16. joulukuuta 2010

Perinteinen porkkanalaatikko


Porkkanalaatikko perinteisesti jouluksi. Pinnalta rapeaksi paistunutta ja sisältä pehmeätä perinteistä porkkanalaatikkoa, suoraan uunilämpimänä joulukinkun tai Karjalan paistin lisukkeeksi.

Perinteisessä porkkanalaatikossa, jonka alun perin opin valmistamaan, käytetään vain sokeria ja pippuria mausteena. Porkkanalaatikko valmistettiin meillä alkujaan aina keitetystä riisistä, mutta aloin itse tekemään sen puuroriisistä, jotta saisin hyödynnettyä porkkanoiden keitinveden jota käytän puuroa keittäessä. Alkuperäisessä reseptissäni käytettiin myös vispattua kermaa, mutta tämän olen huoletta sivuttanut jo vuosikymmeniä enkä ole huomannut mitään eroa lopputuloksessa.

Porkkanalaatikko hyvissä ajoin pakkaseen

Valmistan aina porkkanalaatikkoa puolivalmiiksi ennen joulua. Pakastan sen siinä samassa vuoassa jossa sen sulatan ja uunissa paistan, ja panen esille joulupöytään, samoin kuten lanttulaatikonkin. Tällä tavalla säästän aikaa ja vaivaa ja ruoka on hauskempi kattaa pöytään juhlapyhänä kauniissa astiassa. Loput porkkanalaatikosta valmistan tavallisissa alumiinivuoissa ja panen ne pakastimeen, josta niitä on helppo ottaa esille niitä tarvittaessa.

Porkkanalaatikko ei kuitenkaan ole meillä suuri suosikki joulupöydässä, mutta toisaalta sitä menee ympäri vuotta Karjalanpaistin lisukkeena kuten myös lanttulaatikkoa. Mietin kauan mikä porkkanalaatikossa oli vikana, ja tulin siihen tulokseen että porkkanalaatikko on vähän tylsää, ja halusin vähän parannella sitä joten teen usein myös keltaisista ja valkoisista porkkanoista valmistettua porkkanalaatikkoa, keltaista porkkanalaatikkoa jota sinun kannattaa myös kokeilla jos vain mahdollista.

Porkkanan säilytys 

Säilytän myös yleisesti porkkanat jääkaapissa, kuten myös tomaatit (vaikka hyvin tiedän ettei niin pitäisi tehdä). Tomaatit muodostavat etyleenikaasua jonka vaikutuksesta porkkanat tulevat hieman kitkeriksi. Tämän keksittyäni olen huolellisesti säilyttänyt porkkanat ja tomaatit erikseen suljetuissa pusseissa jääkaapissa, ja porkkanat eivät enää ole yhtä kitkeriä ja porkkanalaatikonkin maku parani samalla.

Uudistaakseni porkkanalaatikon makua hieman mutta kuitenkin samalla varoen muuttamasta sen perinteistä makua käytän hunajaa sokerin sijasta ja lisäsin vähän inkivääriä ryydittämään mielestäni ”loppuun kulunutta tylsää” porkkanalaatikkoa.  Jos haluat vaihtelua tavalliseen porkkanalaatikkoon, voit valkoisen riisin sijaan käyttää kokojyväriisiä ja ripotella laatikon päälle ruisleivästä tehtyä korppujauhoa tavallisten vaaleitten sijaan tai valmistaa keltaista porkkanalaatikkoa. Ja jos olet oikein  seikkailullisella mielellä, lisää porkkana-riisiseoksen sekaan pari ruokalusikallista hienoksi silputtua hillottua appelsiinin kuorta. Porkkana ja appelsiini ovat niin sanottu "match made in heaven", ja ne sopivat erittäin hyvin toistensa kanssa yhteen.

Porkkanalaatikko

1 kg porkkanoita
porkkanoiden keitinvettä
3 dl puuroriisiä (tai kokojyväriisiä)
1 l maitoa
suolaa
1-2 rkl hunajaa (tai sokeria)
1 dl kermaa
1 kananmuna
korppujauhoja (tai ruiskorppujauhoja)
voita
valkopippuria
(1-2 tl inkivääriä)

Kuori porkkanat ja leikkaa ne parin sentin paksuisiksi viipaleiksi ja keitä ne kypsäksi suolavedessä. Kaada porkkanat siivilään ja ota vesi talteen. Soseuta porkkanat joko sauvasekoittimella jos teet vain vähänlaatikkoa, tai monitoimikoneessa jos teet sitä isomman satsin vielä kun ne ovat lämpimiä. Anna soseen jäähtyä hiukan ennen kuin jatkat. Porkkanalaatikkoon tulee myös kananmunaa, ja soseen on ennen sen lisäämistä oltava jäähtynyttä, jottei muna ala kypsyä ja hyytyä ennen aikojaan. Keitä riisistä puuro ohjeen mukaan, itse lisään vähän vettä ja annan sen imeytyä riisiin ennen kuin lisään vettä (samalla tavalla kuten risottoa valmistaessa). Käytän tähän myös porkkanankeitinliemi tähän ja lisään lopuksi maitoa puuroon. Anna puuron jäähtyä. Jos käytät tavallista riisiä tai kokojyväriisiä keitä se myös niin että neste imeytyy riisiin ja hyödynnä tähän myös porkkanan keitinliemi. Sekoita porkkanasose riisin kanssa ja lorauta sekaan kermaa ja mausta se makusi mukaan suolalla, valkopippurilla, parilla ruokalusikalla hunajaa ja jauhetulla inkiväärillä. Jos valmistat porkkanalaatikon riisipuurosta, kermaa ei välttämättä tarvitse lisätä koska puurossa on jo hieman maitoa. Riko yksi kananmuna pieneen kulhoon jossa vispaat sen rakenteen rikki, tämä helpottaa munan lisäämistä soseen sekaan. Lisää muna ja sekoita se soseeseen huolella. Kaada maustettu porkkana-riisi-seos uunivuokaan. Ripottele pintaan korppujauhoja pintaan. Tee haarukalla kuvioita laatikon pintaan ja asettele pienen pieniä voinokareita sinne tänne korppujauhojen päälle. Paista porkkanalaatikko uunissa 200 asteessa kunnes se on kauniin kullanruskea pinnasta. Jos aiot pakastaa porkkanalaatikon, sitä ei kannata kypsyttää valmiiksi vaan paista sitä vain kunnes se on saanut hieman väriä pintaan. Anna sen jäähtyä kunnolla ennen sen peittämistä ja pakastamista. Voit joko sulattaa sen kokokaan ennen sen uunissa paistamista, tai panna sen suoraan uuniin sulamaan ja paistumaan, kunnes se on saanut kauniin värin pintaan ja kypsynyt valmiiksi. Tarjoile porkkanalaatikko heti uunista lämpimänä Karjalan paistin lisukkeena lanttulaatikon kera tai jouluna  kinkun kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...