30. joulukuuta 2010

Arjen nopea uunilohi


Uunilohta nopealla tavalla vihannesten kera. Uunissa kypsytettyä tuoretta merilohta punaisen paprikan ja tuoreen fenkolin päällä.

On myönnettävä että ruoanlaitto on suuri harrastus ja intohimoni, mutta kuitenkaan edes minä halua joka päivä viettää tuntikaupalla keittiössä hellan ääressä kokkaamassa, elämässä kun on muitakin asioita. Tämä ei kuitenkaan tarkoita että laiskoina päivinä meillä ei syötäisi kunnolla.

Puolisoni osaa kyllä laittaa ruokaa, erittäin hyvää sellaista vielä, mutta hän ei valitettavasti vaativan työnsä takia jaksa harrastaa ruoanlaittoa muutoin kuin viikonloppuisin ja lomilla. Minä en kuitenkaan suostu syömään kaupasta ostettuja valmisruokia tai eineksiä, joten arkisin ruoat joko otetaan esille pakkasesta ja lämmitetään tai sitten valmistan nopeata ruokaa. Useimmiten tämä nopea ruoka koostuu paistinpannulla paistetusta kanan, lihan tai kalan palasta ja lisukkeineen. Ostan kaupasta usein ison palan kalaa tai lihaa kun ne ovat tarjouksessa, ja leikkaan ne kotona sopivan kokoisiksi annospaketeiksi jotka panen pakkaseen muovipusseissa.

Olen muuten vuosikausia miettinyt miksi Suomessa ei myydä kunnon pakaste- tai muovipusseja? En ole vielä löytänyt tähän tarkoitukseen laatuvaatimuksieni tasoisia tuotteita tästä syystä ostan aina ulkomailta muovipusseja tai pyydän ystäviä tuomaan tuliaisena pakastepusseja jotka kestävät minun käsittelyn keittiössä eivätkä repeä pakkasessa tai niitä sulattaessa.

Pakastetun kalan sulatus

Nämä liha- ja kala-annospaketit on helppo ottaa esille ja antaa sulaa suositusten mukaisesti vuorokauden jääkaapissa. Jollei etukäteen aamulla/edellisenä iltana osannut edellyttää jaksaako tänään kotiin tullessaan laittaa ruokaa, vai potuttaako kaikki töitten jälkeen tai jos muuten vaan on kiire, ja onnellisesti et omista mikroaaltouunia kuten en minäkään, voit suositusten vastaisesti sulattaa kalan huoneenlämmössä (tällöin raaka-aine menettää paljon nestettä sulaessaan). Toinen vaihtoehto on täysin kaikkien ohjeitten vastainen, jota saa vain ja ainoastaan käyttää jos olet kuolemaisillasi hirveään nälkään ja samalla murhanhimoinen.

Pakastekalan pikasulatus

Silloin on ruokaa saatava pöytään, ja nopeasti ennen kuin muu perhe kärsii hitaan ja tuskallisen kuoleman. Tällöin voi muovipussin sisältöineen upottaa kylmään veteen (jolloin se menettää vieläkin enemmän nestettä kuin edellä mainittu tapa) mutta sulaa nopeammin tai sitten jopa lämpimään veteen (ja tästä neuvosta saan varmasti kaikki ammattilaiset kimppuuni) jolloin se sulaa alta aikayksikön. Näiden pikasulatuksen jälkeen voit itse päätellä miten hyvää se tekee raaka-aineelle. Eikä saa unohtaa että pakasteita voi sulattaa uunissa, jolloin ne samalla kypsyy. Kypsytysaika kuitenkin on pidempi kuin sulalla kalalla.

Pakkaseen jemmatut ruokapaketit ovat muutenkin käteviä, kun jokin sunnuntai kauppa yllätyksenä onkin kiinni. Näin ei onneksi enää nykyään ole niin usein kuin ennen, jolloin jouduin pitämään suurta varastoa pakastettua ruokaa. Kesto suosikki nopeitten ruokien lisukkeena ovat meillä vihreät pavut, Haricots verts’it joita valmistan joko keitettynä sellaisenaan, valkosipulilla tai pekonilla höystettynä. Vihannessuikaleiden pikapaistaminen, siis wokkaus, on toinen suosikki. vaikka itse vihannesten kuorimiseen ja pilkkomiseen menee aikaa, on tulos aina parempi kuin pakastevihanneksia käyttäessä. Tai sitten minä yksinkertaisesti en osaa niitä valmistaa. Juureksia ja vihanneksia on kuitenkin vuoden ajasta riippuen helppo vaihdella ja samalla voi säätää vihannessekoituksen sellaiseksi josta itse pitää.

Nopea lohi uunissa

500 g merilohta
4 punaista paprikaa
1 sipuli
1 fenkoli
1-2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
suolaa
mustaa pippuria

Voitele uunivuoka oliiviöljyllä ja pane lohi siihen. Mausta suolalla ja pippurilla ja pane uuniin 200 asteen lämpöön. Lohi on kypsää noin 15–20 minuutin päästä, hieman riippuen kalapalojen koosta. Kalan tietää olevan kypsää kun se ei enää jousta ja on jämäkkä sitä painaessa. Leikkaa paprikoista kannan kohta irti ja poista siitä siemenet. Huuhtele paprika ja fenkoli hyvin ja anna kuivahtaa. Kuori sipuli ja leikkaa se suikaleiksi. Tee samoin fenkolille mutta säästä lehtien vihreät tilliä muistuttavat oksat myöhempään. Leikkaa paprikat renkaiksi kärjestä alkaen. Paista sipuli, fenkoli ja paprika tilkassa oliiviöljyä kuumassa pannussa aika ajoin sekoittaen kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Lisää pannuun hienoksi pilkottu valkosipuli ja fenkolin vihreät lehdet juuri ennen kuin vihannekset ovat valmiita. Mausta suolalla ja pippurilla oman makusi mukaan. Kokoa joko annokset jokaisen omalla lautaselle tai nosta lohi ylös uunivuoasta ja kaada vihannekset sen pohjalle ja pane lohi takaisin niiden päälle ja tarjoile vuoasta pöydässä keitetyn riisin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...