5. helmikuuta 2013

Uunisiikaa sitruunakastikkeella
Tai oikeastaan ”Ei savustettua siikaa” uunissa savustamisen sijaan ja sitruunaisella kapriskastikkeella.  Pelkistettyä ja raikasta, oivallista kesäruokaa mutta näkyy se näin vahingossa ja sattumalta valmistettuna sopia hyvin talvellakin. Ja sanon vain että tämä on erinomaista kesäherkkua uusien perunoiden kera vaikkapa juhannuksena korvaamaan vaikka sillin jollei siitä satu pitämään.

Minun piti tässä joulun tienoilla kokeilla uusinta vempaintani, sähkölämmin savustinta, ja huomasin vasta savustus vaiheessa ettei sähköjohto ollut riittävä pitkä joten valmiiksi suolattu siika valmistettiinkin uunissa. Koska aikomus oli savustaa siika, suolasin sen vähän eritavalla ja hieman runsaammin kuin olisin sen suolannut jos olisin alkujaan aikonut valmistaa sen uunissa. Siitä tuli sitten sen verran parempaa että suosittelenkin että suolaat kalan jo ajoissa ennen sen kypsennystä, tunti pari tai jääkaapissa yön yli ja sitten vasta uuniin. Suolaisuus maistui aivan eritavalla siiassa kuin siihen olisi saanut aikaiseksi vain nopeasti pintasuolamalla ja heittämällä ripauksen suolaa kalan sisään juuri ennen kypsennystä uunissa. 

Suolattu siika vain uunivuokaan ja uuniin kypsymään

Siikaa uunissa

Tällä kertaa siikaa ei kuitenkaan valmistettu foliossa kuten kesällä siiankärsämöllä ja karhunlaukalla maustettu uunisiika, kala vain suolattuna kokonaisena uuniin ja kypsäksi. Koska siialla on vielä oma nahkansa tallessa, se on kokonainen jolloin uunivuokaa ei välttämättä tarvitse mitenkään voidella, voit kuitenkin suojella sen panemalla voipaperin vuokaan, tällöin siian nahka ei liimaannu vuokaan vaan voipaperiin joka on helppo vain nostaa pois vuoasta.

Mutta koska se siika oli tarkoitus savustaa ja sitten joutuikin yllättäen uuniin, sai se raikkaan sitruunaisen kastikkeen kapriksilla kumppanikseen keitettyjen perunoiden ja salaatin lisäksi suunnittelemani kylmän majoneesikastikkeen sijaan.

Sitruunainen voikastike

Valitsin vaihtelun vuoksi voisulan kastikkeen pohjaksi oliiviöljyn sijaan joka tähän muuten olisi ollut käypää, ja jos pidät oliiviöljystä voit käyttää sitä voinsulan sijaan, tällöin kastike on aivan laktoositon. Voi vain sulatetaan hyvin miedolla lämmöllä ja otetaan lämmöltä pois jolloin sen sekaan voi lisätä sitruunamehua sekoittaen ohuen ohuena norona kastikkeeksi. Oliiviöljyä ei välttämättä tarvitse edes lämmittää vain sitruunan mehua suoraan kulhossa sen sekaan. Muista huudella sitruuna kunnolla antaa sen kuivua ja raastaa sen kuori ennen sen halkaisemista jotta voit hyödyntää myös sen sitruunan kuoren johonkin toiseen ruokaan sen poisheittämisen sijaan. 

Sitruuna ja kuivattu sitruunakuorta
Voit valmistaa laktoosittoman version käyttämällä esimerkiksi viinirypäleen siemenöljyä tai rypsiöljyä jollet haluat käyttää laktoositonta voita ja gluteeniahan tämä ruoka ei sisällä ollenkaan.  Kaikki riippuu tietenkin aina kalan kosta, ja jos siika noin reilut puolikiloa riittää Tällä reseptillä saat alkuruoaksi sopivasti neljälle hengelle, tai kahdelle ruokailijalle pääruokana vähän vähemmällä määrällä perunamuusia.

Siikaa kapriskastikkeella

1 iso siika
1-2 rkl karkeaa merisuolaa
400 g perunoita
valkopippuria
Sitruunainen kapriskastike
sitruunamehua
50 g voita
suolaa
(hunajaa)
3 rkl kapriksia
Kevätsipulimuusi:
4 kevätsipulia
½ 1 dl oliiviöljyä
suolaa
valkopippuria

Perkaa siika ja huuhtele se kunnolla. Kuivaa siika talouspaperilla ja suolaa se sekä pinnalta että sisältä karkealla merisuolalla. Pane siika muovipussiin jääkaappiin maustumaan pariksi tuntia tai yön yli. Poista siian pinnalta liiat suolat ja pane siika uunivuokaan uuniin 175 asteeseen noin 20–25 minuuttia kunnes kala on kypsää. Siika on kypsää kun sen liha irtoaa helposti ruodoista sen lihaa nostamalla. Ota siika ulos uunista. Ota ote nahkan mahan puolelta ja nosta nahka ylös selkärankaa kohti.  Ota kalasta sen liha sivuun sopivan kokoisina annospaloina. Käännä kala toisinpäin ja oista myös alapuolelta. Kaada kaprikset lävikköön ja valuta niistä niiden suolaliemi. Halkaise sitruuna ja purista sen mehu pieneen kulhoon. Sulata voi ja lisää voisulan sekaan koko ajan vispaamalla sitruunamehua pienenä norona kunnes olet saanut paksuhkon sitruunankeltaisen kastikkeen. Lisää kastikkeen sekaan kaprikset, sekoita ja tarkista kastikkeen maku. Mausta kastike lisää suolalla ja valkopippurilla oman makusi mukaan. Lisää kastikkeen sekaan myös vähän hunajaa kunnolla sekoittaen jos kastike mielestäsi on liian kirpeää tai karvasta. Nosta lämpimälle lautaselle siikaa ja keitettyjä perunoita. Sen viereen raikasta vihreää salaattia ja lusikoi sitruunaista kapriskastiketta annosten ympäri ja päälle. Tarjoile annokset oitis lämpiminä.

Viinisuositus: Uusi-Seelantilainen Angel CoveMarlborough Sauvignon Blanc valkoviini.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...