7. helmikuuta 2013

Kukkakaalipaistos


Curryinen kukkakaalipaistos. Kukkakaalia ja vihreitä tarhapapuja paahdetun sipulin kera. Pannulla paistettua curryistä rapeasti rouskuvaa kukkakaalia, karamellisoitunutta sipulia ja vihreitä papuja. Nopea ja helppo vegaani alkuruoka, tai lämpimän ruoan lisuke.

Joskus sitä on teknisten syitten takia poikettava jopa hyvinkin vakiintuneista tavoistaan, ja näin kävi tällä viikolla eilisen vegaanin keskiviikon suhteen kun se pakosta siirtyi ja muuttuikin vegaaniksi torstaiksi tänään.

Kokonainen valkoinen kukkakaali

Currystä makua

Tämä curryinen kukkakaali on hyvä vegaani alkuruoka tai lisuke joka muuten sopii myös muillekin kuin vain kasvissyöjille. Ruoan maut ovat hyvin pelkistetyt, jos nyt mikään enää voi olla pelkistettyä jos siihen käyttää curryä, curryhän on mausteseos jossa on monen monta maustetta. Vaikka yleensä käytän usein sekä chiliä että valkosipulia ei tässä ruoassa ole kumpaakaan, mutta voit toki niitä käyttää jos niin haluat, tämän kukkakaalipaistoksen oli vain tarkoitus olla mieto ja hyvä alkuruoka. Curryjauhetta voi käyttää suhteessa miten paljon pidät currystä, vain vähän tai paljon mutta sen voi korvata currytahnallakin oman makunsa mukaan. Öljynä käytin tässä neutraalia viinirypäleen siemenöljyä mutta kukkakaalin voi paistaa myös vaikkapa oliiviöljyssä.

Sipulista Nigellaa

Sipulia paahdettiin curryjauheen kanssa pitkään öljyssä ja sipulin makua vielä korostettiin mustan Nigellan siemenillä. Jotka maistuvat kivasti sipulille vaikkeivät sitä olekaan. Vihreät tarhapavut on aina ryöpättävä ennen niiden syömistä jos ne ovat tuoreita, pakastetut pavut ovat jo ryöpättyjä ja ne voi lisätä suoraan pannulle. Tähän voit hyödyntää tähteeksi jääneitä eilisiä keitettyjä papuja jos haluat, mutta lisää ne tällöin pannulle saamaan vain vähän lämpöä aivan loppuvaiheessa ennen tarjoilua. Pakastetut lisätään pannulle alussa jotta ne sulavat pannun lämmössä.

Kukkakaalia lehtineen kukkakaalipaistoksessa

Koko kukkakaali hyödynnetään

Kukkakaali oli raakaa ja sitä ei kypsennetä mitenkään muuten kuin vain paistetaan. Kukkakaalin on tarkoitus olla rapeaa ja rouskua suussa ja tällä tavalla kypsennettynä siitä tulee sopivan al dente jossa onkivasti puruvastetta. Kukkakaalista hyödynnettiin myös itse kukkakaalin lehdet, hennoimmat ja sisimmät ihan kokonaisina ja omana itsenään kun taas uloimmista kukkakaalin lehdistä poistettiin niiden kovat ja paksut ruodit ja vain niiden vihreät lehtiosat käytettiin paistokseen, kukkakaalin lehdet lisättiin paistinpannulle aivan viime hetkessä jotta ne nahistuvat vain vähän eivätkä mene aivan lötköksi pannun kuumuudesta.  Tällä reseptillä saat joko lisuketta tai alkuruokaa neljälle hengelle.

Kukkakaalipaistos

1 iso kukkakaali
200 g vihreitä papuja
1 sipuli
1-3 tl curryjauhetta
loraus öljyä
ripaus suolaa
1 rkl mustan Nigella siemeniä
(1 tl chilitahnaa)
(1 valkosipulinkynsi)

Huuhtele kukkakaali ja anna sen kuivahtaa lävikössä. Kuori sipuli ja suikaloi se ohuelti. Lorauta kuumaan pannuun öljyä ja curryjauhetta ja lisää sipuli. Paahda sipuli kauniin ruskeaksi ja paahtuneeksi aika ajoin sitä sekoittaen.  Leikkaa kukkakaalin lehdet irti tyvestä ja ota ne sivuun. Paloittele kukkakaali sopiviksi suupalan kokoisiksi paloiksi tai puketeiksi. Pätki pavut sopivan lyhyiksi paloiksi ja lisää ne kukkakaalipalojen kansa pannulle. Paahda kunnes kukkakaali on saanut kaunista paahtunutta väriä reunoihin. Lisää pannulle loraus vettä ja anna sen imeytyä vihanneksiin ja haihtua. Tällä tavalla saat pannusta irto kaiken maun ruokaan. Poista uloimmista kukkakaalin lehdistä paksut ruodit pois ja lisää kukkakaalin lehdet pannulle saamaan vähän lämpöä pannulla aivan viime hetkellä. Sekoita ja ota kukkakaalipaistos lämmöltä ja mausta se suolalla oman makusi mukaan. Viimeistele ruoka ripottelemalla sen päälle mustia Nigellan siemenillä ja tarjoile curryistä kukkakaalipaistosta heti lämpimänä.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...