7. kesäkuuta 2011

Marokkolaiset kebakot


Kebab, Kabob, Shish kebab, Souvlaki, Cevapi, Shaslik, Yakitori jotka kaikki periaatteessa ovat sama asia, tikkuun varrastettua lihaa, siis suomeksi niin hauskasti kebakkoja. Tämäkin oli alun perin paloiksi leikattua kokolihaa joka pantiin vartaisiin ja niin oli alun perin myös kebabissa, mutta nykyään meille tarjoillaan lihamassasta valmistettua kebablihapötkyä, joka periaatteessa onkin sama asia kuin makkara. Olen todennut että valitettavan moni syömämme ruoka on nykyään periaatteessa makkaraa tai ainakin makkarantapaista. Japanissa sama asia on yakitori, joka useimmiten meillä täällä länsimaissa mielletään kanan yhteydessä mutta kuitenkin on varrastettua lihaa

Ja tässä tapauksessa kebakot ovat marokkolaiseen tyyliin maustettuna chilillä, jeeralla, sitruunanmehulla ja korianterilla. Bambutikkuja löytyy kaupoista, anna niiden ensin liota vedessä pari tuntia, etteivät ne ala niin helposti palamaan niitä grillatessa. Jauhelihatikkujen kypsennyksen salaisuus on tarpeeksi kuuma grilli, paksut ritilät jotka ovat tiheästi. Monesti tavallinen hiiligrilli ei riitä tähän, ritilän rauta on liian ohutta eikä ole tarpeeksi tiheässä, ja monesti myös grillin lämpö on liian alhainen. Kebakot voi myös kypsentää uunissa grillin puutteessa, tai paistaa paistin pannulla tai parilalla.

Jollei jogurtti ole paksua kermaista sorttia kannattaa sitä valuttaa kahvifiltterin läpi samalla tavalla kuten isäni Tsatsiki reseptissä, Tsatsiki muuten olisi hyvä lisuke tälle kebakolle, jollet välttämättä halua pysyä saman maan teemassa ja voit mielessäsi yhdistää marokkolaisittain maustetun kebakon kreikkalaiseen Tsatsikiin. Sekä kastikkeessa että lihan maustamisessa käytetään minttua, ja tämä tarkoittaa tässä tapauksessa Viherminttua eikä Piparminttua joka sopii paremmin muuhun maustamiseen.Voit myös kokeilla Englantilaista minttukastiketta.

Isän alkuperäisessä reseptissä tähän käytettiin kokonaista lihaa joka leikattiin sopivan kokoiseksi jotta se kypsyy hyvin ja on helppo pujottaa vartaaseen. Jollet pidä lampaasta voit korvata sen häränlihalla josta tulee hyvin maukasta tällä tavoin maustettuna. Jos valmistat vartaat koko lihasta jauhelihan sijaan pätee samat suhteet, jogurttia voisi olla hieman enemmän noin puoli litraa, ja tällöin lihaa voi marinoida yön yli jääkaapissa, hyvin muovilla peitettynä, jottei marinadit hajut leviä jääkaapissa muihin ruokiin. Jauhelihaa käyttäessä vartaat voi heti muovailla lihasta. Jogurtin voit helposti tise valmistaa, voit lukea tästä tarkemmin tekstistäni kotitekoista jogurttia.

Kebakot ovat kivaa retkiruokaa, nämä maistuvat hyvälle kylmänäkin, ja niitä on helppo syödä tikusta pitäen joten ne sopivat myös lasten juhliin, vaikka tällöin mausteita ei välttämättä kannata käyttää ihan näin paljon. Kebakot ovat kivaa juhlaruokaa jota voit panna seisovaan pöytään muiden herkkujen kanssa, niiden mausteet ovat enemmän aikuisten makuun ja chiliä voi lisätä jos kebakoista haluaa oikein tulisia.

Marokkolaiset kebakot
1 kg lampaanjauhelihaa
1 dl jogurttia
1 dl tuoretta minttua
3 rkl tuoretta korianteria
1 tl chilitahnaa
4 valkosipulinkynttä
2 rkl sitruunanmehua
2 tl jeeraa (juustokuminaa)
2 tl suolaa
1 tl pippuria
1 sipuli
oliiviöljyä paistamiseen/grillaukseen

Tuoreminttukastike:
½ dl tuoretta korianteria
½ dl tuoretta minttua
½ l paksua jogurttia
1 rkl sitruunamehua
1 valkosipulin kynsi
1-2 tl suolaa
(1-2 tl chilitahnaa)

Kastike:
Pese yrtit ja anna niiden kuivahtaa. Hienonna valkosipuli. Leikkaa yritit hienosti ja sekoita ne kulhossa jogurtin, sitruunanmehun ja valkosipulin kanssa. Peitä kulho kelmulla ja anna sen tekeytyä jääkaapissa parin tunnin ajan. Mausta kastike suolalla oman makusi mukaan ja tarjoile sitä kebakkojen kera.

Kebakot:
Huutele yrtit hyvin ja anna niiden kuivahtaa. Kuori sipuli ja valkosipuli. Leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi ja silppua valkosipuli niin pieneksi kuin vain suinkin sen saat. Leikkaa yritit pieniksi ja purista sitruunasta mehu. Sekoita mausteet jogurttiin ja pane liha siihen maustumaan. Marinoi liha pari tuntia jääkaapissa. Kokeile lihan maku, paista pieni pala pannulla jo lisää mausteita oman makusi mukaan. Muotoile liha keppeihin kosteilla käsillä ja sivele kebakot ohuelti öljyllä ja grillaa ne kuumalla grillillä. Muista kääntää kepakkoja usein, ja grillaa lihaa kunnes se on sinun makuusi tarpeeksi kypsää. Tämä on lampaanlihaa joten lihan ei tarvitse olla läpikypsää kuten porsaanlihan, vaan se voi jäädä roseeksi sisältä. Tarjoile vaikka keitetyn riisin, salaatin ja kastikkeen kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...