20. joulukuuta 2010

Joulun suklaaherkut


Jouluksi suklaaherkkuja moneen makuun. Tummaa suklaata jossa kuivattuja hedelmiä ja marjoja. Tummaa suklaata jossa pähkinöitä, tumma suklaata joss sahramilla maustettujen biscottien muruja ja ihania, suussa sulavia glögi-ryffeleitä.

Olen jo reilut pari vuosikymmentä harrastanut tummaa suklaata. Mitä tummempaa sitä parempi ei välttämättä ole totta, itse asiassa 99 % kaakaota sisältävät suklaalevyt ovat aika karvaan makuisia. Ne ovat niin kuvia että en pystyt sitä syömään kuin yhden ainoa palan, ja sen painikkeeksi tarvitsen vahvaa kahvia, mielellään espressoa mutta suklaat joissa reilut 80 % ovat jo erittäin herkullisia.

Inkiväärisuklaa

Englannissa harrastetaan paljon juhlasesongin, siis joulun sesongin tuotteita. Näin myös suklaan, ja Thornton’s’in hillotulla inkiväärillä maustettu tumma suklaa on kaikista ihaninta mitä maan päältä suklaana voi saada. Yhdistelmä kitkerää tumma suklaata ja makea, lämmin hillottu inkivääri on aivan taivaallinen yhdistelmä joka parantaa pahimmankin kaamos-masennuksen, ainakin minulla. Thornton’s’in suklaata ei tietysti ole Suomesta saatavilla, ainakaan minun tietääkseni, joten olen joka jouluksi Suomeen palaamiseni jälkeen itse valmistanut tummaa suklaata jossa hillottua inkivääriä. Nyt lauantain kävin Tampereen kauppahallissa Koivistolla ostamassa varastoon kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä, ja myös ihanan ihanaa hillottua inkivääriä.

Biscottisuklaata

Pidän muutenkin paljon yhdistelmästä kuivatut hedelmät, pähkinät ja tumma suklaa joten jouluksi tulee aina valmistettua jotakin omaa ”design-suklaata” riippuen siitä mitä milloinkin sattuu olemaan kotona, tai mistä juuri milloinkin olen innostunut. Tänä vuonna valmistin suklaata jossa sahramilla maustettujen biscottien muruja, toista jossa kuivattuja karpaloita, hillottua appelsiinin kuorta, hillottua inkivääriä ja rusinoita.

Mulperinmarjoja suklaaseen

Kolmanteen panin saksanpähkinöitä, hasselpähkinöitä ja manteleita, ja viimeiseksi tein sen jossa hillottua inkivääriä josta pidän, ja johon tänä vuonna vielä lisäsin kuivattuja mulperin marjoja, siis silkkipuun marjoja. Mulperinmarja on siis marja siitä puskasta mitä silkkitoukat syövät jottaa saamme silkkiä. Näitä marjoja on erivärisiä ja ne on niin sanottua ”superfood’ia”, siis niillä on suotuisa vaikutus meidän terveyteemme. Maistoin jo kesällä näitä ja tulin nyt siihen tulokseen että niiden makea, pähkinäinen, hieman lakkaa muistuttava maku sopisi hyvin inkiväärin kanssa.

Glögillä maustetut tryffelit

Kaiken kruunaukseksi valmistin vielä suussa sulavan herkullisia glögitryffeleitä. Tryffeleistä voi tehdä joko neliöitä tai lusikalla muotoilla palloja, jotka kieritellään kaakaojauheessa ennen tarjoilua. Glöginä voit käyttää viiniglögiä jos valmistat tryffelit aikuisille syötäväksi, tai alkoholitonta jos ne on lapsillekin tarkoitettu. Sekä punainen glögi että vaalea glögi sopii näihin, väri kun ei näy suklaan seasta. Käytin näiden joulusuklaiden valmistukseen eri paljon kaakaota sisältäviä suklaalevyjä, päivittäistavarakaupasta saa nykyään ostettua monen eri tuottajan tummaa suklaata, ja tumma suklaa sisältää vähintään 40 % kaakaota. Omatekoiset suklaat ovat myös mainio tuliainen, tai ruokalahja muulloinkin kuin vain jouluksi.

