10. helmikuuta 2013

Hernekeitto porkkanalla
Hernekeittoa porkkanalla ja sellerillä terästettynä, oivallinen uusi tapa valmistaa perinteistä hernekeittoa laskiaisena tai jatkaa pieneksi käynyttä hernekeiton määrää lisäruokailijoiden yllättäessä.

Meillä ei ole laskiaista ilman hernekeittoa, ja joka vuosi valmistan perinteisesti hernekeittoa joko keltaisista herneistä hernerokkaa tai vihreistä herneistä hernerokkaa vähintään kerran. Mutta yritän joka vuosi keksiä jonkun uuden tavan sen perinteisen hernekeiton lisäksi ja tähän keittoon tuli tänä vuonna käytettyä tavallisen keltaisen sipulin sijasta purjosipulia sekä porkkanaa koska keltaisia herneitä oli vähemmän kaapissa kuin muistin. Keitto myös sain ripauksen neilikkaa antamaan sille vähän erisyvyyttä ja sävyä kuin tavallisesti.

Puoliso on hyvin perso paparille, kuten hän hernekeittoa kutsuu, ja edellinen kisuherramme, isäntämme, oli aivan hulluna hernekeittoon. En voinut koskaan mitenkään yllättää hernekeitolla koska keitto vaatimalla mau’uttiin heti kun herneet olivat olleet tulella noin puolisen tuntia kun herneiden tuoksu alkoi leijua ilmassa. 

Keitettyjä keltaisia herneitä
Tämä meidän isännän keittoa vaatiminen jatkui aika ajoin keiton kypsyessä liedellä kunnes vihdoin ja viimein sitä hiivatin hernekeittoa sai tarpeeksi kypsäksi ja valmiiksi syötäväksi. Varsinkin hernekeiton jäähtymisen aikana rakkaan kisuherran hermot olivat kireällä ja siitä kerrottiin kyllä äänekkäästi kunnes herneet olivat kypsiä syötäväksi ja keitto jäähtyi herralla sopivaksi nautittavaksi. Nykyiset kisut vietä ole aivan yhtä persoja hernekeitolle, mutta nuorempi on alkanut näyttä kiinnostusta ruoanlaitolle samalle tavalla kuin ennen vanhaan isäntä konsanaan.

Käytän aina hernekeittoon joulukinkkua, ja koska viime jouluna jälkikasvu vietti joulunsa ulkomailla isällänsä jouduin tekemään kinkun vain hernekeittoa varten. Tämä siksi että hernekeitto ei ole samaa, eikä maistu samalle jos siinä ei ole joulukinkkua. Ja tämä on jo toisessa polvessa, jollei jopa kolmannessa.  Ei isänikään pitänyt hernekeitosta jollei siinä ollut joulukinkkua, tai oikealla tavalla uunissa kypsennettyä kinkkua ruiskuoressa

Tämä on seikka johon kummatkin totuimme jo pienestä pitäen ja vain aika näyttää miten jälkikasvun suhteen hernekeiton kannalta käy.  Joka joulu otan jo kinkun kypsentämisen jälkeisessä vaiheessa osan joulukinkkua erilleen ja pakastan sitä sopivan kokoisissa erissä hernekeiton keittäminen mielessä. Kinkun pakastan joko kokonaisena palana tai viipaloituna. En edes minä keitä hernekeittoa jouluna vaan sen keittäminen osuu useimmiten paremminkin tähän tammikuuhun tai viimeistään helmikuuhun ja laskiaisen tienoille.
Joulukinkkua hernekeittoon

Kaikille ei kinkku kelpaa hernekeittoon, eikä sitä edes välttämättä vaivaudu kypsentämään hernekeittoa varten joten sen kinkun voi korvata potkalla, ja se joka pitää savumausta hernekeitossaan käyttää tietenkin hernekeittonsa joko savustettua potkaa tai savukinkkua. Hernekeiton valmistutapa on aivan sama käytit sitten joulukinkkua, palvikinkkua tai savupotkaa, vain kypsentämätön possunpotka valmistetaan hieman eritavalla. Raaka liha lisätään aina kylmään veteen ja hernekeitossa se lisätään liotettujen herneiden sekaan ja se saa kiehua ylös veden kanssa jolloin veteen muodostuu melko paljon vaahtoa joka kuoritaan veden pinnalta pois isolla lusikalla tai reikä kauhalla. Annan potkan kiehua herneiden mukana vähintään puolitoista tuntia ja nosta se ylös ja paloittele se sopivan kokoisiksi paloiksi ja pane takaisin keiton sekaan.

