15. kesäkuuta 2011

Kangasajuruohovoi


Kangasajuruohoa, villiä timjamia, suoraan luonnosta ruokaan, maustevoin muodossa. Villinä kasvavan kangasajuruohon tuoreita kukkia, punaviiniä ja valkosipulia. Siit koostu grillikauden kestosuosikki.

Timjami kukkii paraikaa ja tämä luonnossa villinä kasvava muoto on toiselta nimeltään Kangasajuruoho. Se kukkii tänä vuonna vähän aikaisemmin kuin tavallista, normaalisti tätä herkkua saa vasta heinäkuun puolella ja tämä on mielestäni yksi parahimpia asioita kesässä, kun villi timjami kukkii.

Kangasajuruoho on siis Suomessakin villinä kasvava timjamilajike ja ainoa tapa jolla olen huomannut Kangasajuruohon mitenkään eriävän tavallisesta timjamista, siis Tarha-ajuruohosta, on, että timjamilla on vaaleammat kukat, kun taas kangasajuruoholla on sinertävän vaaleanpunaiset kukat. Maussa en ole huomannut mitään isompaa eroa, joten käytän kumpaakin yrttiä aivan samalla tavalla, paitsi kangasajuruohon kukkien suhteen. Timjamin terveellisyydestä viittaan tekstiini Mustaherukkagranitasta. Kangasajuruohon kukista saa aivan mahtavaa maustevoita, harmi ettei voi enää ole yhtä kaunista kuin se on sekoitettu valmiiksi mutta kaunis näky paljastuu vasta kun voisula pihville ja sieltä paljastuu kauniin sinipunaisia kukkia ja hentoja pienen pieniä lehtiä.

Tuoreiden yrttejä käsiteltäessä on aina muistettava että ne voivat sisältää multaa, ja mullassa voi olla meille haitallisia bakteereja jotka voivat aiheuttaa vaarallisiakin tauteja. Tästä syystä yrtit on aina huuhdeltava huolellisesti, ja tässä tapauksessa niiden pitää antaa kuivua ennen niiden käyttöä. Anna yrttien valua lävikössä ja kuivaa ne joko puhtaalla keittiöpyyhkeellä tai talouspaperilla ennen niiden käyttöä. Voit lukea lisää villiyrteistä ja niiden talteen otosta tekstistäni villit yrtit ja kasvit talteen jossa olen käsitellyt asiaa syvemmin.

Timjamilla on antiseptinen vaikutus ja se on hyvää yskänlääkettä, joten jos podet kesäflunssasta kiehauta itsellesi lääkitsevä timjaminkukka tee. Pari ruokalusikallista tuoretta yrttiä (joka vastaa noin kahta teelusikallista kuivattua yrttiä) on hyvä määrä mukilliseen teetä. Pane yrtit vain teekannuun, kaada päälle kiehunutta teetä ja anna hautua viidestä kymmeneen minuuttiin. Siivilöi tee mukiin ja mausta tee hunajalla. Tämä maustevoi on hieman tavallista voimakkaampaa joten se vaatii jotain väkevämpää seurakseen lautaselle, joten valitse jokin häränpihvi tai lampaankyljykset grilliin ja pane tätä voita päälle sulamaan ja antamaan makua.

Valmis villitimjamivoi
Tähän voisi mahdollisesti käyttää myös tuoretta tavallista timjamia, jollei ole kukkia mutta maku ei ole ollenkaan sama, näissä timjaminkukissa on jokin erilainen maku muuhun yrttiin verrattuna, onko se sitten kukkien sisältämä mesi vai mikä. Voina voit käyttää periaatteessa mitä tahansa voita kun haluat, tavallista voita, laktoositonta voita omien makutottumuksiesi mukaan. Tähän sopii jopa voilevite, koska sitä ei lämmitetä, se vain sulaa ruoanpäällä sitä maustaen.

Voi valmistetaan pehmenneestä voista. Tavallisesti voi on pehmennyt sopivaksi noin tunnissa parissa, mutta kesähelteillä kannattaa olla tarkkana, ettei voi sula aivan nesteeksi. Ensinnäkin voin maku muuttuu, ja se voi myös helposti pilaantua kun se on liian kauan lämpimässä. Ruoanlaitto ohjelmissa neuvotaan useimmiten tekemään makkara voista joko muovikelmuun tai voipaperiin, joka sitten pannaan jääkaappiin kovettumaan. Tämä maustevoirulla on kaunis, mutta laiskana tyttönä joskus vuosia sitten aloin panna maustevoin johonkin kauniiseen kulhoon josta sen tarjoilin, tai sopivaan rasiaan jossa sen pakastin. Maustevoin ei välttämättä tarvitse olla pyöreätä kuten aina ravintoloissa. Valmis yrttivoi säilyy pakkasessa puolisen vuotta, mutta maku on aina parhaillaan kun voi ja sen sisältämät yrtit ovat tuoreita suoraan maasta kerättynä. Tähän lisään myös tilkan punaviiniä samalla tavalla kuten reseptissäni punaviinivoita, annan valkosipulin maustua viinissä.

Kukkavoi Kangasajuruohon kukinnoista

150 g voita
2 valkosipulinkynttä
1-2 tl punaviiniä
kourallinen kangasajuruohon kukkia
mustaa pippuria

Ota voi ulos huoneenlämpöön pehmenemään noin tunti pari ennen voin valmistusta. Kuori valkosipuli ja hienonna se. Pane valkosipuli kulhoon ja lisää sekaan pari teelusikallista punaviiniä. Anna maustua kymmenisen minuuttia. Hienonna kangasajuruohon kukat pieniksi ja lisää ne valkosipulin sekaan. Lisää pehmennyt voi ja sekoita voi kunnolla. Lisää vasta rouhittua mustaa pippuria oman makusi mukaan. Muotoile maustevoi valitsemallasi tavalla, joko rullaksi tai rasiaan, ja pane se jääkaappiin kovettumaan ennen sen käyttöä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...