22. helmikuuta 2013

Hyväksi käytetyt porkkanat
Herkulliset grillatut lisukeporkkanat. Kanaliemessä pitkään haudutetut, villillä kangasajuruoholla maustetut grillatut porkkanat. Porkkana käytetty hyväksi kanaliemeen ja tämän jälkeen paahdettu ihanan makeiksi grillissä.

Joskus tulee mietittyä mitä sitä tekee, toisinaan taas toimet menevät aivan automaattisesti siten kun sen on alkujaan oppinut, hyvänä esimerkkinä liemen keittäminen. Lientä keittäessä tulee tavasta heitettyä pois kaikki siihen käytetyt vihannekset, asia joka on aivan järjetön. Joten mietin asiaa ja keksin hyvän tavan saada hyödynnettyä liemeen käytetyt porkkanat.
Idea syntyi kun keitin taas kerran kanalientä kokonaisesta kanasta, mietin että kun ne porkkanat paloitellaan ja liemen keittämisen jälkeen heitetään pois hyödyttäminä, miksei niitä voisi keittää kokonaisina ja hyödyntää liemen keittämisen jälkeen ruoaksi?

Kokonainen kananpoika porkkanoiden kanssa liemikattilassa
Ja jollei sinulla juuri nyt kanaliemelle keittokattilaa hellalla heität vain kokonaiset kuoritut porkkanat kattilaan ja hautumaan kypsiksi jonka jälkeen ne paahdetaan grilliparilalla tai ulkogrillillä mahtavan paahtuneiksi ja maukkaiksi. Kauniiksi paahtuneet porkkanat vain kulhoon voinokareen, etikkatilkan ja villitimjamin kukkien kanssa varovasti sekaisin. Ja voila, olet saanut aikaiseksi porkkanoita joita kelpaa syödä alkuruokana, lisukkeena grillipihville tai pääruokana kasvissyöjälle.

Jos teet porkkanoita kasvissyöjälle tai vegaanille on valmistapa kuitenkin hieman eri, et voi samalla keittää kanalientä koska vegaanit eivät syö kanaa vaan nämä porkkanat ovat kokonaisina keitettävä kasvisliemessä joka saa haihtua ja imeytyä porkkanoihin ja öljytilkan kanssa haudutusaikana, jonka jälkeen ne paistetaan samalla tavalla parilalla tai grillillä ja saavat lisäkseen laktoosittoman vaihtoehdon, vegaanille sopiva oliiviöljytilkka korvaa sen voinokareen. Varo kuitenkin porkkanoita, pitkään haudutetut porkkanat ovat erittäin pehmeitä ja menevät helposti paloiksi joten käsittele niitä hellästi. 

Jollei sinulla ole kuivattua kangasajuruohoa voit korvata sen joko kuivatulla tai tuoreella timjamilla . Kuivattua timjami tähän määrään porkkanoita tarvitset noin teelusikallisen, saman määrän kuin kangasajuruohoakin. Tuoretta huolellisesti huuhdeltua ja kuivattua sen sijaan tarvitset noin 5-6 isoa oksaa josta revit lehdet irti. Tuoreen timjamin varretkin voi halutessaan käyttää jos ne ovat hentoja eikä ole liian puisia kuten tähän vuoden aikaan joskus tuppaa olemaan.

Liemessä pitkään haudutetut porkkanat
Tämä ruoka onnistuu parhaiten isoista talviporkkanoista, hennot kesäporkkanat ovat parhaimmillaan omana itsenään eivätkä tarvitse mitään lisämausteita. Saat tällä tavalla ne tylsät ja keitetyt lisukeporkkanat maukkaimmiksi, mutta miksei porkkana voi olla omana itsenään myös pääroolissa kasvisruoassa. Noin puolitoista tai kaksi porkkanaa per ruokailija on sopiva määrä jos tarjoat porkkanoita lisukkeena. Jos porkkanat ovat pääruokana tarvitset noin kolmisen isoa porkkanaa jokaiselle. Porkkanoiden hauduttaminen onnistuu myös lihaliemessä, jolloin porkkanat saavat vieläkin lihaisamman maun.

Ja jos pidät porkkanoista mutta haluat saada niihin vähän eroa kerrasta toiseen kannatta sinun myös kokeilla reseptiäni inkivääriporkkanat. Sekin on hyvä tapa saada tylsät talviporkkanat heräämään eloon. Tällä reseptillä saat hyväksi käytettyjä porkkanoita lisukkeeksi neljälle hengelle.

Hyväksi käytetyt porkkanat
8 porkkanaa
kanalientä
voinokare
1 tl kuivattua kangasajuruohoa
1 rkl vaaleaa balsamietikkaa
suolaa

Kuori porkkanat ja laita ne kokonaisina kattilaan. Lisää kattilaan kanalientä kunnes porkkanat juuri peittyvät. Kiehauta liemi ylös ja jatka porkkanoiden hauduttamista miedolla lämmöllä kannen alla, kunnes kaikki liemi on imeytynyt niihin ja kattilan pohjalla on jäljellä vain vähän kosteutta. Nosta porkkanat paahtumaan kuumalle hiillokselle ja anna niiden paahtua kunnolla ja kauniin ruskeiksi. Pistä valmiit porkkanat kulhoon. Lisää kulhoon voinokare, kangasajuruohoa sekä ripaus suolaa ja anna voin sulaa. Sekoita porkkanoita varovasti jotteivät ne mene rikki. Lorauta kulhoon tilkka balsamietikkaa ja sekoita kaikki kunnolla. Tarjoile porkkanat joko lisukkeena tai alkuruokana.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...