1. kesäkuuta 2011

Jättikatkarapukakku muikunmädillä


Jättikakkarapuja ja muikunmätiä täynnä oleva voilepäkakku. Juhlava äyriäisillä täytetty kakku kevään rippijuhliin tai lakkiaisiin joista puuttuu leipä joten se sopii myös karppaajille ja keliakikoille.

Tässä voi itse valita miten hienoksi kakusta haluat valitsemalla sille oikeat raaka-aineet. Ainekset voivat olla tuoreita tai pakastettuja, ja voit täyttää kakkusi hummerilla ja kaviaarilla tai muikunmädillä hienoihin juhliin ja katkaravuilla ja kirjolohenmädillä hiukan tiukemmalla budjetilla, kakku on kummassakin tapauksessa yhtä juhlavaa tarjottavaa, varsinkin kun se koristelee. Itse kakkuun kannattaa hienontaa äyriäiset, mutta koristeluun kakun päälle ne voi jättää kokonaisina. Tähän voisi myös vaihtoehtoisesti käyttää vaikkapa graavilohta, koristelee kakun viipaleilla ja täyttää sen ohuilla suikaleilla. Ja oikeilla raaka-aineilla tämän voi myös valmistaa sopivaksi vegaaneille, käytät merileväkaviaaria täytteeseen ja agar agaria livatteen sijasta. Tällöin valmistustapa kuitenkin eriää hiukan allamainitusta.

Itse suosin enemmän suolaista juhlaruokaa, ja sekä voileipäkakut että voileivät ovat aina olleet omia suosikkejani. Salaatti voi joskus olla tylsää varsinkin jos yrittää välttää liikoja hiilihydraatteja, ja useimmissa voileipäkakuissa ja voileivissä valitettavasti melkein aina on jotain leipää, siis hiilihydraatteja Näitä hiilihydraatteja voi itse valita, miten paljon kuitua missäkin on kun itse valmistaa kakkunsa, mutta voi leipäkakun ei aina välttämättä tarvitse sisältää leipää, ja tässä jätinkin sen pois joten tätä kakkua voit syödä myös silloin kun vältätä hiilihydraatteja, mutta vain silloin, kun jätät sen leivän palan syömättä kakun kanssa. Mutta jos välttämättä haluat kakkuusi leipäpohjan, voit valmistaa sen samalla tavalla kuten matjessillipiirakka reseptissäni.

Kakun voi varsin hyvin valmistaa parikin päivää etukäteen ennen juhlia ja vasta viimeistellä se koristelemalla juuri ennen kakun tarjoilua. Muista vain että kakku on valmistettu liivatteella, joten se ei kestä olla esillä pitkiä aikoja sulamatta. Se sulaa melko nopeasti jo huoneenlämmössä mutta auringonvalo voi sulattaa sen alta aika yksikön. Jos halut kakkuun hieman hienostuneemman maun voit sipulin sijasta käyttää purjosipulin valkeata osaa, noin kymmenisen senttiä riittää hyvin tähän. muista vain pestä purjo huolellisesti ja antaa sen kuivahtaa ennen se pilkkomista. Voit vaihtoehtoisesti korvata osan ranskankermasta kermaviilillä, tai maitorahkalla. Jos käytät rahkaa ei tähän välttämättä tarvitse käyttää ihan yhtä paljon liivatetta. Laktoosittoman saat kakusta kun korvaat rahkan, ranskan kerman laktoosittomilla tuotteilla. Majoneesi taas ei oikein sovi tähän, se olisi liian voimakkaan makuista ja peittäisi liikaa muiden raaka-aineiden maut allensa. Käytän tässä muovikelmua jotta varmasti saisin kakun pois vuoasta, mutta jos valitset valmistaa kakun leipäpohjalla, kuten matjessillipiirakassa, et välttämättä tarvitse muovia vuokaan, koska se irtoaa paljon helpommin tämän pohjan vuoksi.

Tillille on hyvä vaihtoehto ruohosipulista jota voit käyttää yhtä paljon. Koristeluun käytin tässä tapauksessa jättikatkaravun pyrstöjä ja Rucolaa jota vain sijoitin kakun päälle rykelmäksi. Tulos oli omasta mielestäni aika rennon hienostunut, vaikka sen itse sanonkin. Valmistin tämän katkarapukakun vuossa jossa irrotettava pohja ja reunat. Jätin kakun tällä pohjalle sen tarjoillessani jotta se varmasti pysyisi koossa enkä edes saisi mahdollisuutta mokata tämän kakun pudottamisella lattialle, jolloin tarjoilut olisivat olleet liian niukat. Kakut ovat aina kauniimman näköisiä jos ne ovat sijoitettu kakkupaperille, kuten tämäkin kakku tässä. Jollei sinulla satu olemaan kakkupaperia valmiina voit hyvin itse askarrella sellaisen valkoisesta voipaperista samalla tavalla kun lapsena koulussa teimme lumihiutaleita. Mittaa vain vadin koko sen keskustasta ja leikkaa sen äärien myötä kakkupaperiin kuvioita sen ympyrän reunaan. Tähän ei kannata tehdä mitään hienoja pitsikuvioita kuin vain siihen osaan joka tulee kakun reunan ulkopuolelle koristamaan kakkuvatia. Tällä reseptillä saat katkarapukakkua noin kuudesta kahdeksalle syöjälle jos tarjoilet sen alkuruokana.

Jättikatkarapukakku muikunmädillä
5 dl Creme Fraichea
200 g muikunmätiä
200 g jättikatkarapuja
1 pieni sipuli tai purjosipulia
1 pieni nippu tilliä
5 liivatelehteä
valkopippuria
suolaa
Rucolaa (tai tilliä) koristeluun

Jätä kelmun reunat vuoan reunojen ulkopuolelle roikkumaan. Pilko sipuli hienon hienoksi ja pienennä myös katkaravut. Leikkaa tilli hienosti mutta säästä pari oksaa koristeluun jos haluat koristaa kakun tillillä. Pane liivatteet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Ota sivuun kolmas osa ravuista ja mädistä koristeluun ja pane ne takaisin jääkaappiin. Sekoita ranskan kerma, mädit ja ravut sipulin kanssa kulhossa. Maista seosta ja lisää siihen hienoksi jauhettua valkoista pippuria ja suolaa jos se sitä mielestäsi tarvitsee. Purista liivatteista suurin osa vettä pois ja sulata ne hyvin miedolla lämmöllä pienessä kattilassa koko ajan sekoittaen kauhalla. Liivatetta ei kannata vispata jolloin kakkuun muodostuu rumia ilmakuplia. Ota liivate pois lämmöltä ja anna sen jäähtyä vähän aikaa. Vuoraa kakkuvuoka muovikelmulla. Sekoita jäähtynyt liivateseos ranskan kermaan, sekoita kaikki kunnolla aivan pohjasta asti. Kaada seos vuokaan, peitä vuoka muovikelmulla ja anna sen kovettua jääkaapissa 4-6 tuntia tai yön yli. Kumoa kakku vadille, poista muovi ja viimeistele kakku Rucolalla, mädillä ja jättikatkaravuilla. Tarjoile kakkua kylmänä alkuruokana tai osana isompaa kokonaisuutta seisovassa pöydässä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...