Keltavahveroilla ja sipulilla maustettua uunissa rapeaksi paahdettua
spelthelmien, mustaherukkahyytelön ja vihreän salaatin kera tarjoiltuna. Tämä on
sunnuntailounas jota kelpaa tarjoilla hienoimmillekin vieraille valitsit sitten
laiskan emännän tavan tai et.
Keltavahverot, tai kantarellit ovat syksyn herkkua ja niitä
kannattaa oikeasti syödä kun ne ovat parhaimmillaan sen sijaan että niitä
paistaa ja pakastaa talveksi. Niiden huippusesonki on nyt, ja ne ovat nyt
parhaimmillaan. Mutta keltavahveroiden puutteessa voit valmistaa tätä kanaa
millä sienillä tahansa joista itse pidät kuten esimerkiksi herkkusienillä,
herkkutateilla, suppilovahveroilla tai rouskuilla. Parasta tästä ruoasta tulee
kun käytät tuoreita sieniä, ja vain hätätapauksessa tähän kelpaa kuivatut
nesteytetyt sienet.
Kananpojan sidotut siivet |
Kaupoista löytää nykyään onneksi kokonaisia kanapoikia, pakastetun
broilerin lisäksi ja niistä on ihanaa valmistaa sunnuntairuokaa, tämäkin tapa
on vaivaton vain aikaa vievä. Kananpoika kypsyy uunissa 175 asteen lämmössä
noin kolmessa vartissa, tunnissa vähän riippuen kanapojan koosta, uunistasi
sekä onko kanapoika temperoitunut ennen sen uuniin panemista. Kana on kypsää
kun siitä valuva lihaneste on kirkasta eikä sen seassa enää näy
vaaleanpunaista.
Muista vain sitoa kanasiivet sen kylkeen kiinni, jotteivät ne
pala karrelle uunissa kypsennyksen aikana. Käytä tähän lämpöä kestävää ja
ruoanlaittoon sopivaa puuvilla narua. Kanapojan paiston lopussa uuninlämpöä
nostetaan 225 asteeseen jossa se saa olla noin 5-7 minuuttia jotta se saa sen
aidon, paahtuneen ja herkullisen rapean pinnan nahkaan.
Sekä sipuli että sienet suikaloidaan ja sekoitetaan
keskenään ja asetetaan kanan alle, ja uunissa paahtamisen aikana kanasta
valuvat nesteillä valellaan kanaa sen kypsyessä joten sekä sipulin että keltavahveroiden
maut nivoutuvat yhteen herkullisen ja mehukkaan kanan kanssa.
Spelthelmet |
Speltin suhteen on kaksi tapaa valmistaa se. Voit joko
valmistaa sen laiskan emännän tavalla, jolloin spelthelmistä sienten ja sipulin
kanssa muodostuu risottomainen lisuke, tai käytätä spelttiä riisin tapaan. Jos
halut tarjoilla spelthelmet riisin tapaan, ne kannattaa ensin liottaa runsaassa
kylmässä vedessä ennen niiden keittämistä. Tämä esikäsittely myös hiukan lyhentää
niiden kypsennysaikaa.
Niistä myös huuhdellaan siivilässä liika tärkkelys
kylmässä vedessä liotuksen jälkeen. Spelthelmet keitetään runsaassa vedessä,
vesi valutetaan lävikössä pois. Lusikoi vuokaan muodostunutta nestettä pois
uunivuoasta ennen kuin lisäät valmiiksi keitetyt kypsät speltjyvät uunivuokaan
sipulin, keltavahveroiden ja kanapojan kanssa . jos haluat olla laiska lisäät
vain keitetyt speltjyvät uunivuokaan ja anna kakan nesteiden muodostaa
risottoa, tai tässä tapauksessa nimen kai pitäisi kai olla speltottoa.
