17. helmikuuta 2013

Lakkahillo
Aito lakkahillo, se kullan keltainen makea hillahillo. Kauniin hohtavaa läpikuultavaa hilloa suomuuraimesta. Herkullista hilloa hillasta jälkiruokiin ja lettujen kanssa. 

Rakkaalla kullan keltaisella marjalla on monta nimeä ja se on yksi niitä eksoottisimpia hilloja jota meillä täällä Pohjoismaissa on joka meille on itsestään selvää. Lakkahillon hinta vuodesta toiseen vaihdellut, ainakin torilla myytynä ja lakkahillo, tai suomuurainhillo, on aina hyvin ulkomailla kelvannut tuliaiseksi, mutta sen lisäksi se oli asia jota itse muun muassa halusin tuliaisena täältä suomesta tuliaiseksi ulkomailla asuessani. 

Tuoreet lakat kattilassa sokerin kanssa
Vadelmahillo on suosikkini, mutta hillasta valmistettua hillo on jotenkin vieläkin hienompaa, kullan keltaisia isoja vadelmia joissa aivan yhtä ihanan rapeita siemeniä, ja mitä parasta hillalla on vielä terveysvaikutuksiakin. Hilla on taas yksi niitä meidän pohjoismaiden superfoodeja, ja joita meidän kannattaisi hyödyntää sen soijaan että tuotamme tänne ulkomaalaisia marjoja aivan turhaan, kun omiakin on luonnossa villinä.

En ole vielä löytänyt sopivaa hillasuota täällä Pirkanmaalla, eikä minulla huono-onnisena ole anoppia Kuusamossa joka sitä minulle keittäisi. Ei edes rakkaalla puolisollani, joka on sekä himomarjastaja että himosienestäjä, ole tiedossa hyvää paikkaa vaikka on aina asunut Tampereella joten joudun vielä toistaiseksi sen hyvän ja salaisen hillasuon puutteessa oikaisemaan laiskan emännän tyyliini käyttämällä pakastettua hillaa. Joten jos sopivan salainen hillasuo on tiedossa lähimaastossa olisin kiitollinen vinkeistä.

Hillahillo porisemassa kattilassa
Lakkahillon valmistustapa on identtinen oli sinulla sitten tuoreita tai pakastettuja marjoja käytössä, pakastemarjoja ei vain tarvitse perata ennen keittämistä. Tällä hillahillo reseptillä saat noin yhden purkillisen lakkahilloa ja voit itse säätää sen sokerimäärän, huomaa vain että sokeri ei ole vain makeutusaine vaan se on myös säilöntäaine joten mitä vähemmän sokeria käytät, sitä lyhyempi säilyvyys. Sokerina ei kannata käyttää liian aromaattista sokeria, lakalla on niin herkullinen ja omintakeinen maku ettei se tarvitse mitään lisämausteita vaan se on parhaimmillaan aivan pelkistettynä ja aivan omana itsenään hillossa vain sokerin kanssa. Tähän voi myös käyttää hillosokeria jos haluaa, itse teen lakkahillon tavallisesta ruokosokerista ilman mitään pektiiniä. 

Sokerin määrä vaihtelee sen mukaan miten kirpeitä marjat ovat, mutta myös tietenkin sen mukaan miten makeaa hilloa haluat. Itse aloitan hillon keittämisen pienemmällä määrällä ja lisää sitä jos sille on tarve. Muista vain keittää sokeria kymmenisen minuuttia, eikä vain sulattaa sitä hillon sekaan, ja kuoria sen pinnalta siihen mahdollisesti muodostunut vaahto. Sokerin on myös säilöntäaine, ai vain makeuttaja joten ilman mitään sokeria, tai käyttämällä jotain makeuttajaa kuten esimerkiksi Steviaa, hillolla ei ole samaan säilyvyyttä. Kaikista ihaninta on se hillo joka ei enää mahdukaan purkkiin ja jää yli, ja jolla saa herkutella heti lämpimänä.

Suomuurain hilloa
Huomaa että hillon keittämisessä sekä muussa säilönnässä on noudatettava puhtautta jotta hillo säilyy joten käytä huolellisesti puhdistettuja ja steriloituja hillopurkkeja ja kansia, äläkä kosketa purkkeja käsin niiden sisäpuolelta. Avattua hillopurkkia kannatta säilyttää jääkaapissa, muuten hillo säilyy jopa vuoden, pari avaamattomana huoneenlämmössä suojassa auringonvalolta.

Lakkahillo
500 g lakkoja
200–300 g ruokosokeria
1 dl vettä

Perkaa tuoreet marjat lehdistä sekä muista roskista ja poista niistä tyvet jos niihin on se jäänyt. Mittaa sokeri kattilaan ja lisää vesi marjojen kanssa. Kiehauta ylös marjat ja anna niiden kiehua miedolla lämmöllä parisen kymmentä minuuttia. Kuori hillon pinnalta kaikki siihen muodostunut vaahto isolla lusikalla. Kokeile hillon paksuutta tipauttamalla tippa kylmään veteen ja jos hillo jää palloksi veteen on se valmista. Muuten keitä sitä lisää kunnes se on tarpeeksi paksua. Tarkista myös sen makeus, ja lisää sokeria jos se on sinusta liian kirpeää. Anna hillon kiehua kymmenisen minuuttia lisää jos lisäät siihen sokeria, ja muista kuoria vaahto pois. Kaada lakkahilloa huolellisesti puhdisteltuihin ja steriloituihin lasipurkkeihin. Sulje tiiviillä kansilla kun hillo on vielä lämmintä jotta purkkiin muodostuu tyhjiö, tämä tyhjiö parantaa hilloin säilyvyyttä. Anna hilloin jäähtyä kokonaan huoneenlämmössä. Tämän jälkeen voit säilyttää hilloa vaikka huoneenlämmössä tai viileässä ruokakomerossa jossa se säilyy vähintään vuoden ajan avaamattomana.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...