18. syyskuuta 2012

Keltavahverokanaa speltillä



Keltavahveroilla ja sipulilla maustettua uunissa rapeaksi paahdettua spelthelmien, mustaherukkahyytelön ja vihreän salaatin kera tarjoiltuna. Tämä on sunnuntailounas jota kelpaa tarjoilla hienoimmillekin vieraille valitsit sitten laiskan emännän tavan tai et.

Keltavahverot, tai kantarellit ovat syksyn herkkua ja niitä kannattaa oikeasti syödä kun ne ovat parhaimmillaan sen sijaan että niitä paistaa ja pakastaa talveksi. Niiden huippusesonki on nyt, ja ne ovat nyt parhaimmillaan. Mutta keltavahveroiden puutteessa voit valmistaa tätä kanaa millä sienillä tahansa joista itse pidät kuten esimerkiksi herkkusienillä, herkkutateilla, suppilovahveroilla tai rouskuilla. Parasta tästä ruoasta tulee kun käytät tuoreita sieniä, ja vain hätätapauksessa tähän kelpaa kuivatut nesteytetyt sienet.

Kananpojan sidotut siivet
Kaupoista löytää nykyään onneksi kokonaisia kanapoikia, pakastetun broilerin lisäksi ja niistä on ihanaa valmistaa sunnuntairuokaa, tämäkin tapa on vaivaton vain aikaa vievä. Kananpoika kypsyy uunissa 175 asteen lämmössä noin kolmessa vartissa, tunnissa vähän riippuen kanapojan koosta, uunistasi sekä onko kanapoika temperoitunut ennen sen uuniin panemista. Kana on kypsää kun siitä valuva lihaneste on kirkasta eikä sen seassa enää näy vaaleanpunaista. 

Muista vain sitoa kanasiivet sen kylkeen kiinni, jotteivät ne pala karrelle uunissa kypsennyksen aikana. Käytä tähän lämpöä kestävää ja ruoanlaittoon sopivaa puuvilla narua. Kanapojan paiston lopussa uuninlämpöä nostetaan 225 asteeseen jossa se saa olla noin 5-7 minuuttia jotta se saa sen aidon, paahtuneen ja herkullisen rapean pinnan nahkaan.

Sekä sipuli että sienet suikaloidaan ja sekoitetaan keskenään ja asetetaan kanan alle, ja uunissa paahtamisen aikana kanasta valuvat nesteillä valellaan kanaa sen kypsyessä joten sekä sipulin että keltavahveroiden maut nivoutuvat yhteen herkullisen ja mehukkaan kanan kanssa. 

Spelthelmet
Speltin suhteen on kaksi tapaa valmistaa se. Voit joko valmistaa sen laiskan emännän tavalla, jolloin spelthelmistä sienten ja sipulin kanssa muodostuu risottomainen lisuke, tai käytätä spelttiä riisin tapaan. Jos halut tarjoilla spelthelmet riisin tapaan, ne kannattaa ensin liottaa runsaassa kylmässä vedessä ennen niiden keittämistä. Tämä esikäsittely myös hiukan lyhentää niiden kypsennysaikaa. 

Niistä myös huuhdellaan siivilässä liika tärkkelys kylmässä vedessä liotuksen jälkeen. Spelthelmet keitetään runsaassa vedessä, vesi valutetaan lävikössä pois. Lusikoi vuokaan muodostunutta nestettä pois uunivuoasta ennen kuin lisäät valmiiksi keitetyt kypsät speltjyvät uunivuokaan sipulin, keltavahveroiden ja kanapojan kanssa . jos haluat olla laiska lisäät vain keitetyt speltjyvät uunivuokaan ja anna kakan nesteiden muodostaa risottoa, tai tässä tapauksessa nimen kai pitäisi kai olla speltottoa. 

