Koko paistinpannun peittävät pehmeät pannumunat, munakkaan
ja paistettujen kananmunien vaivaton välimuoto joko pekonilla höystettynä tai
juustolla. Joten nyt mittaamaan montako kanamunaa saat
paistinpannullesi mahtumaan jotta siihen muodostuu ohut laikukas kerros raakaa
munaa, ja paistamaan ihanaa vaivatonta brunssiruokaa ensi viikonloppuna.
Pannumunat pannulla |
Olen hyvin tykästynyt kanamunien monikäyttöisyyteen ja aika
ajoin julkaisen täällä joitakin uusia mietteitä asian tiimoilta, toisinaan mieleen
taas tulee vanhoja jo kerran unholaan vaipuneita asioita mutta nämä pannumunat
ovat aivan uusia keksintö. Ja näitä valmistaessa on yksi tärkeä asia, tiedä miten iso paistinpannu
sinulla on, mikä muuten muutenkin hyvä tietää varsinkin jos paistaa munakasta.
Mutta takaisin näihin pannupaistettuihin kanamuniin. Tiedän
että kaksi kananmunaa on hyvä määrä jokaista ruokailijaa kohden jos paistaa
munia oli ne sitten munakokkelin, paistettujen kanamunien tms. muodossa, tässä
ruoassa taas ison paistinpannuni määrää että siihen käytetään neljä mukaa jos
haluaa ohuita pannumunia, tai jopa viisi jos halajaa paksumpia munia. Ruoan
idea on munan keltuaisella saada aikaiseksi kauniita keltaisia värilaikkuja
munan valkuaisen keskelle. Tämä kaikki paistetaan paistinpannulla niin rapeakasi
kuin itse kukin haluaa, tai paistetaan miedolla lämmöllä jotta pannumunat
jäävät pehmeiksi.
Pannumunat rapealla pekonilla |
Tämä on laistavaa brunssiruokaa, omalaatuisuudessaan
hämmästyttää ruokavieraasi. Pannumunat ovat hyvä ja erilaisen näköinen
vaihtoehto munakkaalle, ja munakkaan ja paistettujen munien välimuoto. Olen
aina pitänyt sekä munakkaasta että munakokkelista, ja munakkaan voi tehdä
juustolla mutta munakokkeli vain ei onnistu juustolla, juusto lämpiää liikaa ja
se valuu munakokkelin seasta ulos, ja tähän asiaan olen nyt vihdoinkin saanut
ratkaisun.
Pannumunaa juustolla |
Lisää juustoraastetta pannumunien päälle liioittelematta jotta se sulaa pannumunista tule täydellisiä. Minulla kun juuston suhtautumisen kanssa minulla on vähän ongelmia, tuppaan aika ajoin
liioittelemaan juuston kanssa ja käytän sitä joskus vähän liikaa, jolloin tulos
joskus ei ole edes välttävä, ainakaan ulkonäön suhteen, vaikka ruoan maussa ei
olisikaan mitään vikaa.
Voit vaihtoehtona pannumunille myös valmistaa
munakasta, pinaattimunakasta tai munakokkelia jonka reseptin löydät tekstistäni
English breakfast, munakoisomunakasta tai pieniä annoskokoisia tomaattimunakkaita jotka kaikki myös sopivat brunssille tai aamiaisruoaksi. Huomaa että nämä pannumunat sopivat myös karppaajalle, ja sormiruokana naposteltaviksi sopivan pienissä paloissa käärittynä rullalle.
Rikotut munat kulhossa |
Tällä paistinpannun koolla, joka halkaisijaltaan on kolmenkymmenen senttiä saat pientä alkuruokaa
tai huikopalaa neljälle hengelle, muuten sen koko on sopiva kahdelle,
korkeintaan kolmelle hengelle jos aamiaista mietit. Muista vain paistaa pekoni juuri
ja juuri valmiiksi ja hieman rapeaksi pannussa, nosta pekoni sivuun odottamaan
ja lisää munat pannulle kypsymään ja ripottele pekonit päälle paistinpannuun
tarvitset. Pekonia tarvitset noin 200 gramman paketin ja/tai juustoraastetta
noin sata grammaa jos niitä haluat käyttää pannumuniin.
Pannumunat
5 kanamunaa
Suolaa
pippuria
voita tai öljyä paistamiseen
Riko kananmunat kulhoon, ja riko keltuaiset painamalla ne
rikki paistinlastalla tms. Lämmitä pannu kuumaksi, lisää voi tai öljy ja kaada varovasti
pannulle munat. Kaada munat tasaisesti ympäripannua jotta valkuaiset ja keltuaiset
erottuvat toisistaan, voit käännellä pannua jotta saat pannumunat tasaisesti
pannulle. Paista munat joko kuumalla pannulla rapeapohjaisiksi, tai miedolla lämmöllä
lempeästi pehmeäpohjaisiksi. Mausta valmiit pannumunat suolalla ja pippurilla
ja tarjoile lämpiminä tai haaleina brunssilla.