9. kesäkuuta 2011

Aunty Andrea´s hot barbeque-sauce


Makeaa, tahmeaa mausteista grillikastiketta, barbequekastikette. Aromaatista, silkkisen pehmeää makeaa kastiketta grillatulle lihalle oli se sitten possua, nautaa tai lammasta.

Miksi sitten oikeasti tarvitsee mitään Bar-be-que-kastiketta? No kaikki eivät halua marinoida lihaansa valmiiksi, ja kun kastikkeen kaataa vasta kypsennetyn lihan päälle ei tule samaa vaaraan kärventää lihan pintaa makealla mausteseoksella tai Glazella. Tässä on siis vaihtoehto sille joka haluaa valmistaa lihansa perusmaustein, siis vain suolan ja pippurin kera ja vasta kypsennyksen jälkeen lisätä vähän sitä potkua. Tällä tavalla et kuitenkaan saa niitä tahmeita grilliluita, mutta paremman puutteessa. Ja kunnon grillijuhlissa on sillekin tarvetta, koska silloin tarjoillaan lihat, kastikkeet ja mausteet jokaisen omaan makuun. Pitää olla tulista, makeata ja mietoa, on kalaa, kanaa ja lihaa erimuodoissa, salaatteja ja vihanneksia erimuodoissa unohtamatta perunaakaan. Grillijuhlia ei kuitenkaan tarvitse vetää ihan ”överiksi Teksasilaiseen malliin” mutta tarjoilun kannattaa olla laaja, siis jotta jokaisen makuun olisi vähän jotakin.

Sain kastikkeen alkuperäisen version joskus 1980-luvulla ystävättäreltäni, joka on jälkikasvun ikioma Aunty Andrea, ja olen siitä lähtien valmistanut tätä Barbeque-kastiketta samalla reseptillä kun sellaiselle on ollut tarvetta, siis jokaiseen grillijuhlaan joka meillä vuosien varrella on ollut. Tämä kastike on ihan kivaa tuliaisenakin kun sinut on kutsuttu juhliin. Pullota vain kastike kauniisti ja anna sen emännälle lahjana. Itse kastike on helpointa helpon valmistaa, otat sitä mitä sinulla on kaapissa, ja tästä syystä kastikkeen koostumus vaihtelee kerrasta toiseen ja samanlaisia ei tule koskaan uudestaan. Barbeque-kastikkeen kuuluu olla hapan-imelä joten meillä siinä on aina tomaattia kastikkeen pohjana, etikkaa antamassa haluttua happamuutta, mausteita antamaan sekä makua että tulisuutta ja jotain makeata, kuten hunajaa, siirappia tai hunajaa. Suolaa en tähän välttämättä pane, koska sitä voi lisätä itse lihan päälle.
Kastikkeen voi tarjoilla sekä kylmänä että lämpimänä, se on kuitenkin tosi hyvää lisää grillatun lihan kera, varsinkin jos haluaa siitä tulista. Kastikkeen tulisuuden voi itse säädellä määrällä chiliä jota siihen panee, ja tätä tulisuutta voi tehdä miedommaksi lisäämällä kastikkeeseen hunajaa. Tällä kertaa innostuin lisäämään kastikkeeseen kuusenkerkkiä, ne kun juuri nyt ovat parhaimmillaan.

Jollei sinulla on kuusenkerkkiä voit käyttää kuusenkerkkäsiirappia tai vaahterasiirappia, näitä kun on tarjolla loppu kesänkin aikana. Tässä kastikkeessa on aika vähän yrttejä ja niitä voi halutessa lisätä oman maun mukaan. Esimerkiksi basilika, kirveli tai timjami sopii hyvin tähän. Kastikkeen voi halutessaan soseuttaa sauvasekoittimella tai siivilän läpi, tai olla sitä soseuttamatta, jolloin siihen jää kivoja sattumia. Kokonaiset mausteet kuten laakerinlehti, kanelitanko ja kuusenkerkät kannattaa kuitenkin onkia (helpompaa olisi kuitenkin siivilöidä ne) kastikkeen seasta pois ennen sen tarjoilua. Inkivääriä lisäni jauheena mutta sitä voisi yhtä hyvin lisätä myös tuoreena tai hillottuna ohueksi suikaloituna. Sinapin siemenien puutteessa voit korvata ne sinappijauheella, mutta valmis sinappi ei välttämättä sovellu tähän, se voi saada kastikkeen juoksettumaan jos siinä on paljon viinietikkaa. Savustettu suola taas antaa kivan savuisen maun kastikkeelle. Kastike säilyy viikon pari jääkaapin kylmässä, ja pidempäänkin avaamattomana pullotettuna puhtaaseen pulloon. Kastikkeen voi lämmittää ennen tarjoilua, tai sen voi jättää kylmäksi, kastike on hyvää kummallakin tavalla.

Aunty Andrea´s hot barbeque-sauce
1 iso sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
loraus oliiviöljyä freesaukseen
1 tlk tomaattimurskaa
2-3 tl chilitahnaa
2 tl mustaa pippuria
1 tl korianterin siemeniä
1 tl sinapin siemeniä
2 tl inkivääriä
½ dl hunajaa
kourallinen kuusenkerkkiä
1 kanelitanko
1 laakerinlehti
1 dl punaviiniä
1 dl balsamietikkaa
1-2 rkl savustettua merisuolaa

Kuori sipuli ja valkosipuli. Silppua sipuli ja valkosipuli hienosti. Freesaa sipuli tilkassa öljyä miedolla lämmöllä kunnes se on läpikuultavaa. Rouhi kokonaiset pippurit, korianterin ja sinapin siemenet morttelissa hienommaksi. Lisää chili ja rouhitut mausteet kattilaan sipulin sekaan koko ajan sekoittaen. Lisää hienoksi silputtu valkosipuli pariksi minuutiksi koko ajan sekoittaen kunnes siitä alkaa levitä herkullista tuoksua keittiössä ennen kuin lisäät tomaattimurskan, etikan ja viinin. Lisää sekoittaen jauhettu inkivääri, hunaja ja kuusenkerkät. Anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä tunnin parin, se kiehuu kokoon samalla. Ongi ylös kokonaiset mausteet ja siivilöi kastike jos haluat.
Mausta kastike oman makusi mukaan savustetulla merisuolalla ja tarjoile se kastikkeena grillatun lihan kanssa joko lämpimänä tai kylmänä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...