27. helmikuuta 2013

Avokadokanapeet
Vegaanit avokadoalkupalat, pienen pienet verjusilla maustetut avokadotahnakanapeet paahdetulla hapanleivällä tuoreen korianterin ja auringonkukan siemenien kanssa. Pika nopea ja helppo pieni vegaanillekin sopiva alkupala.

Avokado on herkkua ja hyödynnän sitä monessa muodossa varsinkin silloin kun se on tarjouksessa. Avokadosta voi valmistaa muun maussa avokadojäätelöä tai avokadomunakkaita sen ilmeisen Guacamolen ja avokadosalaatin lisäksi. Tässä kuitenkin valitsin käyttää avokadotahnaa vegaaneihin alkupaloihin ja maustaa sen vähän epätavallisemmin ottein käyttämällä Verjusia sen tavallisemman sitruunamehun sijaan. 

Halkaistu hieman tummunut avokadonsisus

Verjusia avokadotahnaan

Verjus on jo keskiajalta ruoanlaitossa käytetty nykyään takaisintuloaan tekevä mauste. Se on raaoista viinirypäleistä valmistettua mietoa hapahkoa nestettä ja käytän sitä viinietikan tai tuoreen sitruunamehun tilalla samalla tavalla, joten jollet onnistu sitä löytämään voit korvata Verjusin yllämainituilla sitruunalla tai viinietikalla. Verjusista olen kirjoittanut enemmän tekstissäni grillattuja vihanneksia Verjusilla. Käytä tähän avokadotahnaan vain purjosipulin valkoista osaa, säästä sen vihreä osa toiseen ruokaan jotta avokadotahna jää oikean väriseksi.

Vain viherpippuria

Halusin tästä avokadotahnasta hyvin miedon ja oman itsensä makuisen joten siitä puuttuu sekä chili että valkosipuli jotka ovat mausteita joita muuten suosin avokadon seuraksi. Vain pienen pieni ripaus valkopippuria viherpippurin kanssa antaa sitä pienenpientä lämmintä sävyä tahnaan. Pippurit on jauhettu hienoksi joten jos sinulla ei ole kuin kokonaisia viherpippureita kannattaa ne jauhaa hyvin hienoksi jauheeksi morttelilla. Isot pippurirakeet muuten samettisen pehmeässä avokadotahnassa olisi karkea virhe, anteeksi sanaleikkini.

Taikinajuurella hapatettua leipää
Leipänä tähän käytin taikinajuuresta leivottua leipää, en kuitenkaan täysirukiista sellaista vain kuten esimerkiksi viime pääsiäisenpettuleipä. Taikinajuuresta pitkään hapatettu leipä on paahdettuna aromikkaampaa kuin tavallinen valkoisista vehnäjauhoista leivottu leipä ja se säestää hyvin kirpakkaa avokadotahnaa.

Tahinia ja auringonkukan siemeniä

Auringonkukan siemenet voit halutessasi paahtaa mutta ne sopivat tähän aivan omana pelkistettynä itsenään paahtamattominakin. Ja avokadotahnaan lisätty tahini säestää kivasti auringonkukan siemenien vienoa pähkinäistä makua. Korianteri antaa pienille leipäpalasille aivan oman pikkusävyksensä mutta jollet ole niin tykästynyt korianteriin voit korvata sen tavallisella silopersiljalla kähärälehtisen sijaan tai vaikkapa tuoreilla lipstikan tai kirvelin lehdillä.

Vegaanit Avokadotahnakanapeet

2 avokadoa
4 viipaletta leipää
5 cm purjosipulia
1-2 rkl Tahinia
1-3 rkl viinirypäleöljyä
1-2 rkl Verjusia
¼ tl valkopippuria
¼ tl viherpippuria
1 tl suolaa

viimeistelyyn:
kourallinen tuoreita korianterin oksia
1-2 rkl auringonkukansiemeniä


Leikkaa purjosta valkoinen sopivan kokoinen pala ja halkaise se pituussuunnassa. Huuhtele purjo huolellisesti jottei siinä ole mitään epäpuhtauksia. Huutele myös korianterin lehdet ja anna niiden ja purjon kuivahtaa. Halkaise avokadot ja poista niiden siemenet. Lusikoi avokadoa kulhoon, poista mustuneet rumat kohdat. Suikaloi purjo karkeasti ja lisää se kulhoon avokadon kanssa. Lisää kulhoon myös öljy, ripaus suolaa, tahinia sekä Verjusia ja soseuta kaikki sauvasekoittimella. Tarkista avokadotahnan maku ja mausta se oman makusi mukaan lisäämällä suolaa jos sille on tarvetta.
Leikkaa leipä noin vajaan sentin viipaleiksi ja paahda parilalla kunnes ne saavat kauniit grilliraidat pintaan. Annan leipien jäähtyä kokonaan ennen kuin leikkaat ne parin sentin neliöiksi ja levität avokadotahnaa niiden päälle. Viimeistele avokadokanapeet ripottelemalla niiden päälle auringonkukan siemeniä ja korianterin lehtiä. Tarjoile oitis jottei avokadotahna tummu turhaan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...