18. kesäkuuta 2011

Caipirinha, Mojito ja Mint Julep

Huurteisia kesä-cocktaileja, Caipirinha Cachahasta, Mint Julep Bourbon viskistä ja Mojito rommista, periaatteessa sama drinkki.

Caipirinhasta on viime aikoina tullut hyvin suosittu juoma täällä meilläkin päin, Caipirinha muodostuu Cachacasta, limetin mehusta ja sokerista johon lisätään jäitä, ei helpompaa voisi olla. Katselin tässä hiljattain baarimestarikurssin muistiinpanoja ja tuli mieleen niin paljon kivojakin muistoja ja löysin sieltä myös vuosien mittaan irtolappusille talteen kirjattuja vähän epätavallisempiakin drinkkejä, ja joitain sekoituksia joita en välttämättä suosittele koska ne olivat niin hirveitä sekoituksia, tai oikeastaan mauttomuuksia, ja alkoholin väärinkäyttöä, mutta baarimikko palvelee asiakkaita ja sekoittaa sitä mitä he lasiinsa tilaavat.

Tämä Cachaca on kotoisin Brasiliasta ja sitä voisi kutsua rommiksi, kuten esimerkiksi kansainvälinen baarimestarien kiltakin sen tekee. Cachacan ja rommin ero on se, ettei Cachacaa kypsytetä, kuten rommia useimmiten vuosia tynnyreissä ja että Cachaca myöskään ei ole valmistettu melassista. Cachaca haisee aivan Tequilalle, mutta maistuu kivasti kookokselle ja siinä on paahdetun sokeriruo’on maku olematta ollenkaan makea. Sillä on myös vähän Tequilaa muistuttava terävä jälkimaku ja vaikka itse en olleenkaan pidä mistään rommista, Cachacasta taas pidän kovasti.

Caipirinha

6 cl Cachacaa
1 limetti
1 rkl ruokosokeria

Leikkaa limetti pieniksi paloiksi ja pane ne viskilasiin. Sirottele sokeria päälle ja murskaa sokeri lasissa limetin kanssa puunuijalla. Täytä lasi jääpaloilla, lisää Cachacaa ja sekoita ennen tarjoilua. Caipirinha on lyhyt drinkki ja se siis valmistetaan sokerista joka murskataan limetin palojen kanssa puunuijalla viskilasissa tuusan nuuskaksi jonka jälkeen sekaan lisätään Cachacaa, ja jäitä lisäämällä siitä muodostuu Caipirinha. Drinkin voi tarjoilla kahdella tavalla, sen voit alkuperänsä mukaan joko jättää sellaiseksi, tai drinkistä voi siivilöidä limetin palat pois ja lisätä jäät ennen sen tarjoilua. Opin koristelemaan tämän siivilöidyn variaation Caipirinhasta pitkällä suikaleelle limetin kuorta, mutta kotioloissa jollei ole sitrusveistä, tai reikärautaa toiselta nimeltään, joutuu turvautumaan perunankuorijaan jolloin tulos ei välttämättä ole yhtä kaunis. Juoma kyllä oli herkullista, kuten sen pitääkin olla. Itse valmistan Caipirinhani ilman sokeria jolloin se ei teknisesti edes ole Caipirinha, mutta nautin tästä juomasta kuitenkin.

Kuten jo mainitsinkin täydellistä Dry Martinia koskevassa kirjoituksessani, drinkki muuttuu joko sisältämien raaka-aineiden, tarjoilulasin tai koristelun mukaan toiseksi drinkiksi ja jos Cachacaan lisätään murskattua marjaa tai hedelmää murskattujen jäiden kanssa se onkin Batida esimerkiksi, murskattua mangoa, juoma muuttuu Batida mangoksi joka tarjoillaan viini- tai cocktaillasista.

