21. helmikuuta 2013

Ceylon teet tutuksi
Tai tee-maistajaiset jossa erilaatuiset Ceylonteet Sri Lankasta vertailussa ja miksi mitä hienompi tee, sitä isompia teelehtiä ja vaaleampi juoma.

Ystävä joka oli juuri saanut lähetyksen eri teelaatuja ystävältään teefarmilta Sri Lankassa pyysi meitä luokseen maistamaan ja tutustumaan niihin vähän paremmin. Kokeilu ei ollut aivan yhtä tieteellinen kuin iso standardisoitu menetelmä teenmaisteluun, mutta seuraavalla kerralla aion ottaa asian enemmän tosissani. Ja olisin myös halunnut valmistautua lukemalla teestä ja sen laaduista ennen maistelua mutta kutsu tuli niin yllättäen etten ehtinyt sitä tehdä. Mutta tästä teen maistelusta on hyvä jatkaa teehen ja sen saloihin syventyminen. Puoliso joka mielellään juo teetä mutta enemmän aina on ollut kahvimiehiä, sanoi maistelujen jälkeen että oli tänään nauttinut enemmän kuin luvallisen määrän teetä, eikä oikein osannut innostua iltateestä joka meillä muuten on tapana viikonloppuiltaisin.
Teen maustelun tarvikkeet

Teen maistaminen

Maistelemaamme teetä ei juotu maidolla tai sitruunalla vaan ainoastaan teelehtiä oli teessä, mutta vertailun takia maistelimme myös sokeroidun version jokaisesta teelaadusta. Tee sai hautua noin 5-10 minuuttia ja ne aseteltiin pöydälle laseihin aivan satunnaisessa järjestyksessä, vaikka ne olisi voinut järjestää teelehtien karkeuden ja niiden käsittelyn mukaan. Olivatko ne mustaa nuutunutta teetä vai raakaa käsittelemätöntä varjossa kuivattua teetä. 

Teetä maisteltiin vähän huoneenlämpöä lämpimämpänä ryystäen isosta ruokalusikasta äänekkäästi jotta teen sekaan sekoittuisi tarpeeksi happea jotta sen maku maksimoituisi, teetä myös purskutettiin suussa ja pahat syljettiin ulos, aivan samalla tavalla kuten ammattimaisissa viininmaistajaisissa tehdään, hyvä tee taas nieltiin aivan samalla tavalla kuin hyvä viinikin. Teetä myös syljeksittiin astiaan, jotkin teet eivät olleet hyvänmakuisia, toiset taas syljettiin niiden sisältämien teelehtien takia.

Ei maitoa kiitos, vain vähän sokeria teehen
Teet olivat vain pitkä sarja kirjainyhdistelmiä joista onneksi olen nyt netin avulla päässyt paremmin selkoon ja on sanottava että vaikka olen juonut teetä päivittäin pienestä pitäen, en ollut  koskaan aikaisemmin  sen enempää perehtynyt teelaatuihin. Asia on yhtä mutkikas kuin viinit, kaakao, tai oliiviöljy. Vaikka aikaisemmin nuorempana olin hyvinkin kiinnostunut teestä,  sen alkuperästä sekä tuotantomuodosta en ollut sen enempää kiinnittänyt huomiota teen eri laatuihin.

Erikoisin asia teen suhteessa oli että jotkin teet maistuivat paljon pahemmalta sokerin kanssa, vaikka otaksuimme että sokeri olisi tasannut teen luontaista kitkeryyttä, mutta näin ei ollut. 

Mustan teen laatumääritelmät

Teen laatu, ja nyt puhun tässä vain mustasta hapetetusta Ceylon teestä, määritetään itse teelehden koon mukaan. Teen laatu määrittyy siitä onko teelehti kokonainen vai jollain tavalla pienennetty, murskattu tai leikattu, mutta myös sen mukaan miten ylhäällä teepuskan kärjessä se on kasvanut. Mitä ylempi kärkilehti, sitä hienompaa teetä.  Lisää tästä voit lukea englanniksi.

Orange Pekoa teetä
Teelehtiä kerätään vain teepuskan ylimmistä kärkioksista noin viikon parin välein ja hienoin tee kerätään edelleen käsin. Kaikista hienoin Ceylonin teelaatu on Pekoe ja tämä sana kertoo miten monta lehteä ja mitkä teelehdet tai lehtisilmut oksan kärjestä on kerätty mukaan kerätessä lehdet kyseiseen teelaatuun.  Kaikista hienoin Pekoe koostuu vain teelehtien uloimmista kärjistä ja sitä ei saa käsitellä kuin sormenpäillä kynsiä varoen jottei se vahingoitu. 

Mustan teen valmistus

Mustaan teehen teelehdet saavat nuutua ja hapettua jolloin ne muuttuvat tummemmiksi.  Joitakin teelehtiä rikotaan tai murskataan ja mitä hienommaksi teelehdet on rikottu, sitä tummempaa teestä tulee, koska teellä on enemmän kosketuskohtia pienien teepalojen kanssa kuin isojen kokonaisten teelehtien kanssa. Tästä voi päätellä että mitä vaaleampi tee ja mitä isommat teelehdet sitä hienompaa ja kalliimpaa se on. 