Speltottoa keltavahveroilla |
Huomaa
vain että jos haluat speltottoa sinun kannatta keittää spelthelmet niin
niukassa vedessä kuin mahdollista ilman että ne kiehuvat kattilan pohjaan ja
imeytyy spelttiin, jotta saat kaiken speltistä ulos valuneen tärkkelyksen
mukaan uunivuokaan. Keliaakikot vaihtavat tietenkin speltin riisin joka esikypsennetään
keittämällä ennen kuin sen lisätään uunivuokaan ja muuten valmistetaan samalla
tavalla.
Valitsin käyttää voita uunivuokaan koska halusin pähkinäistä
pohjavirettä ruoan pohjasäveliin, mutta jollet voi syödä laktoosia voit hyvin
korvata sen haluamallasi ruokaöljyllä. Huomaa vain että oliiviöljy antaa
ruoalle hieman karvaan maun, joten suosittelisin sinua käyttämään tähän jotain
neutraalinmakuista öljyä sen sijaan. Mutta tämäkin on makuasia josta ei voi
kiistellä.
Voit myös kokeilla muista kanareseptejäni kuten esimerkiksi
inkiväärikana, uunikanaa riisipedillä, uunikanaa mustariisipedillä, Prosciuttokanaa villiriisillä tai jotain muuta kanareseptiäni. Meillä harvoin kanaa edes vaivaudutaan symömään ilman hyytelöä, puolisin suosikki on mustaviinmarjahyytelö mutta kyllä hänelle maistuu myös pihlajanmarjahyytelökin. Tällä reseptillä saat vaivatonta mutta
mauntäyteistä herkullista ruokaa tuttuun tapaan neljän hengen perheelle, ja jos
kanapoika on suuri ja tarjoilet sitä isomman ateriakokonaisuuden yhteydessä
alkuruoan ja jälkiruoan kanssa riittää yhdestä kanapojasta jopa kuudelle
sunnuntailounaalla kun anoppi tulee käymään.
Keltavahverokanaa speltillä
1 kanapoika
1 sipuli
200 g tuoreita keltavahveroita
suolaa
musta pippuria
4 dl spelthelmiä
voita vuoan voiteluun
Ota kanapoika jääkaapista ulos noin tunti ennen sen
kypsennystä jotta se ehtii temperoitua huoneenlämpöiseksi ennen sen
kypsennystä. Pane uuni päälle ja pane uunivuoka sinne lämpiämään. Harjaa
tuoreet sienet ja leikkaa niistä multaiset kohdat pois. Kuivaa kanapoika
talouspaperilla ja mausta se suolalla ja mustalla pippurilla. Kuori sipuli ja
suikaloi se. Revi sienet käsin pienemmiksi suikaleiksi, tai osiksi. Ota kuuma uunivuoka
ulos, lisää siihen voinokare ja lisää vuokaan sekä sienet että sipuli. Sekoita
kaikki keskenään ja lisää sipulin ja sienten päälle kana. Pane kanapoika uuniin
ja paista sitä 175 asteessa. Voitele kanaa siitä valuneilla nesteillä pari,
kolme kertaa sen kypsennyksen aikana. Keitä spelthelmet kypsiksi suolatussa
vedessä, kaada keitinvesi pois lävikössä ja poista nesteitä uunivuoasta ennen
speltin lisäämistä jos halut spelttiä riisin tapaan. Jätä ”riisispeltille”
reilu kolme ruokalusikallista nesteitä vuokaan. Tai kaada speltottoa varten
vain speltti uunivuokaan kana viereen. Anna speltin kypsyä uunissa kanan kanssa
noin varttitunti, kaksikymmentä minuuttia. Ota kana ulos uunista ja anna sen
vetäytyä kymmenisen minuuttia peitettynä. Pane speltti takaisin uuniin
jälkilämmöllä. Paloittele kananpoika haluamallasi tavalla. Annostele spelttiä
lämpimän lautasen keskelle, lisää kanaa päälle ja lusikoi mustaherukkahyytelöä
kanan päälle. Hyytelö sulaa kanan lämmöstä ja valuu kana päältä Speltin sekaan
ja muodostaa tällä tavalla kastikkeen. Tarjoile annokset oitis mustaherukkahyytelön
tai pihlajanmarjahyytelön ja vihreän salaatin kanssa.