Käytin tähän hernekeittoon tavallisen sipulin sijasta purjosipulin valkoista osaa josta keitto saa aivan erimaun kuin sipulilla maustettu hernekeitto. Porkkana ja selleri raastetaan ja lisätään vasta myöhemmin silputun purjosipulin kanssa, kun herneet ovat jo kiehuneet jonkin aikaa. Samalla tavalla hernekeittoon voi myös käyttää raastettua palsternakkaa, joka myös on todettu sopivan hyvin hernekeittoon porkkanan ja sellerin lisäksi, tai mikset käytä vaikka kaikkea kolmea. Tämä vihannesten lisääminen on oivallinen tapa saada pientä keittomäärää vähän jatkettua jos syöjämäärä yhtäkkiä yllättää. Juurekset voi raasta ja keittää niukassa vedessä ja lisätä keiton sekaan jo kun se on valmista. 

Suikaloitua purjosipulia sipulin sijaan
Muista aina liottaa sekä kuivatut herneet että pavut runsaassa mutta suolaamattomassa vedessä yön yli ennen niiden keittämistä, tällöin ne onnistuvat parhaiten. Papujen liotusveden voi myös vaihtaa parikin kertaa liotuksen aikana, herneiden kanssa tätä ei välttämättä tarvitse tehdä. Tällä reseptillä saat riittäväsi keittoa neljälle hengelle, sekä loppuerän varalle vaikka pakastimeen toiselle päivälle kun ei huvita, tai ehdi laitta ruokaa. Keitto säilyy myös viikonpäivät jääkaapissa säilytettynä, joten kaikkea ei välttämättä tarvitse syödä samana päivänä, vaan osan voi nopeasti jäähdyttää parvekkeella ja siirtää jääkaappiin säilöön.

Hernekeitto porkkanalla
300 g kuivattuja herneitä
400 g joulukinkkua tai possunpotka
2 purjosipulia
1 laakerinlehti
2 porkkanaa
1 pala juuriselleriä
1-2 tl kuivattua timjamia
¼ tl jauhettua neilikkaa
1 tl valkopippuria
1-3 tl suolaa

Huuhdo herneet kylmässä vedessä ja pane ne isoon kattilaan likoon runsaaseen veteen yön yli. Älä lisää veteen suolaa. Lisää vettä kattilaan jos herneet ovat hyvin janoisia nesteytyessään. Lisää kylmään herneen liotusveteen kokonainen possunpotka tai joulukinkun potka ja kiehauta ylös. Kuori kaikki vaahto pinnalta reikäkauhalla tai isolla lusikalla ja anna hernekeiton hautua miedolla lämmöllä vähintään puolentoista tunnin verran, mielellään reilut kaksikin tuntia, kannen alla. Lisää vettä kattillaan kyosennyksen aikana jos se haituu liikaa. Nosta kokoliha ylös keitosta, poista myös ylös mahdolliset luut ja rustonpalat keitosta. Leikkaa liha pieniksi paloiksi ja lisää ne takaisin kattilaan. Leikkaa purjosipulin valkoinen osa irti sipulista ja säätä vihreät osat johonkin toiseen ruokaa. Halkaise purjo ja viipaloi se hienosti noin puolen sentin renkaiksi. Pane purjo kulhoon ja liota niitä kylmässä vedessä, liikuta purjoa jotta kaikki multa ja lika vajoaa kulhon pohjalle. Nosta purjopalat reikäkauhalla välikköön kuivumaan. Kuori selleri ja porkkanat. Hienonna purjosipulin valkoinen osa hienosti ja raasta sekä porkkanat että selleri karkeasti. Lisää keiton sekaan sekä purjo, raastettu porkkanat, selleri, laakerinlehti, pippuri että timjami.  Lisää myös ripaus suolaa mutta älä vielä turhaan vielä viimeistele keiton makua. Anna keiton hautua kannen alla noin tunti, mielellään pari kolme tuntia. Tarkista keiton maku ja mausta se oman makusi mukaan suolalla ja lisävalkopippurilla.  Annostele keittokauhalla lämmintä keittoa lämmitettyihin keittokulhoihin tai syville lautasille ja tarjoile keitto oitis lämpimänä rapean leivän ja punssitilkan kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...