan pulloihin. Täytä pullot noin 2½ sentin päähän korkista ja pane korkit paikoilleen. Ketsuppi on nyt valmista. Avattu ketsuppipullo säilyy parhaiten jääkaapissa ja kannattaa käyttää parin viikon sisään mutta umpioidut pullot voit säilyttää huoneen lämmössä ja kellarin viileässä ne taas säilyvät jopa vuoden avaamattomina.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...