8. helmikuuta 2013

Punastunut lohikeitto
Lohikeittoa, lämpimän höyryävää punertavaa lohikeittoa. Herkullista kalakeittoa lohesta palsternakalla, porkkanalla ja perunalla punertavine ihanine kalaliemineen.

Viimeksi kun minun piti valmistaa lohikeittoa kotona ei ollutkaan yhtään valkoviiniä missään, ei edes pullonpohjalle jääneenä pakastettuna, joten lohikeitto sai tällä kertaa aivan uuden ulkomuodon. keitosta tulikin punainen koska käytin siihen valkoviinin sijasta punaviiniä mutta lisäsin samalla myös tomaattipyreetä jolloin keitosta tuli vieläkin punaisempi. Kalan kanssa mielletään aina valkoviiniä, mutta se ei välttämättä ole koko totuus, kuten tässä keitossa huomaa. Kalalle sopii myös punaviini.

Kuutioitua lohta

Punaviiniä kalakeittoon

Punertava punastunut lohikeitto on hyvin lähellä perinteistä kalakeittoa ja vaikka siihen on käytetty punaviiniä sisältää se perunaa porkkanaa ja palsternakkaa jotka ovat niitä useimmiten käytettyjä keittojuureksia. Ja jollet pidä palsternakasta voit korvata sen juurisellerillä tai persiljan juurella.
Keitin tällä kertaa keiton  lohesta mutta tähän sopisi aivan yhtä hyvin hauki tai kuha, ja miksei siika. Kalaliemenä keitoissa käytin aina itse valmistamaan kalalientä jota säilytän pakastettuna kokoon keitettynä jääpaloina. Voit saman reseptini mukaan keittämällä porkkanan, sellerin ja sipulin kanssa hyödyntämällä kalan perkeet liemipohjan kokoon jotta sinullakin on omassa pakastimessa aina valmiina kalalientä.

Tomaattien kalttaaminen

Leikkaa tomaatin kantakohtaan risti terävällä veitsellä. Keitä isossa kattilassa ylös vesi kiehuvaksi ja kalttaa tomaatit siellä. Pane tomaatit kiehuvaan veteen ja käännä ne jotta ne saavat lämpöä toiseltakin puolelta jos ne ovat hyvin isoja. Nosta tomaatit reikäkauhalla sivuun kylmään veteen pariksi minuutiksi. Tämän jälkeen kuoret irtoavat helposti. Tomaatit voit myös jättää kalttaamatta jos on laiskalla tuulella, ne poistetaan vain ulkonäön takia, ne eivät muuta makua muulla tavalla kuin että mahdollisesti antavat keitolle lisää tomaatista aromia. Ja tämä on nopeasti valmistuva keitto vaikka tomaatti kalttaisikin, koska kaikki raaka-aineet ovat niin pieneksi pilkottuja.

Perinteisiä keittojuureksia
Tarjoile punainen lohikeitto herkullisen tuoreen rapean leivän kera, keitto sopii hyvin alkuruoaksi tai arjen lämpimäksi pääruoaksi varsinkin nyt hiihtoloma aikoina. Tällä reseptillä saat punertavaa lohikeittoa tavalliseen tapaan neljän hengen perheelle, alkuruokana tätä keittoa riittää kuudelle, jopa kahdeksalle jos annokset ovat pieniä.

Punertava lohikeitto

400 g lohta
2 isoa tomaattia
1 palsternakka
2 porkkanaa
1 sipuli
2 perunaa
8 dl vettä + kalalientä
1 dl punaviiniä
1 laakerinlehti
1 rkl tomaattipyreetä
suolaa
valkopippuria

Ota kala ulos jääkaapista vähintään puolituntia ennen se kypsennystä. Kuori palsternakka ja paloittele se noin sentin kuutikoiksi. Kuori perunat ja kuutioi ne sokerinpalan kokoisiksi.
Kuori sipuli ja hienonna se pieniksi kuutioiksi. Kaada kattilaan kalaliemi, viini sekä tomaattipyree. Sekoita kaikki kunnolla keskenään ja anna liemen kiehahtaa ylös. Lisää kattilaan vihanneskuutiot sipulin ja laakerinlehden kanssa ja anna keiton jatkaa hautumista keskilämmöllä. Kuori keiton päältä siihen muodostunut vaahto jos haluat keitostasi kirkkaan. Teet veitsellä tomaattien kuoriin ristiviillot ja kalttaa ne omassa kattilassaan kiehuvassa vedessä kuten yllä neuvottuna. Kuori tomaatit ja leikkaa tomaatit lohkoiksi, poista terävällä veitsellä niiden sisusta siemenineen jotta jäljelle jää vain tomaatin hedelmäliha. Kuutioi tomaatti samankokoisiksi sokeripala kuutioiksi. Leikkaa kala irti nahasta ja kuutio sekin sokeripalan kokoisiksi paloiksi. Kuori porkkana ja leikkaa se pitkiksi ohuiksi nauhoiksi porkkana pituussuunnassa perunankuorijalla, kuin kuorisit porkkanaa. Lisää porkkana kalan ja tomaatin kanssa keittoon ja anna kiehua miedolla lämmöllä kunnes perunat ovat aivan pehmeitä ja kypsiä, ja kala ei ole enää läpikuultavaa. Sekoita keittoa varovasti ja tarkista keiton maku ja mausta se suolalla ja valkopippurilla oman makusi mukaan. Annostele keitto kulhoihin tai syville lämpimille lautasille ja tarjoile se heti lämpimänä rapean leivän kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...