7. joulukuuta 2010

Kalkkunaliemi


Uunissa paahdetusta kalkkunasta sen lisäksi myös kalkkunalientä. Uunissa paahdetun kalkkunan tähteistä ja vihannekista valmistettu kalkkunaliemi kastikkeita ja keittoja maustamaan.

Rakkaudella ja huolella valmistetusta kalkkunasta kannattaa aina lientä ja pakastaa sitä jääkuutioina. Pakkasesta lientä on helppo ottaa tarvitsemansa määrä kuutioita ja sulattaa ne kastikkeisiin tai risoton sekaan ja kotona valmistetussa liemessä on vain ne raaka-aineet joita sinä siihen käytät ja voit maustaa sen haluamallasi tavalla. Jos kalkkunassa, josta liemi keitetään, on ollut täytettä, tämä täyte on maustanut lintua. Tällä tavalla liemestä tulee vieläkin maukkaampaa, kuin ilman täytettä valmistetusta kalkkunasta tulisi. Kaikkien lienten, olisi se sitten kana-, kala- tai kasvisliemi, valmistetaan periaatteessa samalla tavalla kuin lihaliemi, vihanneksia ja luita ei vain paahdeta.

Liemen ohella meillä herkutellaan kalkkuna illallista seuraavalla viikolla kalkkunavoileivillä, ja tänä vuonna alkanut suurin intohimoni on valmistaa pienen, pieniä leipiä jälkiuunileivän napeista. On haasta taidelaji rakennella parin sentin poikkimittaisten nappien päälle silmiä hiveleviä, ruokahalua herättäviä herkkupaloja, joissa tarpeeksi paljon päällistä lankeamatta naurettavaan liioitteluun.

Kalkkunaliemi

kalkkunan ruho
2 laakerin lehteä
2 porkkanaa
pala lanttua
pala juuriselleriä tai palsternakkaa
1 tl kuivattua lipstikkaa
2 isoa sipuli
12 mustaa pippuria
4-5 kuivattua chiliä
2 rkl kuivattua lipstikkaa

Irrota kalkkunasta kaikki liha ja ota se talteen. Voit pakastaa siitä osan tai panna jääkaappiin odottamaan. Kalkkunanliha säilyy jääkaapissa viikon verran ja pakkasessa 7-8 kuukautta. Paloittele kalkkunan ruho pienempiin osiin, tämä onnistuu helposti lihan irrottamisen ohessa ja voit myös käyttää veistä avuksesi. Liemi keitetään koko kalkkunan ruhosta, kattilaan vain luut, rustot ja nivelet. Nahkaa ei välttämättä kannata panna sekaan, jollei halua rasvaisempaa lientä. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että osa liemen mausta tulee kuitenkin rasvasta, rasva sitoo herkemmin makua joten osa sitä on hyvä olla mukana. Rasvan saa helposti kuorittua liemen pinnasta pois ennen sen pakastamista. Pese vihannekset hyvin ja paloittele ne pieniksi, niitä ei välttämättä tarvitse kuoria, riittää että ne ovat pesty hyvin. Pane kalkkunan ruhon osat mausteiden ja vihannesten kera kattilaan. Kaada päälle kylmää vettä kunnes kaikki juuri ja juuri peittyy ja keitä tunti pari. Siivilöi liemi ja mutta varo painamasta vihanneksia vaan anna niiden valua siivilässä itsestään jotta liemestä tulisi kirkasta ja läpinäkyvä kuin mahdollista. Pois siivilöidyt vihannekset ja luut voit panna kompostijätteen sekaan. Kaada liemi takaisin joko uuteen puhtaaseen kattilaan tai samaan puhdistettuun kattilaan ja keitä lientä kokoon kunnes siitä on noin 1/3 jäljellä ja anna sen jäähtyä. Kanan rustoissa on erittäin paljon gelatiinia, joten liemi voi jäähtymisen aikana tulla hyytelömäiseksi. Rasva on itse lientä kevyempää ja nousee liemen pinnalle. Kuori lusikalla liiat rasvat pois liemen pinnalta kun se on jäähtynyt. Nyt olet saanut aikaiseksi kanaliemipohjan, jonka voit säilyttää joko jääkaapissa ja käyttää sitä ruoanlaittoon. Liemi säilyy reilun viikon jääkaapissa. Voit myös pakastaa lientä jääkuutioina ja pakastimessa jossa se jopa puolisen vuotta varsinkin jos olet kuorinut siitä kaiken rasvan pinnalta pois. Rasva härskiintyy, siis hapettuu, ensimmäisenä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...