Inkivääri ja mulperinmarja suklaa

125 g tummaa suklaata
2 rkl hillottua inkivääriä
½ dl kuivattuja valkoisia mulperinmarjoja

Hedelmäsuklaa

125 g tummaa suklaata
1 rkl hillottua appelsiininkuorta
1 rkl kuivattuja karpaloita
1 rkl rusinoita
1 rkl hillottua inkivääriä

Pähkinäsuklaa

125 g tummaa suklaata
1/3 dl saksanpähkinöitä
1/3 dl manteleita
1/3 dl hasselpähkinöitä

Sahramibiscottisuklaa

125 g tummaa suklaata
kourallinen sahramilla maustettujen biscottien muruja

Kaikki neljä yllä mainittua suklaata valmistetaan samalla tavalla. Murenna tai leikkaa liian isot mausteet sopivan kokoisiksi paloiksi. Esimerkiksi pähkinät voivat olla liian isoja, kuten inkiväärinpalat ja biscotit. Riko suklaa pienemmiksi paloiksi ja sulata se vesihauteessa. Pane suklaa kulhoon jonka panet kattilan päälle jossa lämmintä vettä. Suklaa ei saa koskaan olla suorassa kosketuksessa lämmön kanssa, eikä siihen saa lisätä vettä, silloin se juoksettuu ja tryffelien valmistuksesta ei tule mitään. Sulata suklaa miedolla lämmöllä, mitä pienempiä paloja, sitä nopeammin se sulaa. Vuoraan laakea astia tai vuoka voipaperilla jonka sivelet ohuelti öljyllä. Älä käytä tähän oliiviöljyä vaan jotain miedon makuista öljyä kuten rypsiöljyä tai manteliöljyä. Ripottele astian pohjalle haluamasi mausteet ja kaada sulanut suklaa päälle aloittaen keskeltä. Kaada suklaata hitaasti keskustan jälkeen kiertäen reunoja niin suklaan mausteet eivät kasaannu sulan suklaavirran takia. Anna suklaan jäähtyä viileässä, ja leikkaa vinoiksi paloiksi kuumalla veitsellä. Veitsen voi lämmittää lämpimällä vedellä, mutta muista vain pyyhkiä vesi pois ennen leikkaamista. Tämä suklaa säilyy huoneenlämmössä, ja voi olla esillä koko joulun ajan, jos sitä siihen riittää.

Joulun glögitryffelit

250 g tummaa suklaata
50 g voita
80 g hunajaa
1 dl kermaa
1 dl vaaleata tai punaista glögiä
reilu kourallinen rusinoita
reilu kourallinen mantelilastuja
öljyä vuoan sivelyyn
100 % kaakaojauhetta koristeluun

Riko suklaa pienemmiksi paloiksi ja sulata se vesihauteessa. Pane suklaa kulhoon jonka panet kattilan päälle jossa lämmintä vettä. Suklaa ei saa koskaan olla suorassa kosketuksessa lämmön kanssa, eikä siihen saa lisätä vettä, silloin se juoksettuu ja tryffelien valmistuksesta ei tule mitään. Sulata suklaa miedolla lämmöllä, mitä pienempiä paloja, sitä nopeammin se sulaa. Vuoraan laakea astia tai vuoka voipaperilla jonka sivelet ohuelti öljyllä. Älä käytä tähän oliiviöljyä vaan jotain miedon makuista öljyä kuten rypsiöljyä tai manteliöljyä. Lisää sulaneen suklaan sekaan hunaja, kerma ja glögi. Ota kulho vesihauteesta kun seos on tasainen. Lisää rusinat ja mantelilastut ja sekoita hyvin. Kaada tryffelimassa vuokaan ja anna sen jäähtyä joko jääkaapissa tai ulkona kylmässä. Kun tryffelimassa on jäähtynyt, voit joko kuutioida sen tai muovailla massasta munia kahdella lämpimällä lusikalla. Kierittele tryffelit 100 % kaakaojauheessa ja asettele valmiit tryffelit vadille tarjolle. Säilytä tryffelit jääkaapissa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...