20. kesäkuuta 2011

Karppajan kaalilaatikko


Uuden sadon hentoa kaalia, kevät sipulia ja härän ulkofileen suikaleita nopeasti ruskistettuna ja tarjoiltuna keitetyn riisin kera. Perinteinen kaalilaatikko mutta vähän eri tavalla esillepantuna.

Kaalilaatikko on niitä perinnereseptejä jotka periaatteessa ovat säilyttäneet alkuperäisen muotonsa, sen muodon jossa sen alun perin opin valmistamaan mutta kesällä kun on saatavilla uuden sadon kaalia alkaa suuri odotus, että hennosta vaaleanvihreästä kaalista tulisi tarpeeksi ronskia jotta siitä voisi tehdä kaalilaatikkoa, joka kuuluu meidän suurin herkkuihimme. Mietin asiaa pitkän aikaa ja nyt kun oli tarvetta lohdutusruoalle, ne perinneruoat lapsuudesta olivat ne joita kaipasi eniten joten kehittelin uuden tavan jolla saada aikaiseksi ihan kaalilaatikoksi kelpaavaa ruokaa. Tein tämän kaalilaatikon vähän epätavallisemmalla tavalla, kaikki ainekset ovat kyllä siellä mutta uutta tämän vuoden satoa ja väärässä järjestyksessä.

Nyt kun olemme keskellä kesää voin tähän kaalilaatikon versioon käyttää kevät sipulia tavallisen keltaisen, kuivatun sipulin sijaan mutta myös punaisesta kevät sipulista saa hyvää, ja vähän lisää väriä annokseen. Uuden sadon kaali on aina hyvin hentoa ja se on vetistä kun sitä paistaa joten siitä tulee enemmän kaalikeittoa kuin kaalilaatikkoa mutta ruskistamalla kaalin nopeasti sipulin kanssa wokkitapaan tekee siitä ihan kaalilaatikkoa, varsinkin kun sen yhdistää härän ulkofileesuikaleisiin. Osta koko pala ulkofileetä, ja leikkaa se itse niin ohuiksi viipaleiksi kuin itse haluat, mitä paksuimpia sitä enemmän punaiseksi ne jäävät sisältä. Kaali ja sipulisekoitus yhdistetään ruskistettujen lihasuikaleiden kera ja tarjoillaan keitetyn riisin kera, ja voilà, kaalilaatikkoa uudella tavalla. Jos ruoka on tarkoitettu aikuiseen makuun voit maustaa lihan ennen sen ruskistamista valkosipulilla ja chilillä.

Käytä tähän sekä voita että öljyä jotta saat se oikean ja aidon kaalilaatikon maun, ja kuten jo mainitsin tekstissäni perinteinen kaalilaatikko, se miten tummaksi haluaa kaalilaatikkonsa on makuasia, riippuu siitä mihin on kotona tottunut. Meillä isän ja äidin valmistama kaalilaatikko erosi toisistaan vain kaalin tummuudessa. Isän valmistama oli melkein mustasi palanutta, kun taas äitini kaalilaatikko oli kevyemmin ruskistettua.

Kaalilaatikko uudesta kaalista uudella tavalla
uutta keräkaalia
kevät sipulia
naudan ulkofileetä
(valkosipulia)
(chiliä)
suolaa
mustaa pippuria
voita ja öljyä paistamiseen
riisiä lisukkeeksi sille joka ei karppaa

Keitä tavallista riisiä suolavedessä. Pese sipuli huolellisesti jos käytät kevät sipulia ja anna sen kuivua kokonaan ennen sen käyttöä. Leikkaa liha ohuiksi viipaleiksi ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Ruskista lihasuikaleet voi-öljyseoksessa kuumassa pannussa. Jos haluat maustaa ne aikuiseen makuun lisää sekaan lihaa ruskistaessa chiliä ja valkosipulia aika ajoin sekoittaen.
Suikaloi kaali hienosti ja silppua sipuli hienosti. Ota liha sivuun siksi aikaa kun ruskistat kaalin ja sipulin. Ruskista sipuli ja kaali kunnes ne ovat saaneet halutun värin. Yhdistä kaali ja liha pannulla ja sekoita hyvin. Mausta suolalla ja pippurilla oman makusi mukaan. Tarjoile perinteiseen tapaan keitetyn riisin ja taivaallisen puolukkasurvoksen kanssa, tai mausta kaalilaatikko soijakastikkeella Aasialaiseen tapaan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...