19. joulukuuta 2010

Joulun sinapit


Joulun helppotekoinen joulunsinappi sekä glögisinappia. Ihanaa itsetehtyä sinappia joulupöytään kinkun seuraksi, juuri niin väkevää ja tulista sinappia kuin itse sen haluat olevan.

Meillä on viime vuosisadan alusta ollut suvussa käytössä salainen sinappiresepti, jota nyt jo käytetään viidennessä polvessa. Resepti on alun perin äitini isoisältä ja jälkikasvu on ”joutunut valmistamaan” sitä joka joulu jo pienestä pitäen siitä lähtien kun osasi sekoittaa kulhossa mitään. Nyt en valitettavasti ole valmis paljastamaan tätä suvun salaisuutta, ainakaan vielä, on mahdollista että vielä muutan mielipiteeni jokin päivä tulevaisuudessa. Mutta sitä odottaessa voit myös kokeilla reseptiäni ranskalainen omenasinappi näiden kahden sinapin lisäksi.

Väkevää sinappia

Suomalainen sinappi on hieman liian makeata minun makuuni, joten olen kehitellyt pari vaihtoehtoista sinappia jotka eivät ole aivan yhtä makeita, ja joissa on vähän enemmän ytyä. Vaikka teillä ei suvussa olisikaan mitään salaista sinappireseptiä, voit itse alkaa perinteen valmistaa samaa sinappi joka joulu, ja pitää sen reseptin salassa kaikilta muilta. Sinappi on hyvin yksinkertaista valmistaa, mutta jos aika alkaa loppua mutta kuitenkin haluaa jotain persoonallista sinappiin voit sen helposti valmistaa yhdistämällä vain paria sinappilajia toisiinsa ja maustaen sen oman makusi mukaan. Vain sinun oma luovuus ja mielikuvitus, mitä kaupasta tai kotoa kaapista löytyy, on rajana.

Glögisinappia

Jos pidät glögistä, on glögisinappi on oiva valinta, jos taas pidät tavallisemmasta sinapista mutta kuitenkin haluat siihen oman säväyksen voit valmistaa helppotekoista joulusinappia ohjeen mukaan. Tämä resepti on vain summittainen ohje, ruokaa on sitä valmistaessa aina maistettava, ja maustaa kaikki ruoka sinun oman makusi mukaan. Tähän voit käyttää ihan tavallista sinappia ja vanhan ajan karkeata Dijonsinappia, jotka ovat sinapin runko, joiden sekaan lisäät mausteita saadaksesi siitä ”oman” makuista. Jos käytät sinappi jossa ei ole paljon sokeria, voit maustaa sen hunajalla.

Säilytä avattu sinappi jääkaapissa

Tämä sinappi säilyy jääkaapissa kunnes sen sisältävien aineksien viimeinen päivämäärä menee umpeen, tai sinapin säilyvyys avattuna jääkaapissa, joten älä unohda tarkistaa tätä alkuperäispakkauksista.

Joulun glögisinappi

1 rkl keltaisia kokonaisia sinapin siemeniä
½ dl rusinoita
vettä
1½ rkl Colemanin sinappijauhetta
1½ rkl vanhan ajan Dijonsinappia
1 rkl Creme fraichea
2 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl vaaleata glögiä

Keitä ylös rusinat ja sinapin siemenet kattilassa tilkassa vettä. Ota kattila lämmöltä, siivilöi pois vesi ja jäähtyä. Sekoita kulhossa sinapit muitten ainesten kanssa ja mausta glögillä. Kaada sinappi kauniiseen lasipurkkiin jossa sen katat tarjolle joulupöytään. Glögisinappi säilyy jääkaapissa noin viikon verran koska se sisältää hapankermaa.

Helppotekoinen joulusinappi

1 dl tavallista sinappia
1 dl Dijonsinappia
2-3 rkl Colemanin sinappijauhetta
½-1 tl jauhettua inkivääriä
½-1 tl jauhettua neilikkaa
1 tl suolaa
1 rkl Balsamiviinietikkaa
(sokeria tai hunajaa)
rypsiöljyä

Sekoita sinapit kulhossa, lisää mausteet (mutta ei öljyä) ja sekoita hyvin. Maista sinappia ja lisää mausteita jos se sitä mielestäsi tarvitsee. Lisää sokeri tai hunajaa jollei sinappi mielestäsi ole tarpeeksi makeata. Sinappiin on nyt lisätty sinappijauhetta joten se on entistä paksumpaa. Lisää sekaan ohuessa norossa rypsiöljyä koko ajan sekoittaen kunnes se on saanut mieleisesi paksuuden. Kaada kauniiseen lasipurkkiin, josta sen myös panet esille. Kierrä purkin kansi kiinni ja säilytä se viileässä. Sinapin voi valmistaa vaikkapa viikon etukäteen, ja sen maku vain parantuu kun se saa maustua viileässä pari kolme päivää ennen sen käyttämistä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...