Ajattelin myös tässä samassa yhteydessä mainita Mint Julep ja Mojiton jotka kummatkin ovat hyvin samantyyppisiä drinkkejä koostumukseltaan kuin Caipirinha ja kummatkin tavallaan ovat jatkumoa näihin yllä mainitsemiini drinkkeihin mutta nämä molemmat kuitenkin sisältävät tuoretta minttua. Tässä pääsemmekin asiaa joka voi pahasti hämmentää. Minttua on montaa eri lajiketta, joista kaksi varsinkin eriävät toisistaan maultaan, Piparminttu ja viherminttu. Käytä tähän Viherminttua, Speramint, se on sitä mistä yleensä puhutaan kun ei mainita mitä minttua tarkoitetaan, Piparminttu taas maistuu enemmän hammastahnalle, ja se onkin se maku aine joka yleisimmin käytetään hammastahnoissa ja mentolitupakassa. Viherminttu on taas se jota kannattaa käyttää Pääsiäislampaan kanssa, se on se samainen yrtti josta minttuhyytelö ja minttukastike valmistetaan, ja jota myös käytin jogurttikastikkeessa marokkolaisten kebakkojen kera kun taas raikkaassa inkivääriteessä käytin Piparminttua.

Valmistan usein kokonaisen kannullisen kutakin näistä kolmesta cocktailista, juomat eivät säily hyvin kauan, ne veisttyvät niihin sulavasta jäästä joten jos janoisia juojia ei ole montaa kannattaakin kannun valmistamisen sijaan tehdä jokainen cocktaili yksitellen kun sille on tarve. Jäitten suhteen voin vain suositella lihanuijan vapaatta käyttöä agressioiden vöhentämiseksi. Muista vain panna jääpalat muovipussiin, äläkä sulje pussia tiivisti. Pussissa oleva ilma liikkuun kun nuijit siinä olevia jäitä, joten pidä pussin suusta vain kiinni. Murskattuja jäitä voi tehdä etukäteen ja säilyttää niitä pakkasessa, joko tiivisti suljetussa muovipussissa tai rasiassa. Siellä ne säilyvät murskattuna ja erillään parisen päivää ennen kuin taas alkavat kiinnittyä toisiinsa. Tänä sama koskee myös jääpaloja, niitä voi valmistaa etukäteen juhliin joko jääpalapusseissa, tai muoteissa ja säilyttää ne tiiviissä pakkauksessa kunnes niitä on aika käyttää drinkkeihin ja cocktaileihin.

Mint Julep

6 cl Bourbon viskiä
1 rkl valkoista sokeria
murskattua jäätä
4-5  tuoretta mintunlehteä

Mint Julep on lyhyt drinkki joka alkujaan on Yhdysvaltojen etelä-valtioiden plantaaseilta, ja siinä murskataan tuoretta minttua sokerin kera highball lasissa, siis korkeassa grogilasissa, samalla tavalla puunuijalla kuten myös Caipirinhassa. Sekaan lisätään Bourbon viskiä ja murskattua jäätä. Drinkkiä sekoitetaan kunnes lasi on huurtunut ulkopuolelta ja koristellaan parilla pienellä oksalla tuoretta minttua jonka jälkeen se on valmis nautittavaksi.

Mojito

6 cl vaaleata rommia
1-2 tl ruokosokeria
pari oksaa tuoretta minttua
½ limetin mehu
soodavettä
murskattua jäätä

Mojito taas pidempi drinkki kun sekä Caipirinha ja Mint Julep vaikka se periaatteessa on sama kuin Mint Julep mutta Kuubalaisella teistillä joten siinä amerikkalainen viski on korvattu Kuuban kansallisjuomalla, vaalean ruskealla rommilla, ei siis valkoisella rommilla. Leikkaa limetti puoliksi ja purista siitä mehu highball lasiin. Lisää lasiin myös limetin kuoret joista juuri puristit mehut. Lisää tuoretta minttua ja sokeria ja murskaa kaikki puunuijalla. Täytä lasi murskatuilla jäillä ja lisää vaalean ruskeata rommia. Sekoita drinkkiä kunnes lasi on huurtunut ja lisää soodavettä. Koristele lasi tuoreella mintun oksalla ja tarjoile drinkki oitis pillin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...