15. joulukuuta 2010

Stilton piparkakkukiekot


Piparkakkukierteitä Stilton juustolla, päärynällä sekä aprikooseilla. Helposti tarjoiltavaa piparkakkutaikinasta saksanpähkinöiden kanssa, Stilton homejuustosta sekä rusinoista, aprikoosistaa että päärynästä. Kauniin kullankeltaista ja makeata, ruskeata mausteista ja suolaista homejuustoa, mitkä herkulliset mutta suloisesti yhteen sointuvat kontrastit sekä makujen että värien suhteen.

Stilton sinihomejuustoa

Jokin vuosi sitten luin jostain piparkakku ja sinihome kierukoista ja innostuin yhdistelmästä. Aurajuusto on maultaan aika ”terävää” ja englantilainen Stilton juusto ja ranskalainen Roquefort juusto ovat kummatkin sitä vielä terävämpiä. Tämän terävyyden tasapainottamiseksi niiden kanssa sopii hyvin makea ja näitä syödessä niiden kanssa kannatta myös juoda jotain makeata viiniä, kuten esimerkiksi Portviiniä tai Madeiraa.

Sinihomejuusto ja piparkakut ovat jo vanha hyväksi todettu yhdistelmä, jollei jopa jo liian tavallinen joidenkin mielestä. Vaikka se aluksi kuulosti ihan hullulta, olen todennut sen suuhuni sopivaksi yhdistelmäksi ja halusin viedä tämän makukokemuksen vielä ylemmälle tasolla yhdistäen sen pähkinöiden ja kuivattujen hedelmien kanssa.

Pähkinät pieneksi muovipussissa

Pähkinät saat helpoiten pienennettyä muovipussissa, ja lihanuijalla sitä mätkimällä saa purettua hieman aggressioita, jos niitä on kertynyt. Ja kun muutenkin leipoo piparkakkuja nyt joulun alla voi sitä samaa taikinaa hyödyntää vähemmän perinteisiin tapoihin leipoa piparkakkuja. Ne sopivat kivasti nyt pikkujoulu aikoina makean mausteisen glögin kanssa syötäviksi.

Valitse piparkakkutaikinaksi jokin hyväksi todettu maukas taikina. Pipareiden pitää olla kovia ja rapeita, pehmeästä taikinasta ei kokemukseni mukaan tule aivan yhtä hyviä. Voit kokeilla vaikkapa leipoa helposti leivottavia piparkakkuja tai vanhan ajan perinteisiä joulupiparkakkuja.

Stiltonpiparkakkukierteet

500 g piparkakkutaikinaa
150 g Stilton tai Roquefort sinihomejuustoa
iso kourallinen vaaleita rusinoita
iso kourallinen kuivattuja aprikooseja ja/tai kuivattua päärynää

Murenna juusto kulhoon ja pienennä pähkinät. Pane pähkinät muovipussiin ja pidä sen suusta löysästi kiinni jotta ilma päässe kulkemaan eikä pussissa ole painetta. Ja nuiji pähkinät pussissa lihanuijalla pienemmiksi. Tämä on hyvä tapa päästää vähän höyryä jos sille on tarve. Kauli piparkakkutaikina ohueksi neliöksi ja ripottele tasaisesti sen pinnalle juuston murut, pähkinät ja rusinat. Kääri nyt taikinalevy rullalle, kuin olisit leipomassa korvapuusteja. Pane rulla jääkaappiin vähäksi aikaa jähmettymään ennen sen leikkaamista. Leikkaa rullasta puolen sentin paksuisia viipaleita ja pane ne leivinpaperille uunin pellille. Paina rullia hieman paperilla jotta ne litistyvät. Paista kuumassa, noin 175 asteessa uunin keskitasolla 8-10 minuuttia, aika riippuu uunista, mutta varo niiden tummumasta likaa. Pipareiden pitää kuitenkin olla rapeita ja koska niiden välissä on lisäkosteutta juuston ja kuivattujen hedelmien välissä, niiden paistoaika on pidempi ja hieman alempi kuin tavallisten pipareiden. Anna jäähtyä ritilällä jotta niistä tulee rapeita ja tarjoa pikkujouluissa tai jouluna vaalean glögin, punaisen glögin tai makean jälkiruokaviinin kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...