3. helmikuuta 2013

Raparperikanaa uunissa
Raparperilla täytettyä uunikanaa. Uunissa paahdettua kananpoikaa raparperilla, timjamilla ja salvialla täytettynä. Uunissa kypsennettyä raparperikanaa keitetyn riisin ja raparperihillokkeen kera. Ihanan maukasta ruokaa joka sopii sekä arkeen että sunnuntailounaalle.

Innostuin jokin vuosi sitten raparperilla täytetystä ankasta jota muistaakseni Keith Floyd valmisti ollessaan italiassa ja mitein pitkään sen valmistamista, en kuitenkaan saanut aikaiseksi sitä ankalla vaan sovelsin tavan kypsentää lintua uunissa raparperilla täytettynä kanaan.

Kanan täyttäminen

Ommeltu raparperilla täytetty kana valmiina uuniin
Suomessa saa nykyään muutakin kuin pakastettua kanaa kokonaisena, ja näin ei vielä ollut kun palasin suomeen. Yksi harmi vielä näissä kummassakin kanassa on, sekä pakastetussa että tuoreessa että niiden sisälmykset poistetaan tavalla jolloin niiden nahka rikkoontuu, ja nahka on täten joskus erittäin vaikea saada kursittua takaisin muotoonsa kun lintua täyttää. Laiska emäntä voi kuitenkin jättää ompelematta kanaa umpeen kunhan täyte pysyy sisällä eikä se vain ole liian aukiorevitty ja kaikki täyte valuu ulos vuokaan. Kanaa valellaan vuokaan muodostuneilla nesteillä koko uunissa kypsennyksen ajan jotta siitä tulee kauniin kullan ruskeaksi paahtunutta ihanan mehevää raparperikanaa lounaaksi pyhänä. 

Raparperitäyte

Täytin tämän kanan raparperilla, sipulilla sekä kuivatuilla salvian lehdillä sekä timjamilla ja ompelin sen umpeen ennen kuin se paahdettiin uunissa. Täyte ei ole tarkoitettu syötäväksi, se vain maustaa kanapojan sisältä. Voit kanan täytteeksi hyvin myös käyttää pakastettua raparperia sitä sulattamatta kunhan vain osaat arvioida sen vaikutuksen kanapojan kypsymiseen uunissa joka tällöin pitenee.
Tuore raparperilla täytetty kananpoika

Salviaa ja timjamia

Timjamia käytän usein ruoassa mutta salvia on meillä hyvin vähän käytetty yrtti ja sen makuun tottumiseen voi viedä aikaa. Itse innostuin teininä viljelemään yrttejä ja jostain syystä sinä vuonna salvia kasvoi parhaiten joten meillä oli sitä ja paljon joten sitä sitten tuli käytettyä vähän jopa liikaakin. Mutta salvia sopii joihinkin ruokiin varsinkin korostamaan muita mausteita ja tässä se on lisätty täytteeseen juuri raparperin takia. 

Sekä salvia että timjami voi olla tuoretta tai kuivattua, itse käytän tähän kuivattua salvianlehtiä sekä tuoretta timjamia. Määrä yrttiä reseptissä on tuoretta yrttiä, kuivattuna kumpaakin käytetään pienempi määrä, noin teelusikallinen kuivattua timjamin ja puolikas teelusikallinen salviaa riittää.

Samalla kun täytin kanan raparperilla tein myös herkullista raparperi hilloketta jonka reseptin kanssa saatte odottaa vielä huomiseen josko silloin ehtisin jo saada sen kirjoitettua ja julkaistua. Tarjoilin kanan kanssa riisiä, tavallista keitettyä riisiä mutta voit paahtaa keitetyn riisin samalla tavalla kuin joko reseptissäni inkiväärikana tai uunissa paahdettu kana.

Tuoretta salviaa
Raparperikanasta tulee niin mehevää ettei se välttämättä tarvitse mitään kastiketta kuin vuokaan valuneita nesteitä varsinkin jos tarjoilet sitä raparperihillokkeen kera. Tällä reseptillä saat lämmintä ruokaa neljälle, ja jos kananpoika on tavallista isompi tästä riittää kuudelle varsinkin jos kana on osana isompaa ruokakokonaisuutta alkuruoan ja jälkiruoan kanssa tai jos kananpoika on iso riittää siitä kuudelle arkiruokanakin.

Raparperilla täytetty uunikana

1 kana
5 salvialehteä
kourallinen timjamin varsia
1 sipuli
suolaa
mustapippuria
voita vuokaan
lisukkeeksi keitettyä riisiä

Huuhtele tuoreet yrtit huolellisesti ja anna niiden kuivahtaa puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Kuivaa lintu sekä sisältä että ulkoa talouspaperilla. Mausta se suolalla ja valkopippurilla sekä sisältä että ulkoa. Leikkaa raparperi puolentoista sentin pitkiksi pätkiksi ja pane kulhoon. Kuori sipuli ja suikaloi se ja lisää kulhoon raparperin kanssa. Lisää yrtit kulhoon ja sekoita kaikki keskenään. Täytä lintu tällä raparperisekoituksella. Varo ylitäyttämästä lintua, ja ompele lintu kiinni elintarvikenarulla. Pane kana uunivuokaan ja lisää vuokaan voinokare. Paista kanaa uunissa 175 asteen lämmössä kunnes se on paahtunut kauniin kullan ruskeaksi ja pinta on tullut herkullisen rapeaksi. Valele lintua aika ajoin vuokaan valuneella nesteillä jotta se saa rapean pinnan. Tarkista kanan kypsyys lihamittarilla tai pistämällä sitä koiven viereen tikulla. Jos kanasta ulosvaluva neste on kirkasta eikä yhtään punaista on kana kypsää. Jos lihaneste on punertavaa on kanaa kypsennettävä lisää. Jos haluat paahtaa riisin keitä se kypsäksi ja lisää uunivuokaan kanan kanssa kun noin kaksikymmentä minuuttia. Anna kanan levätä noin vartin ennen kuin aloittelet sen sopiviksi annospaloiksi. Tarjoile raparperilla täytettyä uunikanaa keitetyn (tai uunissa vuoassa kanan kanssa paahdetun) riisin, raikkaan vihreä salaatin sekä raparperihillokkeen kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...