26. helmikuuta 2013

Chiliä karjalaisittain
Karjalaista lihapataa meksikolaisilla sävyillä mutta kuitenkin suomalaisittain. Pitkään kotioluessa haudutettua lihapataa pienellä meksikolaisella säväyksellä karjalanpaistilihasta.

Vältän liikaa fuusioimasta eri maiden sävyjä ja keittiötä samaan ruokaan vaikka toisinaan innostun yhdistämään jotain perisuomalaista kaukaa ulkomailta tulleeseen raaka-aineeseen, tai valmistamaan jotain perinteistä klassikkoruokaa suomalaisin sävyin. Hyviä esimerkkejä tästä ovat Boeuf Bourguignon, Bourgognen pata suomalaisittain, ranskalainen sipulikeittosuomalaisittain jotka nyt olivat saaneet inspiraationsa ranskasta joka taitaa olla se keittiö josta kaikista eniten ammennan vaikutteita ruoanlaitossani. 

Ruskistetut karjalanpaistilihat pannulla

Karjalanpaistilihasta pataruokaa

Karjalanpaisti on rakas ruoka, ja karjalanpaistilihaa on onneksi kaupoissa usein tarjouksessa, joten näistä tarjouksista kannattaa hyötyä ja panna pata porisemaan. Karjalalihasta ei välttämättä edes ole pakko edes syntyä perinteistä karjalan paistia vaan siitä saa monen montaa eri ruokaa. Tänään perinteinen karjalanpaisti muuntui chiliksi joka sai vähän suomalaisemman muodon samalla kun se säilytti meksikolaisen vivahteensa. Uudelleen lämmitys tekee chilistä vain parempaa joten tätä chili kannattaa tehdä iso satsi kun siihen ryhtyy. Lihapadan hauduttaminen on oivallista harrastusta takkatulen leimahtelevassa lämmössä hyvää kirjaa lukien laiskan rentona sunnuntaina.

Tomaateista mehevyyttä chiliin
Kaupasta ostettu valmiiksi kuutioitu karjalanpaistiliha sisältää vain possua ja nautaa mutta parempaa tästä tulee jos lisäät sekaan myös osan lammasta. Lisää karjalanpaistista voit lukea sitä käsittelevästä tekstistäni. Liha ruskistetaan joko pannulla tai padassa jonka jälkeen sitä haudutetaan padassa kannen alla. Mitä pidempään lihaa haudutetaan kannen alla sitä mureampaa siitä tulee joten reilun tunnin haudutus lihalle on minimi. Itse haudutan tätä pataa kahdesta kolmeen tuntiin jolloin lihasta on tullut ylikypsää ja lihasäikeet hajoavat itsestään, ilmiötä jota usein myös kutsutaan rikkirevityksi, englanniksi pulled.


Mustia papuja pataan

Käytin tähän mustia papuja kun niitä sattui olemaan valmiiksi kypsennettyjä jääkaapissa ja on myönnettävä että oikaisin tällä kertaa käyttämällä punaisia kidneypapuja suoraan tölkistä kun mustia papuja ei ollut tarpeeksi. Valuta papujen neste lävikössä ja lisää pavut suoraan padan sekaan loppuvaiheessa lämpiämään. Liota kuivatut pavut kummatkin erikseen runsaassa vedessä yön yli, vaihda vesi pariin kertaan. Valuta liotusvesi pois, pane pavut kattilaan ja keitä ja kypsiksi suolaamattomassa vedessä Papuja ei kannata keittää padan seassa liikaa, jotteivät rikkoonnu ja niistä tule papumuusia. Nesteenätässä chilissä on kotikaljaa mutta jollei sinulla satu olemaan sitä voit korvata sen tummalla oluella joka sopii erityisen hyvin yhteen suklaan kanssa.

Tuoreita habanerochilejä chiliin

Chilitahnaa vai tuoreita chilejä

Minulla on aina jääkapissa Pop’s Pimen chilitahnaa jota käytän hyvin usein ruoanlaitossa. Tämän Chilitahnan voit korvata kahdella tuoreella habanerochilillä jotka hienonnetaan ja kuullotetaan samaan aikaa kuin porkkanaraaste. Mausteet kuten jeera, kumina, chili sekä korianteri paahdetaan jotta ne saavat sen oikean makunsa, vain savustettu paprika jätetään paahtamatta jottei sen maku häviä taivaan tuuliin.

Paprika voi olla sekä makeaa savustettua punaista paprikaa kuin tulista savupaprikaa jauhettuna, kumpikin käy ja valinta riippuu siitä miten tulisen chilistä haluat. Punaispulin voit kesällä hyvällä mielellä vaihtaa kevätsipuliin jolloin noin kolmesta neljään kevätsipulia on sopiva määrä tähän ruokaan.

