31. joulukuuta 2010

Grillattuja kampasimpukoita ja latva-artisokkia


Grillattuja kampasimpukoita ja latva-artisokkia herkullisessa sardelli ja mantelikastikkeessa.

Kampasimpukat ovat ihania, ne ovat aika miedon makuisia ja maistuvat hieman pähkinäisen taskuravun ja merianturan sekoitukselle. Kampasimpukoista saa helposti näyttävää ruokaa, ja ne ovat nopeat kypsentää.

Nopea kypsennys

Niiden valmistus vaatii vain hieman kokilta, jottei niitä kypsennä liikaa jolloin niistä tulee sitkeitä ja kumimaisia ja sama pätee kaikilla äyriäisillä. Kampasimpukoiden kypsennys kestää vain parisen minuuttia, hieman niiden valmistustavasta riippuen. Pari korkeintaan kolme riittää hyvin jokaiselle alkuruoaksi salaatin kera. Kaikista helpointa on ostaa simpukat pakastettuina, jollet itse halua ostaa niitä tuoreina. Jos simpukoiden perkaaminen mietityttää, kalakauppias voi varmasti auttaa sinua sen kanssa, jos nätisti pyydät. Kampasimpukat vain grillataan nopeasti kuumalla grillipannulla ja tarjoillaan taivaallisen ihanan kastikkeen ja salaatin kera. Siinä on uuden vuoden alkuruoka.

Sardelli vai anjovis

Monessa ruokaohjelmassa sekoitetaan anjovikset ja sardellit, ne eivät ole sama kala, ja ne säilötään aivan eritavalla. Anjovikset ovat mausteliemessä olevat kilohaileja Itämerestä, kun taas sardellit ovat pieniä välimeren kaloja jotka suolataan ja säilötään oliiviöljyyn. Sinun ei kannatta käyttää sardelleja Janssoninkiusauksessa, eikä anjoviksia tähän kastikkeeseen, tulos ei kummassakaan tapauksessa ole odotettu, vaikken väitä että nekin voisivat toimia. Sardellit ovat varsin suolaisin joten kastikkeeseen ei tarvitse lisätä suolaa. Valitsin tarjoilla artisokat ja kampasimpukat salaatin kera, ja tässä käytin viinisuolaheinää.

Kaupassa oli tosi huono valikoima tuoreita yrttejä ja salaattilajikkeita, kaikki olivat nuutuneita ja vain viinisuolaheinä oli hyvä näköistä joten suunnittelemani alkuruoka muuttui kun en saanut haluamiani aineksia siihen jota alkujaan halusin valmistaa. Tästä voi vain oppia että on otettava sitä mitä on tarjolla ja sovellettava sen mukaan. Talvella ei välttämättä saa mansikoita, tai kesällä muusiperunoita, joten ruoka on valmistettava sesongin ja vuodenajan mukaan.

Sama asia oli artisokkien kanssa, niitäkään en saanut tuoreina kun niiden sesonki jo periaatteessa on ohi, joten tyydyin säilykepurkissa oleviin mutta tulos oli kuitenkin niin hyvä että olisin voinut jatkaa vain alkuruoalla koko illan. Artisokat kestävät hieman kauemmin grillata kuin simpukat joten aloita niistä. Tällä reseptillä saat alkuruokaa neljälle hengelle.

Grillattuja kampasimpukoita ja artisokkia mantelikastikkeella

8 kampasimpukka
4 latva-artisokkaa
1 ruukku salaattia

Mantelinen sardellikastike

4 sardellia
1 rkl valkoviinietikkaa
oliiviöljyä
kourallinen kuorittuja manteleita
savustettua merisuolaa
1 pieni salottisipuli
valkopippuria

Avaa artisokkapurkkia ja valuta niistä kaikki neste pois. Kuori sipuli ja pilko se niin pieneksi kuin vain suinkin pystyt. Pane sipulisilppu kulhoon johon lisäät sardellifileet. Sekoita sardellifileet haarukalla pieniksi sipulin sekaan. Murskaa kuoritut mantelin morttelissa pieneksi, melkein jauhoksi. Lisää mantelit sardellien sekaan ja sekoita. Lisää viinietikka ja hyvän makuista ja korkealaatuista oliiviöljyä kunnes olet saanut aikaan löysähkön kastikkeen. Peitä kastikekulho muovikelmulla ja pane se jääkaappiin maustumaan. Pane parila lämpenemään. Kuivaa artisokat varovaisesti talouspaperilla ja halkaise ne pituussuunnassa. Pane artisokat parilalle kunnes ne saavat kauniit grilliraidat. Kuivaa huolella kampasimpukat talouspaperilla ja grillaa myös ne, noin minuutti kummallakin puolella riittää. Asettele annokset lautasille, huuhdeltua salaattia jonka päälle asettelet artisokat ja simpukat. Lusikoi kastiketta päälle ja tarjoile alkuruokana. Jos haluat voit tarjota paahdettua leipää tai rapeata ranskanleipää tämän kera, mutta minun mielestäni tämä salaatti kevyenä itsenään on oivallinen alku isommalle illalliskokonaisuudelle.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...