8. joulukuuta 2010

Sinappi silli


Sinappisilli, perinteinen sinappisilli joulupöytään. Suolaisia suupaloja silliä, makeassa tillillä ja maustekurkulla maustetussa sinappikastikkeessa jouluksi mutta se sopii myös hyvin juhannuksenakin syötäväksi.

Sillin maustaminen

Ennen sillin valmistus oli työlästä ja sen maustaminen kesti kauemmin. Ensin hankittiin kalakauppiaalta tönkkösuolattua rasvasilliä joka sitten liotettiin vähintään vuorokausi piimässä jotta siitä liukeni liika suola jonka jälkeen se vasta maustettiin. Nykyään sillin valmistus on paljon helpompaa, kaupasta yleisesti on saatavilla valmiiksi liotettua Islannin silliä. Silliä saa sekä fileoituna että kokonaisena ruotoineen kaikkineen. Tarkista vain ettet vahingossa osta kokonaista silliä, ei ole hauskaa yllättäen joutua fileoimaan rasvaista silliä, varsinkaan jollei ole tottunut kalan fileoimiseen. Pahimmassa tapauksessa kiireessä voi vahingossa tulla leikattua vähän kalan ohi omaan sormeen.

Karkeaa sinappia

Tämä resepti on alkujaan ruotsista, ja se vaatii ruotsalaista Skånelaista makeata sinappia. Voit kokeilla reseptissä korvaamalla skånelaisen sinapin jollain muulla sinapilla, mutta tulos ei ole sama. En sano ettet saisi hyvää silliä, mutta olen itse vuosien mittaan kokeillut korvaamalla skånelaisen sinapin tässä reseptissä (kuten myös majoneesissa korvaamalla Dijon-sinapin) jokaisella eteeni tulleella sinappilajilla ja tulos ei vain ole tyydyttävä ja minun makuani. Joten joko tästä lähtien jokaiselta ruotsinmatkalta pyydät tuliaiseksi Skånelaista sinappia jollet itse käy siellä ostoksilla, tai, (ja nyt suureksi harmikseni joudun mainostamaan Ikeaa), hankit parhaan korvikkeen lähimmästä Ikeasta. Ikeasta saa ostettua ruotsalaista sinappia, ja sekä heidän myymänsä karkea vanhanajan sinappi että tavallinen sinappi ajaa asiansa. Samaa sinappia voit myös käyttää Hovimestarikastikkeeseen.

Silli, ja varsinkaan sinappisilli ei ole jokaisen makuun, mutta jos pitää sinappisillistä tässä on helppo tapa itse valmistaa sitä jotta ylpeänä voit tarjoilla kotona tehtyä sinappisilliä joulupöydässä. Tämän sillin voi valmistaa etukäteen jo reilun viikon ennen sen syömistä. Se säilyy hyvin avaamattomassa lasipurkissa reilun viikon ja älä unohda että avattu sillipurkki on aina syötävä viikon sisällä sen avaamisesta.

Meillä sinappisilliä valmistetaan vuoden ympäri tarpeen mukaan, ajoittain enemmän, puoliso kun on siihen erittäin ihastunut. Useimmiten sillin valmistaminen kuitenkin jostain ihmeen syystä tuppaa kasaantua joulun ja juhannuksen tienoille. Sinappisilli maustetaan ensin perusmausteliemessä yön yli, joka vaihdetaan sinappikastikkeeseen jossa sillin maun pitää antaa tasaantua ennen sen syömistä vähintään kaksi päivää. Tämä resepti on noin 250 g sillifileelle, joka vastaa noin kahta Islannin sillifileepakkausta. Pakkauksissa on yleensä reilut 100 grammaa kalaa ja tämä resepti on sopivan iso jos pidät sinappisillistä, jollet ennen ole syönyt sinappisilliä ja kokeilet sitä ensimmäistä kertaa, suosittelisin että valmistat sitä vain puolet reseptin määrästä. Kokeiel myös reseptiäni lasimestarinsilli tai etikkasilakoita.

Sinappisilli

2 pkt Islannin sillifileitä

Mausteliemi:
1 dl väkiviinaetikkaa
3 dl vettä
4 dl sokeria
1 punasipuli
4 laakerinlehteä
15 neilikkaa
15 mustapippuria

Sinappisillin kastike

3 rkl Dijon sinappia
3 rkl ruotsalaista sinappia
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
2 rkl viinietikkaa
1 dl kermaa
1 dl rypsiöljyä
2 rkl hienoksi leikattua tilliä
2 rkl hienoksi kuutioitua maustekurkkua

Sekoita mausteliemen ainekset kattilassa, keitä se ylös ja anna sen jäähtyä kokonaan huoneenlämpöiseksi. Voit nopeuttaa jäähtymistä panemalla kattilan ulos kylmään ilmaan jäähtymään, tai panemalla sen kylmällä vedellä ja jääpaloilla täytettyyn tiskialtaaseen. Avaa sillipakkaukset ja kaada kaikki neste pois. Leikkaa sillifileet vinosti kalan yli suupaloiksi sopivan kokoisiksi paloiksi, noin puolentoista senttiä leveiksi suuhun sopiviksi paloiksi. Lado sillipalat huolella puhdistettuun lasipurkkiin ja kaada kylmä mausteliemi päälle. Anna sillin maustua jääkaapissa yön yli. Kaada sillit mausteliemessä olleet siivilään jotta mausteliemi valuu pois. Muut mausteet joutavat biojätteen sekaan. Kuutioi maustekurkku pieneksi ja leikkaa tilli hienoksi. Sekoita sinappikastikkeen ainekset kulhossa ja lisää haarukalla sillinpalat siivilästä kastikkeen sekaan. Sekoita hyvin ja kaada sillit kastikkeineen uuteen puhtaaseen lasipurkkiin ja anna tekeytyä pari kolme päivää ennen kuin tarjoilet sen keitettyjen perunoiden tai näkkileivän päällä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...