13. joulukuuta 2010

Lucian päivän sahramipullat


Sahramilla maustetut Lucian pullat. Kullan keltaisia, meheviä sahramilla maustettuja ja rusinoilla koristeltuja makeita pullia.

Lucia on Sisilialainen pyhimys, marttyyri jolta tarinan mukaan puhkottiin silmät ja joka kuoli uskonsa puolesta. En oikein osaa ymmärtää mitä sillä on Ruotsissa vietettävän Lucian päivän kanssa tekemistä. Ruotsissa Luciaa perinteen mukaan juhlitaan joka vuonna joulukuun kolmastoista päivä valon tuojana. Lucia itse perinteisesti on ollut vaaleahiuksinen nuori neito joka kulkue seuranaan laulaen kiertävät maata kouluista työpaikkoihin ja vanhain koteihin. Lucian vietto aloitetaan heti aamutuimaan ja kulkueeseen kuuluu itse Lucian lisäksi myös tähtipoikia ja Lucia-neitoja ja usein niiden lisäksi myös joulutonttuja.

Lucian pullat

Lucian päivän viettämisen Ruotsissa kuuluu makeat sahramilla maustetut pullat, piparkakut ja glögi jollei aamukahvit maistu. Sahramipullat leivotaan perinteiseen muotoonsa ja ne koristellaan rusinoilla. Tavallisin Lucia pullan muoto on S:än muoto, niin sanottu ”kuse”, joka myös on vanha ruotsalainen sana pullalle. Kuset voi kiertää kumpaan suuntaan S:än muotoiseksi kuin se tuntuu parhaimmalta niiden tekijälle. Itse leivon näitä sahramipullia joka vuosi, ja kierrän niitä kumpaankin suuntaan, käänteinen S kuitenkin tuntuu oikeakätiselle luontevammalle. Sahramipullien pitää olla makeita, ja niissä pitää olla tarpeeksi sahramia jotta ne maistuvat kuten pitää, joten älä pelästy sokerin ja sahramin määrää tässä reseptissä. Taikina paisuu noustessaan uunissa, joten älä leivo sahramipullista liian paksuja, noin sormen paksuus on tarpeeksi paksua. Tästä saat leivottua noin 24 S:än muotoista sahramipullaa.

Lucian päivän sahramilla maustetut pullat

50 g voita
2 dl maitoa
½ g sahramia
25 g tuorehiivaa
1 dl sokeria
1/3 tl suolaa
5-6 dl vehnäjauhoja
rusinoita koristeluun
1 kananmuna pullien sivelemiseen

Sulata voi miedolla lämmöllä kattilassa. Lisää maito voin sekaan kun se on sulanut ja lämmitä käden lämpöiseksi. Murenna hiiva kulhoon, lisää sahrami ja kaada voi-maito seos päälle ja sekoita hyvin kunnes kaikki hiiva on liuennut siihen. Lisää 4½ dl jauhoista, sokeri ja suola. Vaivaa taikinaa kunnes se on kimmoista ja helposti irtoaa kulhon reunoista. Lisää jauhoja jos taikina on liian löysää, sen pitää olla saman tuntuista kuin tavallisen pullataikinan, muttei ihan yhtä kuivaa ja kovaa. Anna taikinan nousta 10 minuuttia puhtaan keittiöpyyhkeen alla. Ota taikina jauhotulle pöydälle kun se on noussut valmiiksi. Varo lisäämästä likaa jauhoja jottei pullista tule kuivia. Jaa taikina neljään osaan. Jaa jokainen taikinan neljäs osa kahtia, joista pöydällä pyörität ohuita pitkoja. Jaa jokainen ohut pitko kolmeen noin kahden kymmenen sentin pituiseen pitkoon jotka kierrät S:än muotoon. Pane valmiit S:ät voipaperille uunipellille odottamaan.

Älä sijoita pullia liian lähelle toisiaan, ne paisuvat uunissa. Tästä taikina määrästä saat noin kahden uunipellin täyteen pullia. Paina jokaisen S:än kierteeseen yksi rusina ja anna pullien nousta toinen kerta pyyhkeen alla parisen kymmentä minuuttia. Vispaa muna pienessä kulhossa ja sivele pullasudilla munaseosta jokaisen pullan pintaan. Paista sahramipullat uunissa 250–275 asteen lämmössä 6-8 minuuttia, tai kunnes ne ovat saaneet kauniin kiiltävän kullan ruskean pinnan. Anna pullien jäähtyä ritilällä pyyhkeellä peitettynä. Pullat voi leipoa hyvin etukäteen, ne voi pakastaa kun no ovat kokonaan jäähtyneet mutta parhailta ne maistuvat tuoreina uunilämpiminä kylmän maidon, kuuman glögin tai kahvin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...