12. kesäkuuta 2011

Kesän äyriäiscocktail


Mehevää taskuravun lihaa, muikunmätiä, selleriä ja omenaa herkullisessa vienosti piparjuurella maustetussa kastikkeessa. Suussa sulava kylmä alkuruoka sopii kuin nakutettu kuumana kesäpäivänä, mutta toimii myös talven keskellä antamaan esimakua tulevan kesän herkuista.

Majoneesi vain sitten on niin hyvä yhdistelmä äyriäisten kera, ja kylmä alkupala on ihanan helppoa valmistaa etukäteen. Viileä alkupala onkin näin kesällä muutenkin ihanaa, vaikkei nyt kuukaudessa olekaan mitään R-kirjainta kuten ennen vanhaan sanottiin. Äyriäisiä sai vain syödä niinä kuukausina kuin kuukauden nimessä oli R-kirjain, tämä tarkoittaisi täällä Suomessa että äyriäisiä saisi vain syödä marraskuussa, mikä mielestäni olisi aivan liian harvoin ja vähän. Tällöin en varmasti söisi koko kuukautena muuta kuin mereneläviä ja äyriäisiä.

Pidän hyvin paljon taskuravun mausta, en vain voi syödä sitä sen omasta kuorestaan, se muistuttaa liikaa hämähäkkiä joten olen aina yhtä iloinen löytäessäni taskurapua valmiiksi kuorestaan irrotettuna. Tähän äyriäiscocktailiin voit käyttää joko tuoretta kalakauppiaalta ostettua taskurapua, säilykepurkista tai pakastettua taskurapua

Taskuravun voi sen puutteessa korvata tavallisilla ravuilla tai katkaravuilla, tai miksei niiden sekoituksella. Ja muista ottaa äyriäisten kuoret talteen herkullisen Bisque d’homardia varten. Majoneesia sisältävissä salaattikastikkeissa, kuten tässäkin cocktailissa, on tärkeätä antaa kaikkien sen raaka-aineiden kuivua ennen niiden lisäämistä kastikkeeseen. Mitä enemmän nestettä muiden ainesten mukana cocktailiin ajautuu, sitä vetelämpää siitä tulee. Joten anna vihanneksille tarpeeksi aikaa rauhassa kuivua ja valuttaa kaiken ylimääräisen veden lävikössä ennen niiden pilkkomista.

Samasta syystä tomaatti taas kerran fileoidaan, samalla tavalla kuten reseptissäni keväinen katkarapucocktail. Se leikataan ensiksi lohkoiksi joista poistetaan sen sisusta ja siemenet ja jäljelle jää vain tomaatin kuoret ja sen. Tästä samasta nesteen minimoimisesta koverran kurkustakin pois sen nestemäisen sisustan ennen sen käyttämistä, ja myös kuorin kurkun. Omenan kuoresta taas tulee kivaa väriä, joten sen jätän yleensä kuorimatta. Punaisen omenan sijasta tähän voisi myös käyttää vihreätä kirpeätä omenaa mutta jollet pidä omenasta voit käyttää paprikaa sen sijaan, pari eriväristä antaa kivaa vaihtelua annoksen väreihin.

Huomaa taas kerran että tämä ruoka sisältää majoneesia joten sitä ei saa jättää liian pitkäksi aikaa huoneenlämpöön, joten jos valmistat alkuruoan teet itse salaatti valmiiksi kulhoon jonka säilytät muovikelmulla peitettynä jääkaapissa kunnes on tarjoilla se, jolloin vain lusikoit sen tarjoilulaseihin ja viimeistelet annokset ne koristelemalla. Muista vain, mitä pidempi säilytyt kulhossa jääkaapissa, sitä enemmän nestettä aineksista irtoaa, ja sitä vetelämpi tulos. Tämä cocktail sisältää omenaa, joka tummuu sen ollessa hapen kanssa yhteydessä, joten omena on pantava kastikkeeseen heti se paloittelemisen jälkeen, jottei se tummu ruman ruskeaksi ja sen maku muutu pahaksi.

Tällä reseptillä saat alkuruoat noin neljälle ruokailijalle mutta pienemmistä laseista tästä riittää isommallekin seurueelle, varsinkin jos lisäät hieman salaattia sekaan ja tarjoilet sen rapean patongin kera, tai patongin puutteessa paahtoleivän kera. Ja jollei tämä cocktail täynnä mereneläviä ja mätiä säväytä voit valmistaa Toast Skagenia tai keväistä katkarapucocktailia alkuruoaksi.

Kesän äyriäiscocktail
200 g rapuja, katkarapuja ja/tai taskuravunlihaa
4 rkl muikun mätiä
1 salottisipuli
10 cm kurkkua
1 iso tomaatti
1 punainen omena
2 vartta varsiselleriä

Äyriäiskastike:
4 rkl majoneesia
1 dl vispattua kermaa
1 tl raastettua piparjuurta
1 tl suolaa
1 tl mustaa pippuria
koristeluun tilliä ja sitruunaa

Äyriäiskastike:
Vispaa kerma kuohkeaksi. Kuori ja raasta piparjuuri hienosti. Sekoita kaikki ainekset hyvin pienessä kulhossa. Tarkista kastikkeen maku ja lisää siihen suolaa jos se mielestäsi sitä vaatii, ja mustaa pippuria jos siitä pidät. Anna kastikkeen tekeytyä jääkaapissa vähintään tunnin ajan.

Cocktail:
Sulata äyriäiset jos ne ovat pakastettuja sekä mäti. Äyriäiset sulavat parhaiten jääkaapissa, samoin kuten mätikin. Huuhtele selleri ja anna sen kuivua. Kuori kurkku, halkaise se pituussuunnasta ja koverra sen siemenet ulos lusikalla ja viipaloi se. Pese huolellisesti omena, voit kuoria sen jos haluat. Leikkaa omenasta noin sentin kokoisia kuutioita. Viipaloi selleri puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Kuori sipuli ja hienonna se niin pieneksi kuin vain suinkin osaat. Sekoita sipuli, kurkku, selleri ja omena kulhossa kastikkeen kanssa. Fileoi tomaatti ja kuutio se samankokoiseksi kuin omena ja lisää Leikkaa tomaatti noin sentin lohkoiksi ja leikkaa terävällä vetisellä sen sisusta siemenineen pois jotta jäljelle jää vain tomaatin hedelmäliha kuorineen. Kuutioi tomaatin suikaleet ja lisää ne kulhoon. Lisää taskuravun liha ja sekoita. Lusikoi annokset laseihin, viimeistele annos mädillä, sitruunan viipaleella ja tillillä. Tarjoile annokset heti alkuruoaksi tai myöhemmin illalla jatkoilla huikopalana rapean patongin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...