4. helmikuuta 2013

Raparperihilloke
Herkullinen raparperihilloke karpaloilla, inkiväärillä sekä tähtianiksella maustettuna. Kirpeän raikas mausteinen ja helppo lisuke raparperista lihalle tai kanalle, hyvä tapa hyödyntää raparperia ja säilöä sitä kesällä talven varalle.

Tämä on se raparperihilloke jota tarjoilin lisukkeen raparperikanan ja riisin lisäksi, ja tämä raparperihilloke on oivallinen lisuke lihalle tai vaikka kalkkunalle. Käytin tähän herkulliseen raparperihillokkeeseen pakastettua raparperia nyt kun taas pikku hiljaa aloitan sen pakastimen tyhjennyksen ennen kesän uutta säilöttävää satoa. Mutta, hillokkeesta tulee paljon herkullisemman näköistä jos valmistat sen tuoreesta alkukesän hennon vaaleanpunaisesta raparperista, kuin talven pakastimessa aikansa jo olleesta vihreästä raparperista.
 
Raparperimaassa

Chutney , hilloke vai relissi

Sekä hillokkeeseen, relissiin että chutneyhyn ne ovat periaatteessa ei nimi samalle ja niihin kuuluu tietenkin makea etikkaliemi, ja niin tässäkin raparperichutneyssä. Mausteliemi on myös maustettu tuoreella inkiväärillä, sinapinsiemenillä sekä tähtianiksella joka antaa tällä hillokkeelle sitä jotain inkiväärin kanssa. Sipuli kuuluu chutneyhyn mutta se antaa tässä vähän rapeutta muuten jopa liian pehmeään koostumukseen.  Kuivattuja karpaloita taas sattui olemaan käsillä joten niitäkin ajautui samaan kattilaan ja yhtyi hillokkeeseen antamaan sille hieman enemmän väriä vihreä sekaan. 

Nesteen tulee melkein peittää kaikki hillokkeen ainekset ja jollei nestettä ole tarpeeksi voit lisätä tilkan vettä, hilloke ei saa olla liian kuivaa jottei se pala pohjaan. Mutta se ei kuitenkaan saa sisältää liikaa nestettä jo olla liian luirua ja vetistä. Toinen asia on että raparperia ei saa keittää liian pitkään jottei se mene aivan soseeksi, raparperin on tarkoitus olla vielä koossa.

Kaikki ainekset raparperihillokkeeseen kattilassa
Raparperihilloke säilyy hyvänä noin kuutisen kuukautta viileässä säilytettynä, avattu purkki tulee syödä parin viikon sisällä sen avaamisesta. Tällä reseptillä saat valmistettua pari pientä lasipurkkia herkullista raparperihilloketta sen lisäksi mitä raparperikana kanssa menee.

Mausteinen raparperihilloke

400 g raparperia
1 iso sipuli
10–15 cm tuoretta inkivääriä
1 tähtianis
2 tl keltaisia sinapinsiemeniä
1 tl suolaa
1 dl kuivattuja karpaloita
2 dl ruokosokeria
2 dl etikkaa 
4 dl vettä

Paloittele raparperi parin sentin paloiksi. Kuori sekä sipuli että tuore inkivääri. Suikaloi sipuli ohuelti. Viipaloi inkivääri ja suikaloi viipaleet Julienne. Mittaa kattilaan vesi, sokeri sekä etikka ja kiehauta ylös. Lisää kattilaan paloiteltu raparperi, sipuli, inkiväärisuikaleet, kuivatut karpalot sekä mausteet ja anna hillokkeen kiehua miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Kaada lämmin raparperihilloke huolellisesi puhdistettuihin lasipurkkeihin ja sulje heti tiiviillä kansilla jotta purkkiin muodostuu tyhjiö. Anna hillokkeen jäähtyä ennen kuin siirrät sen viileään säilöön.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...