Seitsemää jauhettua pippuria

Jeeraa ja kuminaa

Chilipadassa käytän sekä jeera että tavallista kuminaa mausteena, ja palaan nyt takaisin aisaa josta olen ennenkin monta kertaa maininnut. Englanninkielinen cumin ei ole suomeksi kumina vaikka näin monessa keittokirjassa sekä ruoanlaitto-ohjelmassa väitetään, cumin on suomeksi juustokumina, jeera, kun kumina taas on englanniksi caraway. Nyt niin muodissa oleva eksoottinen jeera on suomeksi juustokumina, sitä löytyy jauhettuna tavallisista ruokakaupoista, kokonaisena taas etnisistä ruokakaupoista

Seitsemää pippuria

Minulla on myös maustekaapissa seitsemän pippurin sekoitus jota jauhan lisää itse mamman kahvimyllyssä kun sille on tarvetta ja käytän tätä pippurisekoitusta aika ajoin. Seitsemän pippurin sekoituksessa on mustapippuria, valkopippuria, maustepippuria, viherpippuria, kubebpippuria, pitkäpippuria, anispippuria. Ne ovat periaatteessa ne samat pippurit joita käytin reseptissäni pippuripihvi ja suosittelenkin että luet sieltä lisää mikäli halut tietää lisää mainitsemistani pippureista.
Tummaa 80% suklaata

Tummaa suklaata chiliin

Mausteita ei kannata säilyttää liian pitkään jauhettuina, ne menettävä ajan myötä. On myös hyvä tietää että joillakin mausteilla on myös terveysvaikutuksia ja niiden maku vaimenee iän myötä samalla kuin niiden hienostuneet aromit haihtuu taivaan tuuliin vaikka niitä säilyttäisi ilmatiiviisti.
Lisäsäväystä tämä tavallaan peritavallinen chili saa lisäämällä tähän tumman tummaa suklaata, pari, kolme palaa joko 75 % tai 80 % kaakaota sisältävää tummaa suklaata tai ruokalusikallinen, pari 100 % kaakaojauhetta.  Se antaa tälle chilille meksikolaisen sävyn sen karjalaisuuden lisäksi, chili saa tummemman ja aromaattisen lisäsyvyyden.

Suklaa kuitenkin on meidän perheessä aisa johon asennoidutaan hyvin suurella ennakkoluulolla ja yritän nykyään livauttaa sitä ruokaa hienotunteisemmin kuin aikoinaan jolloin sorruin pahaan liioitteluun mainitun suklaan suhteen. Tämä tarkoittaa etten toistaiseksi voi, tai uskalla avoimesti tarjoilla, suklaata sisältäviä suolaisia ruokalajeja. 

Kevätsipulia pataan kun sille on kausi
Liian ilmiselävsti suolaisia ruokia joissa on suklaata on minun oko syötävä yksin, tai tehtävä perheen suklaan siedätyshoitona salaa. Ja huomatkaa nyt että esikoinen on lupautunut oikolukemaan tekstejäni, ettei se pitkään enää taida olla niin salaista hommaa, se mainitsemani siedätyshoito. Jää nähtäväksi huomaako rakas oikolukijani sitä tekstin seasta ja reagoiko mitenkään.

Tällä reseptillä saat tulista chiliä karjalaisella käänteellä neljälle ruokailijalle sekä iso osa pakkaseen tulevaa varten. Jos valitset tarjoilla kaiken samalla istunnolla on tässä riittävästi noin kuudelle hengelle.

Chiliä kuin karjalasittain

400 g karjalanpaistilihaa
1 iso punasipuli
2 porkkanaa
2-3 rkl tomaattipyreetä
4 tomaattia
2 valkosipulinkynttä
2 tl jeeraa
1 tl kuminaa
1 tl korianterin siemeniä
1-2 tl savupaprikaa
35–70 g tummaa suklaata
3 dl mustia papuja
3 dl punaisia kidney papuja
1-2 tl seitsemän pippurin sekoitusta
suolaa

Ota liha ulos jääkaapista noin tunti ennen sen kypsennystä jotta se ehtii hyvissä ajoin temperoitua huoneenlämpöiseksi. Kuumenna pata kuumaksi ja lorauta siihen tilkka öljyä. Ruskista lihapalat pienissä erissä joka puolelta kauniin paahtuneen ruskeiksi. Nosta ruskistetut lihat sivuun odottamaan. Kuori porkkanat ja sipuli ja hienonna sipuli. Raasta porkkanat karkeasti ja lisää sekä porkkanat että sipuli pataan öljytilkkaan. Kuullota porkkanoita ja sipulia padassa miedolla lämmöllä kunnes sipuli alkaa olla läpikuultavaa ja pehmeää. Murskaa korinterin siemenet kevyesti jeeran ja kumina kanssa morttelissa. Kuori valkosipuli ja hienonna se. Lisää valkosipuli, jeera, kumina, korianteri sekä pannulle tomaattipyreen kanssa. Anna pyreen ja mausteiden saada lämpöä valkosipulin kanssa koko ajan sekoittaen kunnes herkullinen valkosipulin tuoksu siivittää keittiön ilman. Pese tomaatit ja anna niiden kuivahtaa. Leikkaa tomaatit neljään osaan, tai kuuteen jos ne ovat hyvin isoja ja lisää ne pataan. Sirottele tomaattien päälle paprika ja siirrä pataan myös liha. Kaada pataan kotiolutta kunnes liha juuri ja juuri pettyy sillä. Lisää sekaan myös tumma suklaa, peitä pata kannella ja anna sen hautua miedolla lämmöllä vähintään reilu tunti. Tarkista aika ajoin ettei kaikki neste ole haihtunut taivaan tuuliin ja lisää tilkka vettä jos sille on tarvetta. Lisää pavut pataan kun on aika tarjoilla se ja anna niiden vain lämmetä chilin seassa. Lisää kuitenkin vettä jos pata vaikuttaa hyvin paksulle ja tönkölle.. Tarkista chilin maku ja mausta se suolalla ja seitsemän pippurin sekoituksella oman makusi mukaan. Tarjoile chili con carne karjalaisittain lämpimänä rapean tuoreen leivän tai keitetyn riisin kanssa. Minun on myönnettävä että joskus livautan chilin sekaan jotain kypsennettyä juustoa raasteena joka antaa sille kivan lisäsäväyksen suklaan lisäksi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...