17. joulukuuta 2010

Englantilaiset maustepäärynät


Maustepäärynöitä englannista, hillottuja päärynöitä lihalle tai kanalle lisukkeeksi. Makean kirpeitä, pehmeitä kanelilla ja inkiväärillä maustettuja hillottuja päärynöitä. Erinomainen lisuke riistalle ja muulle lihalle, näyttävä itse tehty ruokalahja ystävälle jouluksi kauniissa lasipurkissa.

Nämä mausteiset hillotut päärynät ovat alun perin englannista niiltä ajoilta kun 1980-luvulla olin vuosikausia kasvissyöjä ja silloin joulu tuli vähän eri asioista kinkun valmistuksen sijaan. Nyttemmin syön taas sekä kinkkua että lihaa mutta kuitenkin, edelleen jatkan tätä jäännettä kasvissyöjä ajoiltani kaksikymmentä vuotta myöhemmin.  Valmistan edelleen joka vuosi  näitä ihania päärynöitä juuri joulun alla, vaikka ne sopisi paremman valmistaa aiemmin syksyllä päärynöiden paremman saatavuuden takia.

Jouluiset mausteet

Päärynöihin voi käyttää kuivattua inkivääriä paloina, (silloin kolme kuivattu palaa inkivääriä riittää hyvin) mutta pidän itse tuoreesta inkivääristä ja varsinkin inkivääripalojen mausta niiden maustuttua tässä liemessä joten käytän aina sitä. Tuoretta inkivääriä käyttäessä pitää kuitenkin muistaa, ettei liioittele inkiväärin määrällä ja kuivattua inkivääriä käyttäessä ne ovat vain mausteliemen osa, eivätkä välttämättä ole hyvän makuisia syödä. Näiden päärynöiden ei missään tapauksessa ole tarkoitus olla tulisia, vaan niiden pitäisi sen sijaan olla hienostuneita ja täyteläisen mausteisia.

Kypsiä päärynöitä

Päärynöiden ei tarvitse tätä varten olla aivan kypsiä, koska ne niitä keittäessä pehmenevät aivan tarpeeksi. Niitä ei myöskään tarvitse kuoria, ne ovat näyttäviä kuorineen, varsineen kokonaisina lasipurkissa. Jollei sinulla ole tarpeeksi isoja lasipurkkeja johon säilöä päärynät kokonaisina, ne kannattaa jo ennen keittämisvaihetta leikata pienemmiksi, paremmin purkkeihin sopiviksi paloiksi. Itse leikkaan päärynät useimmiten neljään osaan jos ne ovat isoja, jotta ne paremmin mahtuisi purkkeihin. Pienet jätän kokonaisiksi. En kuitenkaan suosittele päärynöiden leikkaamista pienempiin osiin enään niiden keittämisen jälkeen, koska niihin käsin koskettelu voi vaarantaa niiden säilyvyyden. Avaamaton purkki säilyy jopa vuosia viileässä, ja vuoden avaamattomana huoneenlämmössä.

Päärynät mausteliemessä

Mausteliemestä voi sen kokoon keittämisen jälkeen siivilöidä mausteet pois jos niin haluaa, mutta mielestäni ne ovat kauniita päärynöiden seassa joten jätän ne aina päärynöiden sekaan. Kanelitangon käytön suhteen haluan viitata tekstiini ”Lipulista”, siis hillotusta kurpitsasta. Nämä hillotut päärynät ovat hyvä vaihtoehtoinen lisuke hyytelön sijaan lihan tai riistan kanssa tarjoiltuna. Tänä vuonna korvasin osan viinietikasta Balsamiviinietikalla ja sain paljon tavallista tummemman liemen, mutta maku jalostui entisestään joten suosittelen Balsamiviinietikkaa osaksi alkuperäisen valkoviinietikan sijaan.

Maustepäärynät lasipurkissaan

Maustepäärynät

1 kg päärynöitä
½ l omenaviinietikkaa
1 tl katajanmarjoja
20 kokonaista neilikkaa
3 kanelitankoa
5 cm tuoretta inkivääriä (tai kolme palaa kuivattua inkivääriä)
225 g ruokosokeria

Pese päärynät hyvin ja anna niiden hieman kuivahtaa. Kaada paksupohjaiseen kattilaan sekä etikka että sokeri ja kiehauta liemi ylös. Lisää päärynät, joko kokonaisina tai paloiteltuna. Jollei päärynät peity kokonaan liemellä, voit lisätä vettä kunnes ne juuri ja juuri peittyvät liemeen. Keitä päärynöitä miedolla lämmöllä 20 minuuttia kannen alla. Siirrä kuumat päärynät reikäkauhalla huolelle puhdistettuihin lasipurkkeihin jossa ne saa odottaa lientä. Liemi pitää keittää kokoon jotta sen määrä vähenee noin kolmasosaan alkuperäisestä ja mausteitten maut tiivistyvät entisestään. Siivilöi mausteet liemestä jos niin haluat ja kaada se päärynöiden päälle purkkeihin kunnes liemi peittää päärynät ja sulje purkit heti. Koska lasipurkit suljetaan kuumina, niihin muodostuu tyhjiö, joka parantaa niiden säilyvyyttä. Annan purkkien jäähtyä huoneenlämmössä ennen kuin siirrät ne viileään jossa ne säilyvät avaamattomina jopa vuoden. Säilytä aina avattu päärynäpurkki jääkaapissa, siellä se säilyy vielä kuukauden päivät avattuna.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...