2. helmikuuta 2013

Omenainen hirvipata
Kermainen hirvipata tuplasti omenilla. Omenasiiderissä haudutettua hirvenlihaa karamellisoitujen omenalohkojen kera. Kermaista hirveä paahdettujen omenoiden kanssa bataattisoseen ja tyrnimarjojen kera tarjoiltuna.

Joka syksy sitä kuulee ja näkee uutisista kun hirvet käyvät omenavarkaissa, siitä tulikin mieleen että omenista on muuhunkin kuin vain jälkiruokiin ja myös hirven kanssa. Joten valmistin hyvin omenaista hirveä, hirvipataa jossa tuplasti omenaa ja kahdella eri tavalla. Tässä hirvenliha padassa on käytetty omenasiideriä jossa hirvenliha on pitkään ja lempeästi haudutettu, mutta tämän lisäksi myös sen sekaan on lisätty karamellisoituneita paahdettuja omenia, joten ruoka tosiaan on täynnä omenaa.

Tähän lihana kannattaa käyttää sitä ei niin hienoa pala hirveä ja mieluummin lapaa tai rintaa kuin paistia. Mitä pidempään haudutat lihaa sitä mureampaa siitä tulee. Ruoan voi hauduttaa joko padassa liedellä kansi päällä tai uunissa, uunissa haudutuksen lämpötila on sopiva noin 175–200 astetta parin tunnin ajan, sama kypsentämisaika pätee myös hellalla.

Omenoita omenaiseen hirvipataan
Paistinrasvana käytin tähän pekoninrasvaa, ja se antaa ruoalle aivan oman sävynsä jota siihen ei saa oliiviöljyllä tai voilla. Voit tietenkin korvata pekoninrasvan voi ja öljyseoksella jollei sinulla sitä ole. 

Niksinä omenan suhteen on käyttää jotain ruokaomenaa joka pysyy koossa sitä kypsentäessä, mutta myös se että omenat paistetaan aivan viime hetkellä ja lisätään kuumina hieman karamellisoituneina padan sekaan, sekoitetaan ja tarjoillaan.

Tätä pataruokaa ei sakeuteta millään vaan sen nesteet kiehuvat itse kokoon ja pata vain viimeistellään hapankermalla, smetanaa. Voit sen itse valmistaa seuraamalla ohjettani smetanalla jonka löydät tekstistäni stroganovin pihvi, jollet tee sitä itse niin tarvitset vähintään pari ruokalusikallista smetanaa. Kirpeää tyrnimarjaa makean omenan kanssa, ja maanläheinen timjami ovat fenkolin kanssa ainoat mausteet korostamaan hirveän omaa makua jos pois luetaan suola ja pippuri.

Viiploitus hirvenlihaa

Bataattisosetta

Omenainen hirvipata tarjoiltiin bataattisoseen kera. Bataattisose valmistetaan aivan samalla tavalla kuin perunasose, bataatti kuoritaan ja keitetään suolatussa vedessä kypsiksi jonka jälkeen ne aivan samalla tavalla soseutetaan ja maustetaan. Myös keitetty riisi, pasta, perunasose, sellerisose tai maa-artisokkasose sopii hyvin omenaisen hirvipadan lisukkeeksi.

Voit käyttää sekä voita että maitoa bataattisoseeseen koska jo itse hirvipataan on käytetty smetanaa ja hirvipata sai viimeistelynsä tuoreesta timjamista sekä tyrnimarjoista ja tällä reseptillä ruokit reilusti neljän hengen perheen arkiruokana josta osan voi jopa pakastaa tulevaa tarvetta varten.


Hirvipata tuplasti omenalla


600 g hirveä
1 sipuli
1 fenkoli
4 porkkanaa
½ nippua Timjamia
suolaa
½-1 tl mustapippuria
1-2 tl hunajaa
3 omenaa
2 dl smetanaa
pekoninrasvaa paistamiseen

Viimeistelyyn:
timjamia
2 dl tyrnimarjoja

Sulata liha yön yli jääkaapissa jos se on pakastettua. Ota liha ulos jääkaapista reilu tunti ennen sen kypsentämistä jotta se ehtii temperoitua huoneenlämpöiseksi. Huuhtele fenkoli sekä timjami ja anna niiden kuivahtaa. Paloittele liha reilun kokoisiksi paloiksi mauste se suolalla ja pippurilla. Sulata pekoninrasva kuumassa padassa ja ruskista liha siinä osissa kunnes se on saanut kauniin ruskistuneen värin joka puolelta. Nosta ruskistetut lihat sivuun kulhoon odottamaan. Kuori porkkanat ja paloittele ne karkeasti. Kuori sipuli ja suikaloi se. Leikkaa fenkoli pituussuunnassa kahteen j tämän jälkeen neljään osaan. Poista sen kova sisusta leikkaamalla se vinosti keskeltä pois, suikaloin fenkoli samankokoiseksi kuin sipulikin. Ruskista sekä porkkananpaloja, sipulia että fenkolia kevyesti padassa. Pane liha takaisin pataan ja kaada pataan 3 dl omenasiideriä. Lisää vettä kunnes kaikki padassa peittyy nippa nappa nesteeseen. Sido 4-5 timjamin varresta nippu elintarvikenarulla ja lisää sen pataan mustapippurin kanssa. Säästä loppu annosten viimeistelyyn. Peitä pata kannella ja anna padan hautua reilu tunti, kaksi tuntia vähän lihan laadusta riippuen. Muista tarkistaa nesteen korkeus hirvipadassa kannen alla  kypsentämisen aikana jottei se kiehu kuiviin. Lisää vettä vain niukasti ja kokeile lihan mureus. Kuori bataatit, paloittele ne ja keitä ne kypsiksi suolatussa vedessä. Kaada keitinvesi pois mutta ota osa siitä talteen. Soseuta bataatit voinokareen kanssa ja lisää soseen sekaan joko sen keitinvettä tai maitoa. Jos käytät maitoa pane kattila takaisin liedelle ja anna muusin läpi nousta yksi kupla. Katso ohjeesta perunamuusi. Mausta bataattisose valkopippurilla ja suolalla omana makusi mukaan. Huuhtele omenat huolellisesti tai kuori ne jollet halua käyttää niitä kuorineen. Anna kuoriomenien kuivua kokonaan. Nosta timjaminippu pois padan seasta ja lisää sekaan smetanaa kun liha on mielestäsi tarpeeksi mureaa ja tarkista hirvipadan maku ja mausta se omana makusi mukaan hunajalla, suolalla ja mustalla pippurilla. Ota tyrnimarjoja pakastimesta esiin sulamaan noin vartiksi enne niiden käyttöä. Leikkaa omenat reiluiksi suupalankokoisiksi lohkoiksi. Paahda omenalohkoja kuumalla pannulla joko pekoninrasvassa tai voissa kunnes ne ovat saaneet kauniin tumman karamellisoituneen pinnan. Lisää karamellisoituneen omenapalat padan sekaan ja sekoita kaikkia kunnolla keskenään. Annostele lämpimille lautasille bataattisosetta ja hirvipataa ja viimeistele annokset ripottelemalla silputtua tuoretta timjamia ja tyrnimarjoja annosten päälle. Tarjoile annokset heti lämpiminä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...