Huonointa, tai pikemminkin halvinta, teelaatua taas nimitetään pölyksi, dust tai fannings. Tämä on se teen valmistuksen ja lajittelun jälkeen lattialle pudonnut hienojakoinen ja lattialta kokoon lakaistu tee pantuna teepusseihin. Pieneksi leikattua ja lattialta kokoon harjattu tee, Tea dust, on juuri sitä massatuotettua mustaa pussiteetä kuten esimerkiksi Tetley's tai Suomessakin tutut Twining's ja Lipton.
Teepussi kuumassa vedessä

Valkoinen tee

Silvertips tee on käsin kerätty teepuskan uloimmat kärkisilmut tai hiirenkorvat ja tämä tee on kaikista arvostetuinta ja arvokkainta. Tämä hienoin silvertips'eistä haudutettu valkoinen tee on väriltään vihertävää, samoin kuten vihreä tee johon käytetään auki puhjenneita teelehtiä eikä vain niiden silmuja. Vihreä tee ei myöskään ole käsiteltyä tai nuudutettua vaan ainoastaan kuivattua.
Tämä eri teelaatujen kuivattaminen, olivat ne sitten nuudutettuja tai käsittelemättömiä, voi tapahtua auringonvalossa tai varjossa, ja varjossa kuivatettu tee on hienompaa kuin auringossa kuivunut. Nuudutettu tee on aina oranssia väriltään ja se on niin sanottua mustaa teetä.

Ja nyt niihin kirjainyhdistelmiin joiden löytämiseen, tulkitsemiseen ja suomentamiseen minulla meni eniten aikaa tätä tekstiä kirjoittaessa. Tässä alla selitettynä mitä kirjainlyhenteet tarkoittavat ja mitä niistä olimme mieltä siinä järjestyksessä kuin ne olivat pöydällä laseissa. Tämä on taas tuttuun tapaan vain kirjoittajan omia mielipiteitä eikä mitenkään syventävää tietoa teestä. Teemaistajaiset olivat vain hauska tapa viettää viikonloppua ystävien kesken. Ja jos jossain tietoni teestä menivät sekaisin, olisin kiitollinen avusta saamaan ne setvittyä oikeiksi ja asianmukaisiksi. Vaihtoehtona mustalle teelle voit kokeilla valmistaa mustan teen korviketeetä fermentoimalla villiyrttejä. Tässä teessä ei ole ollenkaan kofeiinia.
Teetä rivissä

OP

Orange Pekoe
Teetä jossa teeoksan toiseksi ylimpiä lehtiä. Pyöreä, mieto tee jossa hieman kitkerää jälkimakua. Maku parani sokerin kera.


Pekoe

Teetä jossa teeoksan kolmanneksi ylimpiä lehtiä, sen uusia auenneita lehtiä ja kärkilehtiä sekä hiirenkorvia. Pyöreä, mieto vaalea tee. Ja joka maistui aivan kamalalta sokerin kanssa.


OP1

Orange Pekoe 1
Pitkä ruotoinen lehti josta saadaan vaaleata teetä. Vahva vihreäteemäinen sivumaku, erittäin maukasta sokerilla.


OPA

Isokokoinen pitkälehtinen tee jossa lehdet tiukasti kääritty kokoon mutta jonka seassa myös melkein aukinaisia teelehtiä. Kitkerää, hyvin tanniinista oranssia teetä. Hyvin maukasta sokeroituna.
 

BOP1

Broken Orange Pekoe One, rikottu Orange Pekoe 1. Kitkerää teetä, ei hyvää sokerilla.

BOP SPL 

Broken Orange Pekoe Fannings Special. Pienilehtinen rikottu special Orange Pekoe tee. Muistutti maultaan vähän kuivaa Darjeeling teetä. Tee on erittäin punaista ja sillä on kitkerä jälkimaku. Tätä teetä voi juoda sokerilla muttei se maistu hyvälle.

TBOPF EX SPL

Tippy Broken Orange Pekoe Fannings. Rikottuja Orange Pekoe ylimmillä kärkilehdillä extra special. Teen jälkimaku loppuu kuin seinään, se jotenkin puuttui kokonaan. Tee maistui paremmalta sokerilla kuin ilman.

BOPF

Broken Orange Pekoe Fannings. Musta lehtinen tee, samankokoiseksi rikottuja teelehden paloja ja jonka seasta puuttuu kärkilehdet.
 

F BOP

Flowery Broken Orange Pekoe. Kukallinen rikottu Orange Pekoe, karkeampaa teetä kuin BOPF ja joitakin kärkilehtiä seassa. Maukasta kitkerää teetä jossa teen kitkeryys on hyvin tasapainossa. Tee joka jostain syystä muuttuu liian imeläksi juotavaksi sokerin kanssa.

FBP PF SPL

Flowering Broken Pekoe Fannings special. Rikottua hienojakoista teetä jonka seassa kärkilehtiä.  Tämä on kaikista yleisin rikottu Orange Pekoe teelaatu, se joka päivän tee. Tumma pienilehtinen tee.  Erittäin pahanmakuista sokerin kera. 

DUST

Teepölyä. Sitä tavanomaista pussiteetä kenen tahansa valmistamaa se sitten olikaan.
 

FBOPF deluxe special

Flowering Broken Pekoe Fannings special. Hienointa rikottua hienojakoista Orange Pekoe teetä jonka seassa teenkukkia. Lehtevä BOP1 kärkilehdillä.
 

Silvertips

Teeoksien hopeisia kärkiä, nämä teelehden uudet hiirenkorvat. Tuore kuivattu teelehti, ei hapetettua ja ns. valkoista teetä. Vihreää ei liian kitkerää teetä jossa kukkainen maku. Sokeri antaa teelle lisää hedelmäisyyttä.

 

Raw green tea shade dried

Raaka käsittelemätön varjossa kuivattu vihreä tee. Erittäin maukasta pienilehtistä vaalean viskin väristä teetä. Ei kannata pilata sitä sokerilla vaan juoda se sellaisenaan.

Vihreää pölyteetä teepussista
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...