Speltottoa keltavahveroilla
Huomaa vain että jos haluat speltottoa sinun kannatta keittää spelthelmet niin niukassa vedessä kuin mahdollista ilman että ne kiehuvat kattilan pohjaan ja imeytyy spelttiin, jotta saat kaiken speltistä ulos valuneen tärkkelyksen mukaan uunivuokaan. Keliaakikot vaihtavat tietenkin speltin riisin joka esikypsennetään keittämällä ennen kuin sen lisätään uunivuokaan ja muuten valmistetaan samalla tavalla.

Valitsin käyttää voita uunivuokaan koska halusin pähkinäistä pohjavirettä ruoan pohjasäveliin, mutta jollet voi syödä laktoosia voit hyvin korvata sen haluamallasi ruokaöljyllä. Huomaa vain että oliiviöljy antaa ruoalle hieman karvaan maun, joten suosittelisin sinua käyttämään tähän jotain neutraalinmakuista öljyä sen sijaan. Mutta tämäkin on makuasia josta ei voi kiistellä.

Voit myös kokeilla muista kanareseptejäni kuten esimerkiksi inkiväärikana, uunikanaa riisipedillä, uunikanaa mustariisipedillä, Prosciuttokanaa villiriisillä tai jotain muuta kanareseptiäni.  Meillä harvoin kanaa edes vaivaudutaan symömään ilman hyytelöä, puolisin suosikki on mustaviinmarjahyytelö mutta kyllä hänelle maistuu myös pihlajanmarjahyytelökin. Tällä reseptillä saat vaivatonta mutta mauntäyteistä herkullista ruokaa tuttuun tapaan neljän hengen perheelle, ja jos kanapoika on suuri ja tarjoilet sitä isomman ateriakokonaisuuden yhteydessä alkuruoan ja jälkiruoan kanssa riittää yhdestä kanapojasta jopa kuudelle sunnuntailounaalla kun anoppi tulee käymään. 

Keltavahverokanaa speltillä
1 kanapoika
1 sipuli
200 g tuoreita keltavahveroita
suolaa
musta pippuria
4 dl spelthelmiä
voita vuoan voiteluun

Ota kanapoika jääkaapista ulos noin tunti ennen sen kypsennystä jotta se ehtii temperoitua huoneenlämpöiseksi ennen sen kypsennystä. Pane uuni päälle ja pane uunivuoka sinne lämpiämään. Harjaa tuoreet sienet ja leikkaa niistä multaiset kohdat pois. Kuivaa kanapoika talouspaperilla ja mausta se suolalla ja mustalla pippurilla. Kuori sipuli ja suikaloi se. Revi sienet käsin pienemmiksi suikaleiksi, tai osiksi. Ota kuuma uunivuoka ulos, lisää siihen voinokare ja lisää vuokaan sekä sienet että sipuli. Sekoita kaikki keskenään ja lisää sipulin ja sienten päälle kana. Pane kanapoika uuniin ja paista sitä 175 asteessa. Voitele kanaa siitä valuneilla nesteillä pari, kolme kertaa sen kypsennyksen aikana. Keitä spelthelmet kypsiksi suolatussa vedessä, kaada keitinvesi pois lävikössä ja poista nesteitä uunivuoasta ennen speltin lisäämistä jos halut spelttiä riisin tapaan. Jätä ”riisispeltille” reilu kolme ruokalusikallista nesteitä vuokaan. Tai kaada speltottoa varten vain speltti uunivuokaan kana viereen. Anna speltin kypsyä uunissa kanan kanssa noin varttitunti, kaksikymmentä minuuttia. Ota kana ulos uunista ja anna sen vetäytyä kymmenisen minuuttia peitettynä. Pane speltti takaisin uuniin jälkilämmöllä. Paloittele kananpoika haluamallasi tavalla. Annostele spelttiä lämpimän lautasen keskelle, lisää kanaa päälle ja lusikoi mustaherukkahyytelöä kanan päälle. Hyytelö sulaa kanan lämmöstä ja valuu kana päältä Speltin sekaan ja muodostaa tällä tavalla kastikkeen. Tarjoile annokset oitis mustaherukkahyytelön tai pihlajanmarjahyytelön ja vihreän salaatin kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...