25. helmikuuta 2013

Vinkujuustoa lakkahillolla
Leipäjuusto lakkahillolla, tai vähemmän laktoosia sisältävä grillattu kutunjuusto kiekko suomuurainhillolla. Eksoottinen perisuomalainen jälkiruoka jota kelpaa tarjoilla ulkomaalaisille vieraille.

Kun asuimme ulkomailla yksi suosituimmista suomalaisista jälkiruoista joita tarjoilin oli leipäjuusto lakkahillolla, tai vinkujuusto kuten sitä meillä kutsutaan. Vinkujuusto sai nimensä siitä että leipäjuusto vinkuu kun sitä syö, ja pidän itse erityisen paljon juuri vinkujuustosta. Voisin syödä leipäjuustoa melkein joka päivä, mutten ollut  löytänyt sille mitään laktoositonta vaihtoehtoa kuin vasta nyt.

Meidän lähipiirissä olemme todenneet ettei lehmän käsittelemätön raaka-maito välttämättä sovi laktoosi-ongelmaisille mutta sen sijaan kutunmaito ja samalla siitä valmistetut tuotteet, kuten jogurtti, tuorejuusto toimii ilman mitään ongelmia joten käytämme nykyään paljon kutunmaitoa. Kutunmaitoa kutsutaan usein virheellisesti vuohenmaidoksi mutta se on vuohen kutu joka sitä maitoa kileille imettää niin oikea termi pitäisi olla kutunmaito, eikä vuohenmaito.

Kukkamäen Apila kutun tuorejuusto

Kutunmaito tuorejuusto

Leipäjuusto on pyöreä ja aika ohut laakea avotulella paahdettu tuorejuusto, ja Kukkamäen kuttutila Hämeenkyrössä valmistaa maustamatonta Apila kutun tuorejuustoa jota käytän. Tämä juusto vinkuu aivan samalla tavalla kuin leipäjuustokin joten sen saa hyvin saman makuiseksi grillaamalla sen, jolloin juusto saa kivan laikukkaaksi paahdetun pinnan, ja lämmin kutun leipäjuuston korvike maistuu erittäin hyvälle juuri suomuurainhillon kanssa. 

Grillattua kutunmaitojuustoa

Juuston voi joko grillata avotulella ulkona grillissä tai pannaan uuniin grillivastuksen alle kunnes ovat saaneet kauniin kuplivan ja paahtuneen pinnan. Ja vaikkei sinulla olisikaan mitään ongelmia laktoosin kanssa, kannattaa tätä kutunmaitojuustoa kokeilla grillattuna. Grillatun kutunmaitojuuston kanssa voi tarjoilla lämmintä kermamaitoa, tai kutunmaitoa jos sinulla on laktoosin kanssa ongelmia. Ja perinteisen lehmän maidosta valmistetun leipäjuuston voi lämmittää vuoassa noin 175 asteen lämmössä kermamaidossa.

Grillattua kutunmaitojuustoa hillahillolla
Nämä mainitsemani Kukkamäen Kuttutilan Apila kutuntuorejuustokiekot ovat juuri sopivan kokoisia kahdelle hengelle, joten jos valmistat neljälle tarvitset kaksi Apila juustokiekkoa. Apilaa saa Tampereella ostettua kauppahallista Mama’s Corner herkkupuodista. Tällä reseptillä saat tuttuun tapaan jälkiruokaa neljälle hengelle.

Leipäjuustoa lakkahillolla

2 Apila kutuntuorejuustoa
4-6 rkl lakkahilloa
(2-3 dl kermamaitoa)

Leikkaa juustokiekot kahteen osaan ylä- ja alaosaan vaakatasossa niin suoraan kuin vain suinkin onnistut. Pane juustot grillille paahtumaan kunnes niiden pinta alkaa kuplia ja ne ovat saaneet kauniin paahtuneen, ruskean ja täplikkään pinnan ja ovat lämmenneet hieman. Asettele juustokiekko lämpimälle lautaselle ja lusikoi päälle lakkahilloa (sekä lämmintä kermamaitoa) ja tarjoile annokset oitis jälkiruokana.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...